Mislim da je kolega Iwanho na dobrom tragu ,na ovaj nacin vladajuci mogu najlakše pritiskat "oporbene" općine...
A dugoročne posljedice mogu biti katastrofalne ,kad pojedine općine počnu zaostajati jer ne budu raspolagale novcem kojim su dotad ,ionako naivan narod će " uvidjeti" da je pogriješio dajući glas oporbenom načelniku pa će idući put promijeniti stranu.
Mislim ,ovo je samo teorija..
Nisi informiran - porez na nekretnine ide u općinske blagajne kao što je do sada išla i komunalna.
Isto tako po novoj odredbi Plenkovićeve vlade u općinsku blagajnu ide i porez na kamatu deponiranih financijskih sredstava u banci - onih 12%, koji je uvela Milanovićeva vlada. - nekih ako se ne varam, 300 - tinjak milijuna kuna godišnje. Bio bi nekretninski porez i SDP uveo da im se nije HNS usprotivio i odbio ga blagosloviti. Pa su se dosjetili gotovine u banci.
Dakle - nema razlike među političkim statusom općina, sve će to biti tu, naše, no, kao što sam rekla - sam izraz "porez na nekretninu" - koja je najčešće dom, izaziva s pravom revolt. Pogotovo jer se u Milanovićevo doba išlo sa floskulom da se oporezivanjem zapravo želi pritisnuti vlasnike da nefunkcionalne prazne nekretnine stave u funkciju ili prodaju kako bi iste ostvarivale dodanu vrijednost.
Podsjeća me to na amerikanizaciju sustava gdje je osamdeset posto stambenih jedinica u rukama dvadeset posto mešetara koji njima mešetare, iznajmljuju i odrađuju biznis kojim pune državnu kasu. A kada ne možeš platiti najam - završiš na ulici ili ispod mosta. Ili u sustavu podzemnih tunela toplana, vodovoda, metroa.....koji Hrvatska nema - mi ćemo na klupama u parkovima. Jbga, i njih imamo malo.
Ta suluda još Linićeva ideja da će se oporezivanjem nefunkcionalne nekretnine staviti u funkciju i danas neki vrte kao mantru. Misle da će tamo negdje Bogu za hrptom u pustoši daleko do grada netko tko je naslijedio neku ruševnu kuću - vlasnik - pohrliti da je obnovi, a kupac ili stanar čekaju i sline im cure da se što prije proda ili završi da oni kupe, unajme.....
Ili će se prije rasprodavati vikendice po moru i atraktivnim lokacijama diljem države jer jadnici sa prosječnom plaćom neće moći tako vrijedne nekretnine otplačivati državi kroz porez. Bumo postali mi hrvati poligloti - kad nahrupe zapadnjaci pa pokupuju, kolko se ono jezika u EU govori? - a mi smo narod koji se uvijek prilagođava drugima, i na svome. Bumo učili njihove jezike kad nam budu susjedi, ne oni naš.
Hmmmmm....evo nešt dobroga od poreza na dom - besplatno budu nas stranci naučili stranjske jezike, ovdje kod mene samo osnovni tečaj košta tri i pol tisuće kuna. A trebam bar do četvrtog stupnja da nešt naučim.
Ajde stranac, dođi kupi susjedvu kuću kad ju bude prisiljen proidati - molim francuza, to mi je baš lijepi, melodičan jezik. Da ne moram na tečaj trošiti i uštedim dvadesetak tisuća kuna. :biggrin: