• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pokretanje novog posla-uzgoj

  • Temu pokrenuo Robert385
  • Datum prvog posta
R

Robert385

Guest
Poštovani!
Posjedujem 6 rali dobre zemlje,pa me zanima šta li bi se isplatilo na tome posaditi..lavanda,crni sljez,orasi...ili tak neš slično.Napominjem da baš i nemam nekog prevelikog iskustva u obradi zemlje pa Vas molim da mi Vašim iskustvima i savjetima pripomognete.

Unaprijed zahvaljujem!
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Pod pretpostavkom da je mikroklima i zemlja odgovarajuca za sve tri kulture ja bih iih ovako poredao:

Prihod:
1. Sljez
2. Lavanda
3. Orah

Radni intezitet:
1. Sljez (najvise ljudskog rada)
2. Lavanda
3. Orah

Brzina vracanja ulozenoga:
1. Sljez (najbrze)
2. Lavanda
3. Orah (najsproje, prvi relevantan prinos u 8-10 godini)

Trziste: mislim da se sve tri kulture mogu prodati

Sto se tice stjecanja iskustva, ja sam isto pocetnik, ali znam da treba puuno citati (forumi su jako dobar izvor informacija. Ne treba zanemariti knjige, ali vecinom je u knjigama za ove, relativno rijetke kulture, sadrzaj iskopiran sa interneta)
Nadalje, treba pitati iskusnije (i one koji se odredjenom kulturom bave i one druge. Meni su osobno ratari jaaako puno pomogli) te stvarati svoje misljenje o svim savjetima, ukljucujuci i ovaj ;)
 
R

Robert385

Guest
Hvala na odgovoru,pošto vidim da si dobro upučen u to želio bi te upitat za čićak kakva je stvar sa njim što se tiće zahtjevnosti ,isplativosti i kako naći ko ga otkupljuje(kak se sije gdje naći sadnice i.t.d)?

Opet hvala!
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Ma nisam ti ja dobro upucen.... puno toga sam ovdje naucio .. evo, konkretni dokaz ;) pojma nemam o cicku, ali sam 100% siguran da ima onih koji znaju ...
 
G

Giggy

Guest
Pozdrav! Ja posjedujem komad zemlje od nekih 8 Ha u komadu i nemam pojma što posaditi. Najviše sam dvoumim između lijeske i oraha, ali nisam siguran kakva je situacija oko plasmana, pogotovo što se tiče lijeske? Htio bi da se bavim time za ozbiljno, znači da budem voćar, samo neznam da li je ta površina dovoljna za neko ozbiljnije bavljenje voćarstvom?
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
8Ha u komadu je za svako vocarstvo respektabilan komad. Po mom sudu orah za nekoga tko se ozbiljno misli baviti vocarstvom je nezgodan jer dugo treba do prvog komercijalnog prinosa, lijeska je tu malo pogodnija (prvi koliki-toliki prinos 4-6 godina), ali jos manje pogodna od drugih vocnih vrsta koje mogu imati prvi bolji prinos vec 3-5 godine ili prije
 
G

Giggy

Guest
Znam da se za neki ozbiljniji rod oraha ili lijeske treba poprilično načekati, ali to je i njihova prednost; zato jer se ljudima neda čekati pa nevole saditi to voće (pogotovo orah). Nekako mi se orah čini zanimljiviji zbog toga što je potražnja za njim dosta velika i plasman je relativno lagan (na pijaci se sve razgrabi za finu cijenu). Dakle mogu reći da mi je potpuno nevažno koliko rada treba uložiti i koliko vremena treba proći do uroda, glavno mi je da je plasman što lakši.
 

spyder

Član
Tu od
18 Ruj 2008
Poruka
325
ako misliš od toga živjeti ne bih ti preporućio orah, ja sam ga posadio (5ha) zato što ja i supruga radimo pa će nam to biti dodatni prinos a debla će ostati klincima za miraz;), ali ne očekuj ništa prije 7-8 godine, za tu površinu ti trebaju i strojevi(traktor,malčer, trimer, leđni ili traktorski atomizer, samohodna freza) ovo u zagradi sam napisao šta sam ja kupio a vjeruj mi trebat će i tebi, rada nema puno ali ga ima(mi radimo vikendom tako da se ubijemo svaki vikend) kad bi se svaki dan radilo bilo bi lakše, zašto ne razmisliš o jabuci ili malini, nazovi fragariu oni pomažu sadnju i prate te sa agronomskim savjetima, na jabuci u 5 godini možeš imati 30-40 tona otkupna cijena je 2,5 kn, bar ju je toliko moj prijatelj prodao ove god on je na 2 ha imao 120 t 7 godina je voćnjak, dobro odvagni što ćeš posadit ako misliš živjeti od toga
 
Na vrh