• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pomagajte - reparacija starog stroja

avialias

Aktivni član
Tu od
10 Ožu 2011
Poruka
527
Bok, svima.

Imam par pitanja oko karburatora za svoju frezu.
Inaće radi se o Gutbrod MF70 multifunkcijonalnom stroju iz 74godine
Mašina je Gutbrod 1Z22, ali ih proizvodi i Ikov i Agrostroj i dr.
2-taktna, mješavina 2.5% ES95 benzin
220ccm-a
Oznaka karburatora Bing 1/23/8, glavna dizna 120, držač dizne 1305, ler dizna 40

Pitanje da igla s klipića u karburatoru, kad je klipić u položaju ler gasa treba skroz zatvarati tu diznu ili se smije malo micati tj imati mjesta ?
Koju svjećicu koristite? Kupio sam super bosna F80, jel to ok?

Kako provjeriti jel bobina radi ok i da li je ok naštimano paljenje i pretpaljenje?
radi se o iskra 6v 17W , unutarnja bobina.

Kako provjeriti jel iskra dovoljno velika?

Na karteru ispod radilice, 2-taktni moro je, ima neka pipica, kao za gorivo, može se otvoriti i zatvoriti. Čemu služi?

Eto za početak. Čujemo se.
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
Pipica služi za ispuštanje ulja iz kartera
Podešavanje paljenja imaš na googlu , zbilja nepotrebno ponovno opisivati .
Samo daj link da kažem jel ispravno ili ne
"Veličina " iskre se ispitiva na uređaju za ispitivanje bobina , sve ostalo je subjektivno
Sviječica bude sama rekla jel joj paše ili ne , proguglaj toplinska vrijednost
Kad je klipić dolje mora biti lufta
 

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Ta rupica na karteru ni za ispuštanje ulja jer ga nema unutra pošto je dvotaktna,nego kod prvog paljenja nakon dužeg vremena u nju ubrizgaš malo mješavine da prije i lakše upali,i za konzercaciju prije zime ubrizfaš malo ulja i povučeš štrik par puta.

Svječica bi bila SB75 al i 80 je ok.

Zazor na svječici ti nek nebude veči od 0.5mm.
Ako baca jaku plavičastu iskru bobina je ok.

Kut paljenja štelaš tako da skineš poklopac di jw špaga za paljenje,dođeš do magneta,skineš svječicu,gurni šarafciger u cilindar i vrti magnet dok ti klip ne dođe u gornju mrtvu točku,kad je klip gore platine koje su u magnetu moraju biti raširene i tada baca iskru,ako nisu tad treba otpustiti dva šarafića koji drže platine i zakrenuti da budu otvorene.
Najbolje bi bilo da se otvaraju malo prije nego klip dođe u GMT.
 

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
cini mi se da je jedan komsija skoro nabavio istu tu frezu. i njega zeza paljenje i karburator ali necu da radim zbog meni znanih problema. rekao bih da su to dobre freze ako se lepo nasteluju.
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
Točka paljenja se ne štela na platimana nego se okreče cijala ploča nosača bobina i platina .
Pomicanjem platina se štela kut zatvaranja paltina koji nema veze s točkom paljenja .
Platine ne drže dva vijka nego jedan .
 

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Pa ne to sam i mislil na tu ploču i ne na same platine kod nekih je na dva a kod ekih modela na 3 šarafića,i zakretanjem nje se pomiče cjeli sklop nakojem su platine preko brijega na radilici.
 

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
i platine se nesteluju po gornjoj mrtvoj tacki nego zazorom kad dodje vrh brega na fiber od platina. tad se steluju na zadatu vrednost koja je obicno na 0,4mm. kod starijih platina i bobina idem obicno na 0,35mm. paljenje samo po sebi kako je ustelovano fabricki vecinom netreba dirati jer se tu nema sta pomerati ni habati. platine su jedini habajuci element zbog kojeg moze doci do pomeranja ugla paljenja u zavisnosti od zazora.vecinu kvarova i loseg rada prave razglodani karburatori koji rasipaju gorivo i time narusavaju normalan rad motora. a to je vecinom problem remontovati zbog loseg dostupa kvalitetnih delova bar kod nas
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,489
Pipica kako je opisano služi za ispuštanje goriva kad motor ne upali iz više pokušaja, pa se nakupi gorivo i zamasti svećicu. Tada se otvori ta pipica i izvadi svećica, par puta povuče da izbaci zaostalo gorivo. Što se tiče konzervacije, to se može štrcnuti ulja na otvor za svećicu, stegnuti svećicu i par puta potegnuti, da se ulje rasprostrani. Najprije naštelaš platine kako je opisano. Kod slaganja možeš staviti mrvicu masti na excentar (magnet, radilica) koji otvara platine, ali samo malo da ne zamasti platine. Paljenje naštelaš tako da okrećeš magnet u smijeru kojim se motor vrti u radu. Uzmeš mali šrafciger kako je opisano, okrećeš da klip dođe u GMT, sa pomičnim mjerilom izmijeriš vrijednost do sjedišta svećice. Okrećeš dalje drugi krug i kad se " platine počnu otvarati", mora biti paljenje. Za taj motor neznam točno koliko je paljenje, ali obično je kod dvotaktnih motora 1,5 mm, 2,0mm ili na zadanu vrijednost prije GMT. Da bi to dobio okrećeš ploču na kojoj su platine, bobina, kondezator kako je opisano. Platine imaju habajući elament (bakelit) koji struže po excentru i troši se, samim tim se smanjuje razmak platina, dolazi da kasnijeg paljenja. onda treba poštelati platine i paljenje (ako želite da motor pravilno radi):^):
 

Najnoviji postovi

Na vrh