• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oranica

Mlan

Novi član
Tu od
25 Ožu 2025
Poruka
3
Pozdrav svima,

molim vas za pomoć i savjet.

Situacija je sljedeća: imam otprilike 4 hektara oranice u komadu koja je zapuštena i zarasla. Više od polovice je zaraslo do te mjere da su gore sada stabla bagrema spremna za rušenje, dok je druga polovica skoro pa prazna.

Zanima me da li ja smijem na ostatku parcele posaditi bagrem ili neku drugu brzorastuću vrstu drva?

Pitam iz razloga jer se u ZK vodi kao oranica, a ne šuma.

Ukoliko na oranici nije dopuštena sadnja drveća, što mi onda preostaje da napravim sa tom oranicom?

Svaki savjet i prijedlog je dobrodošao.

Zahvaljujem svima unaprijed

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,954
Otići u Katastar i objasniti ljudima da je na toj čestici sada šuma...promjena katastarske kulture, meni su izišli van i napravili to za neki mizeran trošak...ili može i mjernik to napraviti (poslati zahtjev za promjenom katastarske kulture)...
ima tu i nekih mjernika na forumu... ;)

Mlan

Novi član
Tu od
25 Ožu 2025
Poruka
3
Hvala vam na odgovoru.

Volio bih sačuvati postojeća stabla te još dodatno posaditi, tako da puno hvala na savjetu glede promjene katastarske kulture. Ovo do sada nisam znao.

Nedavno sam pitao vlasnike susjednih parcela da li su možda zainteresirani za kupnju te dobio različite odgovore, jedan nudi 1 euro po klaftru, dok druga dvojica 1,5 po klaftru. To mi se sve čini nekako premalo. Iskreno nisam upoznat sa cijenama u RH, niti sam se ikad bavio poljoprivredom tako da ne znam.

Da li možda znate koja cijena bi bila fer i poštena za obje strane po klaftru?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,172
Zavisi gdje se nalazi.
Ak ju treba privesti kulturi da opet bude oranica, onda su te cijene razumne (bar u našem kraju), obzirom na naknadne troškove.
Procjena na poreznoj je oko 4kn/m2.

Mlan

Novi član
Tu od
25 Ožu 2025
Poruka
3
Hvala vam na odgovoru.

Stvarno ne znam što učiniti, trenutno mi nije potrebna hitna prodaja pa ću si najvjerojatnije ostaviti oranicu još neko vrijeme.

Možda angažiram nekog da očisti šikaru i povadi panjeve i da se oformi oranica, ali opet pitanje koliko je to isplativo...

Najnoviji postovi

Na vrh