• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

pitanje - janjad ugiba

pinkis

Novi član
Tu od
23 Velj 2014
Poruka
15
pozdrav,
novi sam ovdje kao i opcenito u radu s ovcama pa mi za pocetak treba pomoc, hitno je. zato se ispricavam na preskaknju uvoda i predstavljanja.
nabavio sam 20 janjaca za pitanje i sve je bilo ok do prije par dana (sad su stari 18 dana) jedno se napuhalo u trbuhu i nakon sat-dva krepalo. sad opet jedno izgleda napuhano. i tvrd mi je trbuh. kazu da je zapetljaj crijeva, al ne znam od cega, smanjio sam hranu i opet nije dobro. zanima me kako da to sprijecim. i moze li se pomoci ovome sto je vec nna po puta za onaj svijet (al samo izgledom, ponasa se normalo, nije bas veselo ali hoda).
inace jedu vec 10 dana zamjenicu a prije tog su bili na kravljem. imaju na raspolaganju otave i šrota (ali sam srot izbacio jucer). dobili su monil i neki ad3e.
hvala!
 

MEDOLINA

Član
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
130
Prijatelju nisi napisao koje su pasmine bar otprilike.Janje prije tri tjedna ne smije jesti ništa osim mlijeka jer nema razvijen preživač(osim Romanovskog koji se rodi sa preživačem i nakon 8 dana pomalo počinje da jede),pazi da im je postelja uvjek suha jer u vlažnom ima amonijaka a tu se razvijaju svakakve bakterije,pazi strogo koliko popije mlijeka svaki da se ne zajede(prejede,ima tvrd trbuh, suzne oči i tiho stenje) jer kažeš da im je tvrd trbuh pa zato mislim da veći pojede više a to onda bude problem pogotovo ako hraniš iz velike flaše pa nemaš orjentaciju koliko koji popije.Što se tiče ade vitamina nisi pogriješio možda je bolje tokoselen ali šta je tu je.I da ne zaboravim kažeš da sada daješ zamjenicu moj ti je savjet da praviš prije hranidbe samo onoliko koliko pojedu za jedan obrok a ne za cijeli dan.
 
Posljednje uređivanje:

pinkis

Novi član
Tu od
23 Velj 2014
Poruka
15
hvala ti!
zaboravio sam u zurbi napisati, pramenke su (travnicke).
bit ce da su se prejele. bilo je sve ok dok sam pitao na flasicu jedno po jedno, a ovo se dogadja otkako dajem na kantu s dudama. kakav onda rezim prehrane da uspostavim da ih vratim u normalu? koliko mlijeka i koliko cesto?
tokoselen sam nabavio isto :smile:
 

MEDOLINA

Član
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
130
Što se tiče kante dosta je nezgodna stvar ako se ne snađeš hoću reći ili je netko drži ili je zakvačiš ali kad naliješ mlijeko obavezno budi kod janjaca tj. ti ih riktaj (onaj koji se ne snalazi ti ga stavi na dudu a onaj koji odmah uhvati i brzo vuče njega slobodno otkači kad misliš da je dosta da se ne prejede a kad malo ojačaju onda si bez brige. i pazi na higijenu tih duda jer ako ne paziš u njima se brzo namnože sranja(gram negativne bakterije)i eto ti napuhivanja i uginuća.Moram ti reći da si se odlučio na jeftiniji ali svakako teži način da dođeš do stada ovaca što traži veliku obavezu ali isto takozaslužuješ pohvalu jer ima tu posla.
 

vimi

Aktivni član
Tu od
9 Stu 2008
Poruka
532
kolega imao sam sličan slučaj kod kozlića ali ja sam to rješio jednostavno samo imam tu kod tebe malo informacija ako očeš nazovi me na mob. pa ti mogu objasniti Vice 099-700-8219
 

pinkis

Novi član
Tu od
23 Velj 2014
Poruka
15
ovo sto se jucer napuhalo je ozdravilo i sad je sve ok. dao sam mu vitamin i svima smanjio hranu. cim ne pazim na kolicinu neko se od njih napuse. cudno jer mi je uzgajivac od kojih sam ih kupio rekao da slobodno dajem koliko god mogu popiti :icon_eyes:
znam(sad) da je puno posla, pogotovo nekome tko nema pojma o ovcama. ali ide nekako, samo sto je velika obaveza.
vimi hvala na ponudi, cut cemo se ako dodje do promjena :eek::
 

edin

Novi član
Tu od
8 Velj 2015
Poruka
1
pozdrav prijatelji novi sam clan ovog foruma a srazlogom sam ovdje nikad se dosad nisam bavio ovcarstvom moj problem je kod jagnjadi ovako----- imam jedno jagnje kupio sam ga od covjeka gdje je kako kaze uginula mu ovca medutim jagnje je staro otprilike nekih 25 dana iam rijetku zelenkastu stolicu posto je bilo s ovcom ja mu dajem mlijeko namijenjeno za jagnjad u prahu da li je to razlog da je dobilo rijetku stolicu ili je ono i doslo tako sam ga valjda i kupio da li je upitanju samunela bolest ili vec sta drugo dajem mu po jedan frtalj mlijeka slabo ga jede sta uraditi kako sprijeciti rijetku stolicu---hvala unaprijed travnicke su jagnjad ja mislim premenke
 

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,940
Umjesto vode mu skuhaj crni čaj, kad se ohladi, daj mu da popije... Jako pazi na temperaturu mlijeka, neka bude između 38-40 C. I pazi da praviš zamjenicu po uputi.

Iako je prošlo dosta vremena, ne mogu da se ne nasmijem na gore navedeni komentar da janjad romanovske pasmine se rađa sa razvijenim buragom. Činjenica je da svako janje počinje jesti grubu hranu sa 10-ak dana. To i je smisao, da što prije počne jesti voluminozu, da razvija buragove resice kao i mišićni sloj buragove stijenke. Time dobivamo kvalitetnog preživača koji već sa dve mjeseca potpuno iskorištava grubu hranu, pa se može početi sa odbićem.
 

Paki

Novi član
Tu od
5 Ožu 2016
Poruka
2
Dobra večer..novi sam na forumu i u ovom poslu,ali prisiljen sam trazit savjet..kupio sam nekoliko mladih ovaca i 5 janjica..jedno mi je krepalo odma od proljeva,ovi ostali imaju 3 tjedna i sve je bilo dobro do danas,jedno jutros dobilo proljev,drugo jelo normalno ujutro i nakon toga nece da jede uopce,samo lezi..nece da zine da prst uhvati a kamoli dudu,ali nema proljev..neznam sta se desava i molio bi neki savjet ako netko zna nesto o tome?!
 

istarska

Novi član
Tu od
22 Velj 2018
Poruka
1
Dobar dan prikljucila sam se forumu jer sam nova u ovcarstvu imamo 11 ovaca sa janjicama ukupno 23 grla Istarske pramenke jedna vec 20 dana nemoze na noge papci su uredu par dana je kasljala i teze disala veterinar joj je davao antibiotik sad sa kasljem i disanjem je ok ali jede na lezec jako malo se krece ona je jedina koja se jos nije janjila i bas ni ne izgleda da je puna. Kod nas je dosla u 11 mj i dobila je dosta na kilazi .Ima neko nekakvog iskustva sa tim
 

kris.tina66487

Novi član
Tu od
2 Tra 2020
Poruka
2
Imam jedno malo jare imo je 3 dana temperaturu,,,sad nema fala bogu,,lijepo je jeo odbila ga njegova mama,,ranim ga za kravljim mljekom,,,i dobio je proljev sad vec 3 dana,,,mal nadode mal bude bolestan,,,sta da mu dam da mu prode taj proljev hitno molim vas ???
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,854
Probajte razrijediti sa malo vode,ali svakako bih pokušao sa mliječnom zamjenicom jer da ne dubioziramo nije u mlijeku samo 2.8% mliječne masti,ima tu još tvari;)
Ako je još i kupljeno u trgovini onda nije čudno da ima proljev.
 

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,431
Jako je bitna temperatura mlijeka ili zamjenice,mora biti što bliža tjelesnoj.
 

Zele1234

Novi član
Tu od
20 Svi 2020
Poruka
1
Ja sam novi ovdje na forumu.Imam jedno janje pitanče Ima 1 mjesec.Odjednom je poceo da tiho stenje,i ima tvrd stomak.Ako nekoo zna u cemu je problem nek kaze.Hitno je jer ne izgleda kao da je dobro
 

Najnoviji postovi

Na vrh