• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

OPG, troškovi, pravila...korisno...

scyther

Novi član
Tu od
10 Stu 2014
Poruka
4
Poštovani,
zanima me iskustvo vlasnika OPG-a (registriranih za pdv) ako mogu podjeliti par informacija. Naime:
-imate li vlastitog knjigovođu ili ne
-koliko su vam "administrativni državni" troškovi
-dali je istina da je opg ograničeno s kulturama (npr. ak imaš 100 HA zemlje nemožeš posaditi 100 HA kukuruza nego moraš svaštarit)
-neki drugi korisni savjet?

Razmišljate li o j.d.o.o.?

Lp
 

Tomo1987

Član
Tu od
4 Kol 2010
Poruka
616
Bilo bi ljepo kada bi netko s iskustvom napisao nekoliko rečenica o OPG-u. Što, Kako, Žašto, Uvjeti? Koga god pitaš "ostavi se toga" a nitko da se ostavi. Jel to nekakva tajna ili tuku za otkrivanje informacija???

HVALA
 

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
Naj logičniji je odgovor da su ljudi u problemima,ali ono naj osnovnije je da dotična osoba zna što želi proizvoditi,dali to proizvedeno ima kome prodati i dobiti novce za prodano,od vrste proizvodnje ovisi i mehanizacija za posao,raspoloživo zemljište,objekti.Državnih nameta ti se bude skupilo samo tako,oko 600 kunića ako budeš običan mali opg,ako ideš na sustav pdv-a oko 1500 mjesečno,propisi oko vođenja papira,izdavanja računa su druga prića koja mi je mrska,ali eto ako se misli okretati lova oko miliona bilo bi dobro ući u sustav pdv-a,uglavnom iskustva sa terena su naj bolja,meni osobno je najveća pušiona bila što sam ušao u sustav pdv,pa se onda tu uvalio kredit za traktor,puno loših faktora me je dovelo do blokiranog računa,pukog preživljavanja,jedina mi sreća što sam uspio isplivati iz poreznog sustava,ali kažem slučaj do slučaja je svaki različit,sposobniji još nekako uspijevaju disati u poljoprivrednim vodama,normalno tu ne mislim na one koji su uz blagoslov politike i kriminala ušli u pojedinu poljoprivrednu proizvodnju:icon_axe::icon_axe:
 

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,499
Po meni za PDV su ti potrebni veliki troskovi da si ti ta davanja prema drzavi "prebijes".
Kaj god kupujes,repromaterijal,mehanizaciju,dijelove za strojeve,ma sve cak i WC papir,makar si na njega ne mozes vratiti PDV ali ti ide u troskove.
Imati OPG se po meni isplati,kaj god kupujemo,odma R1.Ide ti staz,zdravstveno,mirovinsko itd..
Kad imas troskove prek puuno tisuca kuna itekak ti se isplati.
 

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Ako WC papir stavljaš u troškove preko R1 računa imaš pravo na povrat pdv-a. Znači sve što kupuješ (osim osobnog automobila i troškova reprezentacije) kupuješ na R1 račun naravno mora biti za potrebe OPG-a ide u trošak a pdv se odbija, sve što prodaješ prodaješ sa uračunatim pdv-om. Na kraju mjeseca ili tromjesečja zbrajaš koliko imaš pdv-a po ulaznim, a kolko po izlaznim računima i razlika ti je za platiti državi ili tražiti povrat. Za OPG u PDV-u preporučam knjigovođu jer te kači više zakonskih propisa koje čovjek koji radi cijeli dan u polju ne stigne pratiti. Samo pazi kod ulaska u sistem PDV-a, ako uđeš dobrovoljno, 5 godina ostaješ u sistemu. Ako nakon što pređeš granicu od 230.000,00 kn po sili zakona uđeš u PDV, možeš izaći ako ti padne promet. Izlazak iz sistema prati obračun PDV-a na neamortiziranu imovinu. Reci konkretno što želiš dobiti ulaskom u PDV, pa možemo suziti područje.
 

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,499
I za auto se vraca PDV,ali ne svih 25%
Knjigovodu obavezno,jer se sam nemas vremena tim baviti.
 

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
I za auto se vraca PDV,ali ne svih 25%
Knjigovodu obavezno,jer se sam nemas vremena tim baviti.
Za osobni auto nema povrata PDV-a kao ni za reprezentaciju (izmjena zakona o pdvu-u još za vrijeme Linića). Samo djelatnosti kojima je auto osnovno sredstvo rada tipa taxi službe, auto škole, neki servisi mogu izbiti pdv kod nabave auta. Naravno nabavna vrijednost auta sa pdv-om i to 70% ide u trošak kroz amortizaciju.
 

foler

Član
Tu od
17 Lis 2014
Poruka
434
primjer i savjet:
pocetnik u poljoprivredi pa trebam ili opg ili jdoo, u pdv ili ne...
recimo da sam jucer kupio 10 Ha zemlje (jos nisam ali na proljece). trebam to spremit za sjetvu nekog voca, znaci sadnice i to sto treba da to pocne rasti uz sto manje prve troskove, neki adekvatni traktor za tu povrsinu (koji)...uzeo bi neku kredu...koji oblik firme bi bio najbolji za taj start s time da imam svoj stalni posao, doprinose i te gluposti?

tnx
 

Tomo1987

Član
Tu od
4 Kol 2010
Poruka
616
Što je kolega "folet" napisao, samo nemam posao. Koji su uvjeti za OPG ili slicno. Imam svoje zemlje i strojeve...
 

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Gledajte dečki, nije jednostavno nekome reči na temelju dvije tri informacije kaj je najbolje. Dok ništa ne prodaješ ne treba ti ni opg ni firma ni obrt. Ali spominješ veliku površinu zemlje, znači možeš tražiti poticaje na državnoj razini, a vjerojatno i županijske. Znam da zagrebačka županija sufinancira poljoprivredu, čini mi se 50% uloženog (bez PDV-a). Tu dolazimo do zaključka da ti se isplati odmah otvoriti opg, obrt ili firmu. Ulazak u pdv ima prednosti i nedostatke. Budući da namjeravaš puno ulagati (na zemlju se ne obračunava pdv), traktor i sadnice imaš pravo na povrat pdv-a, a prvih godina nema prodaje, znači nema ni tereta pdv-a. Smola je u tome kaj u sistemu moraš ostati 5 godina, moraš voditi knjige - vjerojatno trošak knjigovođe (koliko znam nije puno). U tom slučaju ti poljoprivreda postaje druga djelatnost i obveznik si podnošenja porezne prijave na dohodak. Ako ostvariš dohodak budući da si zaposlen, po rješenju PU moraš platiti doprinos za mirovinsko, zdravstveno i za zapošljavanje. Ne znam kakvi su ti planovi pa moraš sam postaviti matematiku. Ako otvoriš OPG bez ulaska u porezni sistem budući da si zaposlen nemaš nikakvih obaveza prema državi, ali dobiješ pravo na poticaje. Kad počneš zarađivati moraš pratiti promet i ako pređeš granicu od 80.500,00 kn godišnje od 01.01. slijedeće godine moraš u porezni sistem. Osobno mi se to čini kao najbolja solucija, ali ti si izračunaj pdv na ulaganja i vidi dal ti se isplati.
 

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Što je kolega "folet" napisao, samo nemam posao. Koji su uvjeti za OPG ili slicno. Imam svoje zemlje i strojeve...
Uvjete za otvaranje OPG-a imaš a to je zemlja u vlasništvu (može i u najmu). Budući da nemaš posao slijedi te plaćanje doprinosa. Ako ne ulaziš u prezni sistem doprinosi su ti cca 600,00 kn mjesečno. Ako uđeš u porezni sistem doprinosi su duplo veći. Otvaranjem OPG-a dobiješ pravo na poticaje i pravo na regularno prodavanje svojih proizvoda, ali i obvezu plaćanja doprinosa.
 

Tomo1987

Član
Tu od
4 Kol 2010
Poruka
616
Hvala na odgovoru. Znači ako otvorim opg moram mjesečno plaćat doprinose neovisno o mom prihodu od njega? Bez početnog kapitala za prvu godinu-dve nemoran ni mislit?
 

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Hvala na odgovoru. Znači ako otvorim opg moram mjesečno plaćat doprinose neovisno o mom prihodu od njega? Bez početnog kapitala za prvu godinu-dve nemoran ni mislit?
Sa datumom otvaranja (registriranja) OPG-a nezaposlenom nositelju i članu počnu teći obaveze plaćanja doprinosa za mirovinsko, zdravstveno i za zapošljavanje bez obzira da li ćeš zaraditi išta ili ništa, doprinose moraš platiti. Ostaje ti da izračunaš isplativost. Na jednu stranu stavi poticaje koje možeš ostvariti kao OPG, a na drugu cca 7.200,00 kn doprinosa na godišnjoj bazi. Ako nemaš OPG sve što prodaješ je rad na crno, neznam kako inspekcija četka po tvom kraju, ali ako možeš zašto ne. Moj je stav da nisam dovela državu u gov.. pa ju ne mogu ni izvući. Usput, pazi ako si slučajno na burzi kao nezaposlen i primaš naknadu za nezaposlene, danom otvaranja OPG-a gubiš naknadu i prestaješ biti nezaposlen, a gle čuda nemožeš dobiti novce od HZZ-oa za poticaje samozapošljavanja.
 
Posljednje uređivanje:

Tomo1987

Član
Tu od
4 Kol 2010
Poruka
616
Paradoks naših zakona........

Svim forumašima katoličke vjeroispovjesti SRETNA NOVA s puno više uspjeha..............
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Di ste našli cifru od 600kn mjesečno,koliko znam sad je opg stavljen u rang obrta i davanja su oko 2000kn mjesečno,ja neki dan pitao i odustao!!!

sretna nova
 

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Di ste našli cifru od 600kn mjesečno,koliko znam sad je opg stavljen u rang obrta i davanja su oko 2000kn mjesečno,ja neki dan pitao i odustao!!!

sretna nova
OPG-ovac koji je nezaposlen odnosno poljoprivreda mu je jedino zanimanje plaća obavezne doprinose u mjesečnom iznosu od 533,64 kn uz uvjet da nije upisan u registar obveznika poreza na dohodak, dobit i pdv.
Ako je porezni obveznik davanja su veća npr. paušalist 1.118,00, dohodaš koji vodi knjige 1.537,38 kn. Znači sve ovisi od statusa OPG-a. Pa valjda ne može ni naša tzv. lijepa ako nizbog čega ono zbog EU nabiti 2.000,00 kn davanja za OPG koji ima mali promet i povremeno nešto proda na placu ili kućnom pragu. Granica je 80.500,00 kn prihoda. To se koliko znam nije mjenjalo. Za svaki slučaj još ću provjeriti nove zakone pa se javim.
 

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
Sretna vam Nova.. Da, iznos doprinosa za ovu godinu je bio oko 600 kn, za nas OPG koji nismo u sustavu pdv-a : 47,24+ 208,45+138,96+138,96+ 70 dopunsko, i to je oko 600 kn..Ne znam dal bude kakvih promjena od nove god. al i tih 600 kn mjesečno treba zaraditi, naročito ako nemaš puno zemlje
 

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Da, slažem se i 600,00 kn je puno, ali to je jedini način da možeš legalno prodati bilo što od poljoprivrednih proizvoda. Na plac nemožeš ako nemaš OPG. Na kućnom pragu te iz bušije vreba (uz pomoć "dragih" susjeda) carinska. Ovako ti bar ide staž i imaš zdravstveno. Ljudi se snalaze svakako, OPG je moguće otvoriti bez plaćanja doprinosa ako si zaposlen ili ako imaš penzića na istoj adresi, ti nemoraš biti član OPG-a ali možeš pomagati radom. Samo neznam da li to prolazi na placu. Za prodaju doma je ok.
 

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,499
Kad si u PDV-u moras puno trositi i imati velike troskove i na sve to uzimati R1 tak da imas puno PDV-a i onda s njim prebijas ta davanja.Jer ako budete mjesecno od dohodka jos posebno uplacivali to nikud ne vodi,dobro mozda prvu godinu ali kasnije bi se to vec moralo pokrivati.
Mi smo OPG i u PDV-u i mjesecna davanja su oko 1600kn,
Sve u svemu mi zadovoljni.:)
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Molio bi ali stvarno,ako netko točno zna podatke o opg (davanja i sl.) da napiše da mogo ove naše iz agencije u splitu stirat u jednu stvar,jer me već godinama hebu oko ovoga,a nitko ti nezna dat točne informacije!

unaprijed hvala

p.s. ne mislim na inf. "rekla-kazala"
 

Najnoviji postovi

Na vrh