Re: Podloga M9
dobivanje podloge M9 je dosta zahtjevan posao. sad ako misliš na dobivanje nekoliko komada onda i nije, ali ako misliš na veću prozivodnju onda budi spreman na podosta radnih sati i to sati sa motikom u rukama jer se puno ne može sa strojevima.
Podloga M9 se dobiva od podloge M9. postupak ti je ovakav. opisat ću ti ukratko, a ako te zanima javi mi se na mail pa ti mogu detaljnije objasniti jer sam i sam sudjelovao 3 godine u proizvodnji istih podloga.
uglavnom: za dobivanje podloge koristiš istu takvu podlogu. Potrebna ti je jedna grana podloge (obavezno podloge, "divljaka", a ne već nacjepljene) i to bez korijena (ali može i sa korjenjem). tu istu "šibu" sadiš pod kutem od 45*. nakon nekog vremena kad se sadnica ukorijeni, vrh sadnice savijaš prema tlu i učvršćuješ žicom ili nekvim "haklima" (doslovno je poravnaš s tlom), i zagrneš je sa zemljom (ne previše, a opet ne premalo). tokom vegetacije pratiš kako rastu izboji (na mjestima na kojima se nalaze spavajući pupovi počet će izbijati izboji) i svako malo ih zagrčeš zemljom do visine do koje želiš korjenje. nagrtanjem potičeš rast korjenja, a i boriš se protiv korova jer kemijsko suzbijanje nije moguće kad izboji porastu. i tako cijele godine. na kraju vegetacije, kad odpadne lišće, razgrneš zemlju do matične biljke (to je ona šiba koju si sadio pod kutem od 45*). Svaki izboj moraš odrezati, bez obzira na to je li ga budeš iskoristio ili ne. Moraš ga odrezati oko 1 cm iznad matične biljke (da bi ostalo nešto i za iduću godine) i sve opet lijepo zagrneš zemljom i tako narednih 10-15 godina, koliko jedan matičnjak može biti "plodonosan"
njega matičnjaka je jednostavna: obavezno je navodnjavanje, mehaničko uništavanje korova, te zaštita od bolesti i štetnika. zaštita se obavlja svakih 14 dana insekticidom i fungicidom, te tu i tamo folijarna prihrana.
čini mi se da bi to bilo ukratko. uglavnom ako želiš podrobnije informacije javi mi se na mail.