• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pomoć oko zemljišta

sync

Novi član
Tu od
12 Velj 2014
Poruka
13
Poštovani forumaši možda mi možte što god pomoći oko mojeg problema
Naime radi se oko jedne čestice,na koju su mi ušli prilikom izmjere pz napredak tj imam istu površinu ali nema položaj zemlje koji je vidljiv na staroj karti i koji se slaže s kupoprodajnim ugovorom davne 196....g.Nije mi jasno kud trebam ići prvo da bih vratio ono što je bilo moje i tko je tu kriv
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ovlašteni mjernik će izmjeriti zemlju po kotama i utvrditi točan položaj i točne međe.Samo nisam sigurna jeli i to pravovaljano,ako se ne vasram i to nezadovoljna stranka ne mora priznati kao činjebnično stanje - sudska izmjera je ono što niti Bog nemože promjeniti.
 

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,463
Kod nas se radila nova katastarska izmjera prije nekih 10-ak godina i svi su bili pozvani na svoje njive. Nije bilo nikakvih pomicanja međa ako se nisu složile obadvije strane između kojih se međa nalazila. Neki su se ljudi dogovorili i napravili si krasne parcele, a prije tog su imalo bezbroj zakutaka i sl.

No, dakle jel kod tebe bila katastarska izmjera ili je to radila ta PZ sama za sebe? Ako je bila službena katastarska izmjera i ako si potpisao zapisnik, znači da si se složio sa novim stanjem i nema tu više premišljanja. U protivnom, ako je netko svojevoljno mijenjao međe, preostaje ti s njima kontaktirati i zatražiti da se vrati prvotno stanje ili sudski postupak kojeg na kraju snosi strana koja nije u pravu, valjda.

Btw, ako se radi o tome da i dalje imaš istu površinu kao i prije, ne vidim neki problem, osim ako se ne radi o drastičnoj razlici u kvaliteti ili lošijem terenu.
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,529
sudska izmjera je jedini način uređenja međe.
kvaka je da onaj koji predaje zahtjev za uređenje međe (tj. svoje čestice) podmiruje trošak ovlaštenog mjernika i suda, pa to ukupno dođe gotovo 1000 eura po čestici...
međutim, kad sud provede postupak, više nema majci mrdanja...
 

mursanic

Član
Tu od
1 Lis 2008
Poruka
723
DA al možda vas nebudu upozorili nato da čini mi se 50 posto izmjere izlaska suda -plača onaj tko ih pozove van a ostali dio ako on zatraži dužni su snositi svi vlasnici parcela s kojima graniči -i to solidarno dakle prema njihovom dogovoru -može samo jedan ,mogu svaki jednako ,,,,,,,,dobro se raspitajte nisu mali novci osoboito ak koji susjed stvara probleme...
 

sync

Novi član
Tu od
12 Velj 2014
Poruka
13
Pa i kod nas je bila katastarska izmjera isto otprilike 10 god.I od tada i postoji problem. To mij ije djedova zemlja bila i sad je darovao meni pa sam tek sada utvrdio da ono sto je na papiru nije isto i na terenu.Naime prije nekih 25 godina smo pasadili šumu na jednom dijelu oranice i sad su je oni prisvojili i dio oranice a nama dodjelili razlike površine u doli i trnju koju niko nikad nije radio.

Pa i kod nas je bila katastarska izmjera isto otprilike 10 god.I od tada i postoji problem. To mij ije djedova zemlja bila i sad je darovao meni pa sam tek sada utvrdio da ono sto je na papiru nije isto i na terenu.Naime prije nekih 25 godina smo pasadili šumu na jednom dijelu oranice i sad su je oni prisvojili i dio oranice a nama dodjelili razlike površine u doli i trnju koju niko nikad nije radio.
Netrba mi tuđe hoću samo svoje
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

mursanic

Član
Tu od
1 Lis 2008
Poruka
723
Treba se dobro informirati ,jer de su ti drugi bili 25 let? imaš susjede koji ti buju potvrdili ,,,itd nije opet to sam tak kak piše ili kak si ko tumači ,,,bar ne kod nas,,,
 

sync

Novi član
Tu od
12 Velj 2014
Poruka
13
Znači po tome sad bih ja trebao ispravljati ono sto je odradio drzavni zavad za geodeziju kad su radili katastarsku izmjeru jer su oni pogriješili u tome postupku. jer se na saroj karti vidi točno što je naše a na novoj pola toga. smiješno pa to ima samo u ljepoj našoj...
 

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,506
Sync po meni to je netko od tvojih trebao reagirati dok je bila nova izmjera a sada je više kasno , sudit češ se i potrošiti puno para a nečeš ništa napraviti pogotov ako imaš istu površinu koju je imao netko oda tvojih prije izmjere(NOVE) .Na tebi je da sam odlućiš što češ napraviti a znaš kako kažu odvjetnici MI ČEMO DOBITI(odvjetnici bez obzira na ishod spora)
 

sync

Novi član
Tu od
12 Velj 2014
Poruka
13
Pa neznam nisam siguran jer je u pitanje šuma stara 25 godina na toj čestici moram se sabrati i viditi šta ću i kakoo ću
 

vargas

Aktivni član
Tu od
15 Kol 2012
Poruka
523
Sync ima ti tu jedna caka, a to ti je tužba za vračanje zemljišta u posjed, samo se raspitaj koliki je vremenski rok za zastaru. Meni je mejaš odorao 1,7 metara zemlje, napravili smo presjeku u kukuruzu za siliranje, on je to uredno odorao k sebi. Pošto je zemlja, kako mi kažemo "na cesti", tj ide asfalt prema Ludbregu, a ja sam ga našao na zemlji kako tanjura, pitao sam ga da li je normalan kad je toliko preorao. Rekao mi je neka ga tužim. Da nisam razgovarao s njim o tome kako je preorao, i da nisu prošla mislim oko tri mjeseca kako sam pokrenuo tužbu, mogao sam ga tužiti za smetanje posjeda, ovako je išlo kao vračanje zemljišta u posjed. Uglavnom došao je sudski mjernik, izmjerio jedan dobar dio table da se ustanove postojeće međe, susjed je izgubio, platio u ono doba oko 6500 kuna troškova i sad je mir.
 

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,804
Evo ovako!
Počeo sam raditi jednu parcelu koja nije do dana današnjeg upisana u ARKOD sustav, znači nikad na nju nije ostvaren poticaj, a radila ju je treće osoba.
Dakle, uvidom u knjige sam utvrdio da se gruntovno ta čestica vodi na mog pokojnog djeda, a katastralno na moju pokojnu baku, sve čisto 1/1.

Pitanje je sad, koji je točno postupak da je tu zemlju mogu upisati u ARKOD da steknem pravo na poticaj???

Nije mi jasno zašto to nakon smrti djeda/bake nije prošlo s ostalim česticama na mog oca, odnosno sada na mene?!.
Dal moram potjerati sud i tužiti mrtve?? Ili ipak imam pravo da to prođe direktno na mene?
 

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,955
Trebaš pokrenuti postupak naknadno pronađena imovina (zemlja) i to kao aneks djedove ili bakine oporuke nakon 6 mj postupak kreće u proceduru . Čestice koje nisu upisane u poticaj do sada možeš upisati uz posjedovni list no naravno se nešto mijenja po tom pitanju imam zemlju kaj sam kupil a da ostvarim poticaj mora mi bivši uživaoc poticaja potpisati prestanak uživanja ili ga moram tužiti makar je zemlja moja grunt i katar . i tu će se nešto mijenjat u korist vlasnika zemlje tako sam obaviješten .
 

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,903
Oni bi po pravilu na ostavini trebali provesti sve čestice na nasljednike, ali često puta se dogodi da ima više osoba s istim imenom i prezimenom, pa onda čestice uz koje ne stoje detaljni podatci jednostavno izostave (!?). Tako su meni objasnili kad smo utvrdili da mi fali skoro 5 jutara. Kad sam ih pitao a tko se to još zvao u Đakovu kao moj pradjed, nisu mi znali reći. Dakle, čisti nemar i aljkavost. Sad, kad već moraš povlačiti naknadno pronađenu imovinu, trebao bi otići kod javnog bilježnika da ti napravi darovne ugovore i da ti se pravni nasljednici odreknu imovine u tvoje ime i onda to odnjeti kod onoga tko je radio prvu ostavinu. I onda kad sve završiš, pošalji ih sve u tri materine i reci im ako se opet dogodi nešto slično da ćeš ubiti kruh u njima. Samo tako se opamete. Inače budu arogantni i drski.
 

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,804
Jedini pravni nasljednik je moj otac na kojeg je trebalo to proći, a on je sve prepisao na mene tako da sam sad ja vlasnik svega.
Morat ću otići u ured za gospodarstvo i pitati kak najjednostavnije to riješiti.
 

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,804
Ovako, imam nejasnoća oko ugovora o zakupu zemljišta.

Dakle, sastavljam jedan ugovor o najmu poljoprivrednog zemljišta, upisujem oko 10 čestica na kojima su dva vlasnika, odnosno brat i sestra. Na nekim česticama su vlasnici obadvoje, a na nekim česticama je vlasnik samo brat, a na nekim samo sestra.
Pošto se radi o više posjedovnih listova, dal je moguće sve te čestice sastaviti na jedan ugovor, uz navođenje obadva vlasnika kao najmodavca? Dali bude kakvih problema sa izdavanjem posjedovnih listova na katastru?

Ili bi morao pisati posebne ugovore za skupne čestice za samo jedan posjedovni list?

Nisam imal još takav slučaj pa pitam tu možda netko zna?
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Kada smo mi davali svoju zemlju u najam, popisali smo sve čestice na jedan ugovor - Najprije su išle one u kojima smo suvlasnici muž i ja, onda one kojima je vlasnik samo on, pa onda one kojima sam vlasnica samo ja.
Zašto ne bi moglo sve na jedan ugovor. Napraviš pregledno i jasno,i to je to. Evo, već nekoliko godina najmoprimaoc temeljem njega ostvaruje sva zakonska prava.

Ako sam dobro shvatila šta si pitao.
 

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,804
Točno to sam pitao johabice :)

Po meni bi to isto tako moralo proći, no još budem pital u katastru prije nego kaj ovjerimo ugovore.
 

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,431
Pitaj u agenciji a ne u katastru.U katastru samo dobiješ posjedovne ,ugovor se radi kod bilježnika a sve skupa predaješ agenciji
 

Najnoviji postovi

Na vrh