• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Podzemne vode / navodnjavanje

  • Temu pokrenuo Volintena
  • Datum prvog posta
V

Volintena

Guest
Zna li ko kako se traže podzemne vode, ili nekoga ko ih zna (pro)naći, ili neke stranice na kojima je opisano kako se samostalno može pronaći? Može li se odrediti da li je na određenom mistu samo podzemna tekućica ili podzemni bazen?
 
V

VTZ

Guest
Podzemne vode, njihov nivo i količina najviše ovise o vrsti terena i njegovoj lokaciji. Ako se radi o polju u nizini, puno je veća vjerojatnost da ima podzemnih voda dosta blizu površine zemlje. Pogotovo ako tom dolinom teče neka rijeka, ili manji vodotoci.

Ukoliko se radi o kraškom terenu, i još k tome povišenom, tamo se voda pronalazi dosta teže i na večoj dubini. Potrebno je angažirati bušeću garnituru, koja može izbušiti rupu na nekoliko desetaka metara. U tom slučaju potrebna je uranjajuća cjevna (potopna) pumpa.
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Kod mene u Lici je bilo slucajeva da su ljudi postojece bunare u kojima ima vode isli busiti dublje da bi nasli vecu kolicinu vode i da su im ti isti bunari presusili, odnosno probili su "rupu" pa je voda otisla.
 

zelenko

Član
Tu od
19 Lis 2008
Poruka
33
ja bih ti preporučio da odeš u opčinu i tamo zatražiš seizmičku kartu od tvoga područja na kojoj se točno može vidjeti ima li vode,kuda se prostire,i na kojoj dubini.seizmička mjerenja su sigurno izvršena,kao uostalom u cijeloj hr,kad se snimalo za eventualno prisustvo nafte.i da ne bi bilo zablude,največa vodna bogatstva se nalaze u višim slojevima zemljine površine,u brdima,a ne u nizinama.
 

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,570
Jel neznaš ono sa žicama??? Kad se preklope tu je voda. Stari mi radi na bageru i kad treba kopat uvjek su mu te 2 žice u bageru, tako traži di je voda.
 
D

davor13

Guest
Određivanje postojanja podzemnih voda, njihove dostupnosti i projektiranje bušenja bunara nije baš uvijek tako jednostavno niti su dovoljne žice ili jednostavne karte područja.
Obratite se ljudima i firmama koje to rade (projektiraju i izvode bunare) i iza kojih stoje stvarni rezultati i reference, a ne poslije bunari koji presuše ili se ururše ...
 

Najnoviji postovi

Na vrh