• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pitanja vezana za OPG

batad

Član
Tu od
10 Lip 2010
Poruka
304
E zato sam i postavio to pitanje. Odgovor zna ? Tko, a da se ne čačka mečku.
 

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,558
Prošaona mjeri, prešao prag i bio u poreznoj i pitao. Rekli su da sve ulazi i prijavio sam se u paušalno plaćanje poreza.
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,842
Zbraja se svaka uplata na račun osim pozajmice/kredita..
I već je zakasnio..do 8.1 se trebao prijaviti...neka ide u poreznu i javi se jer oni kad te za par godina se sjete,onda bude pljuvanja po sustavu,strankama,predsjednicima,i slicnim stvarima..
 

blackout

Aktivni član
Tu od
1 Ruj 2017
Poruka
406
Ja sam shvatio da pita jel ulazi i plaća u zbroj...isprika, naravno da potpora ulazi
 

avialias

Aktivni član
Tu od
10 Ožu 2011
Poruka
527
Sve se zbraja, poticaj, mjere, prodaja na OPG, evidencije prodaje, mirovine, dohodak...


Postavljam opet ovaj link gdje imate RIF prezentaciju oko poreza i pragova i doprinosa i obaveza oko istog.

Molim admina da postavi sticki na ovo :

 

blackout

Aktivni član
Tu od
1 Ruj 2017
Poruka
406
Nije naznačeno ali opg koji ne vodi poslovne knjige ne vodi niti DI niti obračunava amortizaciju već ima samo oporezive primitke prema kojima se određuje u koji razred pripada i plaća fiksno porez i prirez prema tome. Dakle ne postoji sistem prihoda i rashoda kako kod obveznika koji vode poslovne knjige.
 

manjo

Član
Tu od
18 Ruj 2012
Poruka
351
dali zna netko kada se mogu prenositi prava u agenciji,dali ima neki rok ili kad se dode
 

blackout

Aktivni član
Tu od
1 Ruj 2017
Poruka
406
Mislim da nema roka ali bolje ne čekati gužvu kada se predaju zahtjevi za poticaj.
 

Kaptol

Član
Tu od
26 Velj 2017
Poruka
63
Da, ali npr za mjeru 6.3. Na koju idu vecinom oni koji nisu pdv-u, u poslovnom planu se upisuje DI i amortizacija.
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,842
Ima rok za prijenos prava...lani sam ja htio prenesti prava od nove zemlje,ali rekao mi je čovjek da je rok prošao za prijenos prava,ali s obzirom da sam.u natura2000 području,dobivam iz nacionalne rezerve.
 

srećka

Član
Tu od
24 Velj 2019
Poruka
78
Mi smo prošli na 6.2.1 i 6.3.1 bili smo u rpo zbog 6.2.1 kao paušalisti. I sad ono malo što zaradi opg. naravno prešli smo 300.000kn. Nakon isplata prvih rata, prilikom predaje po-sd obrazaca gospođa u poreznoj je rekla da moramo u pdv .I uz uvjeravanje da nije u pravu rekla je da će se raspitati .Ja sam pisala upit poreznoj na njihovoj stranici i nazvali su me te mi rekli da nađem knjigovođu koji će mi otvoriti knjigu dugotrajne imovine te da se uzima amortizacija kroz godine. Sve stvari koje smo kupili iz tablice aktivnosti za obje mjere išle su u dugotrajnu imovinu.Tako da ćemo sad vidjeti. Knjigovođa mi govori da sve ostaje isto Isto tako gospodin iz porezne je bio jako ljubazan te rekao da mnogi griješe kad govore da treba prijeći na jednostavno knjigovodstvo .Već da je ovo ispravan način. Problem je što porezne ispostave ne znaju uputiti a ni mnogi knigovođe.
 

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,332
Da se nadovežem na par postova prije. Rok za prijenos prava u agenciji je od 1.3., ali obično to krene oko 1.4. informacija iz prve ruke.

@srećka, novi sam u tome i sam sam se prijavio u paušal iako još ni ne znam koliki ću prihod imati, ali ne kužim sad kako ne bi ušli u pdv vi? Svaka uplata se broji i dok prelazi 300k po sili zakona ulazi se u pdv?
 

srećka

Član
Tu od
24 Velj 2019
Poruka
78
Ispričavam se na dužem postu no ovo je službeni odgovor porezne uprave.

Sukladno navedenom u Vašem upitu, u nastavku odgovaramo.
Člankom 90. stavkom 1. Zakona o pdv-u (Narodne novine broj od 73/13 do 121/19, dalje: Zakon) propisano je da se „malim poreznim obveznikom„ smatra pravna osoba sa sjedištem, stalnom poslovnom jedinicom, odnosno fizička osoba s prebivalištem ili uobičajenim boravištem u tuzemstvu, čija vrijednost isporuka dobara ili obavljenih usluga u prethodnoj ili tekućoj godini nije bila veća od 300.000,00 kuna.

Sukladno stavku 5. istog članka, vrijednost isporuka dobara i usluga koje ulaze u iznos od 300.000,00 kuna bez PDV-a obuhvaća:

a) vrijednost isporuka dobara ili usluga koje su oporezive,

b) vrijednost isporuka oslobođenih PDV-a iz članaka 45., 46., 47., 48. i 49. Zakona ,

c) vrijednost isporuka nekretnina i transakcija iz članka 40. stavak 1. točaka a) do g) Zakona, osim ako su te transakcije pomoćne.

U stavku 6. istog članka Zakona, navedeno je kako se isporuka materijalnih i nematerijalnih gospodarskih dobara poreznog obveznika ne uzima se u obzir pri obračunavanju vrijednosti isporuka koje ulaze u gore navedeni.

Prema članku 41. stavku 8. Pravilnika o pdv-u (Narodne novine broj od 79/13 do 1/20, dalje: Pravilnik), u naknadu za isporučena dobra ili obavljene usluge ne ulaze subvencije i ostala poticajna sredstva iz proračuna ako nisu izravno povezana s cijenom isporučenih dobara ili usluga.

Sukladno iznesenom, uz ispunjenje uvjeta iz prethodno navedenog članka Pravilnika, primici od poticaja ne ulaze u izračun praga za ulazak u sustav pdv-a.

Člankom 82. stavkom 1. Zakona o porezu na dohodak (Narodne novine, broj 115/16, 106/18, 121/19) propisano je između ostalog da porezni obveznik koji obavlja djelatnost poljoprivrede i šumarstva (upisan u RPO), a nije po toj osnovi obveznik poreza na dodanu vrijednost prema zakonu kojim se uređuje porez na dodanu vrijednost te koji po osnovi te djelatnosti u poreznom razdoblju ne ostvaruje ukupni godišnji primitak veći od iznosa propisanog za obvezni ulazak u sustav poreza na dodanu vrijednost prema zakonu kojim se uređuje porez na dodanu vrijednost, dohodak i porez na dohodak može utvrđivati u paušalnom iznosu.

Prema članku 31. stavku 1. Zakona o porezu na dohodak primici po osnovi samostalnih djelatnosti su sva dobra (novac, stvari, materijalna prava, usluge i drugo) koja su poreznom obvezniku u okviru njegove samostalne djelatnosti pritekla u poreznom razdoblju.

Člankom 31.stavkom 7. Zakona o porezu na dohodak propisano je da iznimno od stavka 1. ovoga članka, poslovne primitke poreznog razdoblja po osnovi državnih pomoći, poticaja i potpora namijenjenih za nabavu dugotrajne imovine koja podliježe amortizaciji, uključuje se u poreznu osnovicu u iznosima evidentiranih izdataka nastalih temeljem amortizacije te dugotrajne imovine u istom poreznom razdoblju.

S obzirom da iz upita nije razvidno da li su predmetne potpore iskorištene za nabavu dugotrajne imovine dostavljamo Vam poveznicu na mišljenje Ministarstva financija, Porezne uprave o poreznom tretmanu istih.

 

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,968
Danas ponovo inspektorat na opg iz Karlovca sve strojeve popisivali i prinose što hoće bog zna.
Možda mi je ko poslao inspekciju.
Zadnji put su sve njive obilazili
 

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,737
Sigurno su te prepoznali kao mladog perspektivnog i povrh svega uspješnog poduzetnika, poljoprivrednika, pa došli vidjeti kako ti to uspjeva.
 

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,968
Izgleda 🤣🤣🤣🤣
Baš me briga nisam niš uzeo sutra mogu zatvorit vrata i za Irsku pa neka oni kopaju
 
Na vrh