• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Porez na nekretnine

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,786
...vele moji gradski vlastodršci da ja popišem svoju imovinu i dostavim im podatke...da me mogu drapit porezom...
...a ja velim da nećem...sad sam i lipi dal potpis da sam protiv toga...
a Vi svi drugi budete veselo pisali? i čkomili?
:icon_eek:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,717
A ne, mi ne bumo ko ti.
Mi bumo s ponosom skinuli gaće:)

Posljednje uređivanje:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,717
Mogu potaknuti referendum, npr.

Novajlija

Član
Tu od
8 Sij 2014
Poruka
325
Vidjet ćemo ali mislim da ništa od toga porez bude bio i nitko se ne bude bunio.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
...vele moji gradski vlastodršci da ja popišem svoju imovinu i dostavim im podatke...da me mogu drapit porezom...
...a ja velim da nećem...sad sam i lipi dal potpis da sam protiv toga...
a Vi svi drugi budete veselo pisali? i čkomili?
:icon_eek:

A gledaj, taj isti prez već plaćaš, samo se drugačije zove.
Ukidanjem komunalne i uvođenjem poreza na nekretnine, više - manje ostaje isto, porez na vikendice se ionako plaća i sada, i tu dakle nikakve promjene neće biti.
Promjena je za JLS koje više neće mati obvezu namjenski trošiti dobiveni novac skupljen tako.
Napravili su najveću moguću bedastoču uvođenjem poreza na imovinu - ljudi su osjetljivi već na samo značenje riječi "porez", a kada je on ciljano usmjeren na dom, koji je po Ustavu kategorija na koju svako ljudsko biće ima pravo (jel je to u Ustavu tako definirano?) normalno je da se zgroziš i osjećaš animozitet i revolt.
Nespretno žele odraditi ovo šta su zamislili, baš su bedaki.
Ne damo da nam dom oporezuju - iako već oporezuju - ne damo da nam na dom stave porez.

sosta

Član
Tu od
2 Lip 2014
Poruka
205
E pa izgleda da upravo zbog toga se to uvodi, komunalna naknada se troši namjenski, a porez ne, već ima tekstova po portalima na tu temu.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,717
Samo nije jasno zakaj bi sami trebali davati podatke, a oni ih ionak imaju?

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Jer smo lagali kad su mjerili prvi puta, dali smo mjernicima lovu da upišu manje, - ja konkretno igrala na kartu prijateljstva (bez love jer se prijateljstvo ne plaća) , pa izostavili dvije spavaće sobe i trifrtalj podruma.

Bracek - pročitali su nas. :biggrin:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,717
Sve je to jasno, no postoji jedan drugi problem: na sve je to već plaćeno bezbroj poreza do sad: od PP ili sad PDV-a na materijal, radove, dozvole, komunalne pristojbe pri gradnji, priključke...
Osim toga, većina ovih objekata stvorena je generacijama prije.
Znači, nečije odricanje i rad, štednja i krpanje kraja s krajem, sad treba dodatno kazniti, dok one koji su cijeli život bili nekome na grbači (dobili su stan a potrošili ono kaj su drugi pretvorili u materijalne vrijednosti) nagrađuje zato jer nikaj nemaju. Još ih se i trpa u socijalnu kategoriju.
"Hrvati imaju nekretnina iznad prosjeka EU". Da, i? Sad nam to treba oduzeti?

Samo još jedan bespotrebni namet više, sad kad su prezadužili zemlju. I onda se čude tome kaj ljudi bježe iz ove zemlje?
Kaj je slijedeće? Porez na nasljedstvo?

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,686
Kad lopovima pofali love, ne kradu od onoga tko ima nego od onoga koga najlakše opelješe.
Kod jednog mog rođaka se bil navadil lopov. dolazil u kuću i uzimal svaki put malo. U kući su skoro međusobno zaratili prije nego su otkrili da krade vanjski lopov.

Prvo bu se kao zamijenila komunalna naknada. Ima nekaj općina u kojima se ni sada ne plaća komunalna naknada. I funkcioniraju, pojedine čak i bolje od nekih koje imaju tu daću. Kod te "zamjene" bu većina plaćala više nego do sad. Novci više ne buju namjenski pa bu država općinama njihove druge prihode preusmjerila sebi. Uostalom to je već započeto, a onda se nekim jedinicama lokalne uprave (ovisi tko je na vlasti) smiluje i udijeli milostinju. Pri tome obično, oni koji koji su se trudili i ulagali u razvoj, ostaju bez dijela novca koji bi im po kriterijima koji su bili za vrijeme dok su ulagali u razvoj. Njihov trud se pretače podobnima.
Bolje da dalje ne pišem. Kaj dalje razmišljam sve mi se više gadi. :icon_butt: :(devil): :icon_axe:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
samo ne biti licemjeni , pogledat se u ogledalo
prvo je bila kokoš ili jaje , pa se pojavila legalizacija , vadilo se kredite, hvatali se arhitekti za rukave , tražila špaga da to to sredi pa bu (valjda ) mir , legalizacija još nije pošteno gotova idemo dalje ..na nekretnine , pa na zemlju ..za koju godinu došel bu papir gdje upisati površinu prozora , pa dimnjaka ...sve je to več bilo na ovim prostorima ...samo pitati starije .

čitali ste u knjigama , gledali filmove ..robovi , tojest tada tek najamnj radnici nakon svake isplate plače i podmirivanja troškova hrane , stanarine i ostalih nameta (tom istom gazdi), svaki mjesec bilu su sve više dužni gazdi ..samo potegnite paraleru , zapravo drugačije ne može biti i nikad nije bilo

mijo

Član
Tu od
31 Srp 2014
Poruka
247
Mislim da je kolega Iwanho na dobrom tragu ,na ovaj nacin vladajuci mogu najlakše pritiskat "oporbene" općine...
A dugoročne posljedice mogu biti katastrofalne ,kad pojedine općine počnu zaostajati jer ne budu raspolagale novcem kojim su dotad ,ionako naivan narod će " uvidjeti" da je pogriješio dajući glas oporbenom načelniku pa će idući put promijeniti stranu.
Mislim ,ovo je samo teorija..

Posljednje uređivanje:

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,786
...je, je.. sjećam se priče...otvorite opg, niš ne košta...pa odjednom 5 izmjena zakona i sad koštaju doprinosi i sve ostale bedastoće...
ko garantira da jednom uveden porez neće podignuti, staviti nove kriterije ili kaj god već smisle...
ja bi teral po starom...ovo novo me ne oduševljava...

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Mislim da je kolega Iwanho na dobrom tragu ,na ovaj nacin vladajuci mogu najlakše pritiskat "oporbene" općine...
A dugoročne posljedice mogu biti katastrofalne ,kad pojedine općine počnu zaostajati jer ne budu raspolagale novcem kojim su dotad ,ionako naivan narod će " uvidjeti" da je pogriješio dajući glas oporbenom načelniku pa će idući put promijeniti stranu.
Mislim ,ovo je samo teorija..

Nisi informiran - porez na nekretnine ide u općinske blagajne kao što je do sada išla i komunalna.
Isto tako po novoj odredbi Plenkovićeve vlade u općinsku blagajnu ide i porez na kamatu deponiranih financijskih sredstava u banci - onih 12%, koji je uvela Milanovićeva vlada. - nekih ako se ne varam, 300 - tinjak milijuna kuna godišnje. Bio bi nekretninski porez i SDP uveo da im se nije HNS usprotivio i odbio ga blagosloviti. Pa su se dosjetili gotovine u banci.

Dakle - nema razlike među političkim statusom općina, sve će to biti tu, naše, no, kao što sam rekla - sam izraz "porez na nekretninu" - koja je najčešće dom, izaziva s pravom revolt. Pogotovo jer se u Milanovićevo doba išlo sa floskulom da se oporezivanjem zapravo želi pritisnuti vlasnike da nefunkcionalne prazne nekretnine stave u funkciju ili prodaju kako bi iste ostvarivale dodanu vrijednost.
Podsjeća me to na amerikanizaciju sustava gdje je osamdeset posto stambenih jedinica u rukama dvadeset posto mešetara koji njima mešetare, iznajmljuju i odrađuju biznis kojim pune državnu kasu. A kada ne možeš platiti najam - završiš na ulici ili ispod mosta. Ili u sustavu podzemnih tunela toplana, vodovoda, metroa.....koji Hrvatska nema - mi ćemo na klupama u parkovima. Jbga, i njih imamo malo.

Ta suluda još Linićeva ideja da će se oporezivanjem nefunkcionalne nekretnine staviti u funkciju i danas neki vrte kao mantru. Misle da će tamo negdje Bogu za hrptom u pustoši daleko do grada netko tko je naslijedio neku ruševnu kuću - vlasnik - pohrliti da je obnovi, a kupac ili stanar čekaju i sline im cure da se što prije proda ili završi da oni kupe, unajme.....
Ili će se prije rasprodavati vikendice po moru i atraktivnim lokacijama diljem države jer jadnici sa prosječnom plaćom neće moći tako vrijedne nekretnine otplačivati državi kroz porez. Bumo postali mi hrvati poligloti - kad nahrupe zapadnjaci pa pokupuju, kolko se ono jezika u EU govori? - a mi smo narod koji se uvijek prilagođava drugima, i na svome. Bumo učili njihove jezike kad nam budu susjedi, ne oni naš.

Hmmmmm....evo nešt dobroga od poreza na dom - besplatno budu nas stranci naučili stranjske jezike, ovdje kod mene samo osnovni tečaj košta tri i pol tisuće kuna. A trebam bar do četvrtog stupnja da nešt naučim.
Ajde stranac, dođi kupi susjedvu kuću kad ju bude prisiljen proidati - molim francuza, to mi je baš lijepi, melodičan jezik. Da ne moram na tečaj trošiti i uštedim dvadesetak tisuća kuna. :biggrin:

mijo

Član
Tu od
31 Srp 2014
Poruka
247
Ok ,iskreno ,i nemam se baš živaca u zadnje vrijeme bolje informirati o politicipa si vjerojatno u pravu . Ali ,mislim (i o tome nisam baš detaljno informiran) da su dosad općine same krojile visinu komunalne naknade jer ja npr. za kuću približne kvadrature i okućnice kao kolegina a koji živi u drugoj općini ,plaćam puno veću naknadu. S ovim porezom općine gube tu mogućnost krojenja po svojoj volji . Johabica ,naravno da je sve ovo što pišem u dobrom tonu ,ne želim da ispadne kao neka prepirka.

Najnoviji postovi

Na vrh