• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Porez na nekretnine

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Nisam to uopće shvatila kao prepirku, niti sam mislila u tom tonu nastupiti prema tebi - samo sa iznjela neke činjenice koje ne znaju svi na koje će se porez na nekretnine odnositi.

I ja bih voljela da ostane po starome, ako iz nikakvih drugih razloga, nego psihološkog - ovako imam osjećaj da državi kroz život moram dati cijelu vrijednost kuće koju sam si sama izgradila svojim novcem. A već sam joj kroz razna davanja i pdv dala trećinu vrijednosti.
Ovaj dosadašnji namet "komunalna naknada" daje čovjeku osjećaj da plaćaš za nešto što ti život čini ugodnijim, estetskijim, dok naziv nameta "porez" djeluje skroz odbojno, despotski, stavlja čovjeka u bijedni položaj, daje mu osjećaj pokornosti i podčinjenosti.
Da - loša zamisao vladajućih - i treba im se usprotiviti.

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Od kad to?
Govorimo o prvoj liniji nasljedstva.

Karikiram, al koliko ostavis novaca kod biljeznika. Ja sam na zadnjoj ostavini rekao da brise jednu kucu ( rusevna) i neke parcele, da to nije moje, tak da nedem u visi platni razred.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,615
Daj to malo detaljnije objasni?
Kakav bilježnik? Kakvi platni razredi?

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
7,082
...ako je komunalna naknada sad pretvorena u porez, onda imaju sve podatke...
ali ne, oni očekuju da se sad mi zajebemo i napišemo svu kvadraturu...
e nemore...:(happy):

inače, tko nije vidio, ima Gogo Marić iz 2012. godine koji lijepo objašnjava što je taj porez...na Dnevnik hr. poglećte...

Posljednje uređivanje:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,615
...
ali ne, oni očekuju da se sad mi zajebemo i napišemo svu kvadraturu...
e nemore...:(happy):
Ne samo to: da mogu usporediti i kazniti jer se ne slažu podaci...

Nego, koja je definicija nekretnine?
Jel to ono malo nečega među nogama, zemlje (polja) ili pak zidani objekt, stambeni prostor ili nekaj treće.

Za ono prvo uvijek mogu dobiti podatke :icon_lol:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,958
samo ne biti licemjeni , pogledat se u ogledalo

Zakaj me smatraš licemjernim? Prosvjetli me malo, možda kod nas dva ta riječ ima različito značenje.

Dakle - nema razlike među političkim statusom općina, sve će to biti tu, naše, no, kao što sam rekla - sam izraz "porez na nekretninu" - koja je najčešće dom, izaziva s pravom revolt. Pogotovo jer se u Milanovićevo doba išlo sa floskulom da se oporezivanjem zapravo želi pritisnuti vlasnike da nefunkcionalne prazne nekretnine stave u funkciju ili prodaju kako bi iste ostvarivale dodanu vrijednost.

Ta suluda još Linićeva ideja da će se oporezivanjem nefunkcionalne nekretnine staviti u funkciju i danas neki vrte kao mantru. Misle da će tamo negdje Bogu za hrptom u pustoši daleko do grada netko tko je naslijedio neku ruševnu kuću - vlasnik - pohrliti da je obnovi, a kupac ili stanar čekaju i sline im cure da se što prije proda ili završi da oni kupe, unajme.....
Ili će se prije rasprodavati vikendice po moru i atraktivnim lokacijama diljem države jer jadnici sa prosječnom plaćom neće moći tako vrijedne nekretnine otplačivati državi kroz porez. Bumo postali mi hrvati poligloti - kad nahrupe zapadnjaci pa pokupuju, kolko se ono jezika u EU govori? - a mi smo narod koji se uvijek prilagođava drugima, i na svome. Bumo učili njihove jezike kad nam budu susjedi, ne oni naš.

Hmmmmm....evo nešt dobroga od poreza na dom - besplatno budu nas stranci naučili stranjske jezike, ovdje kod mene samo osnovni tečaj košta tri i pol tisuće kuna. A trebam bar do četvrtog stupnja da nešt naučim.
Ajde stranac, dođi kupi susjedvu kuću kad ju bude prisiljen proidati - molim francuza, to mi je baš lijepi, melodičan jezik. Da ne moram na tečaj trošiti i uštedim dvadesetak tisuća kuna. :biggrin:

Vidim, teško ti pada, a i meni također, oporezivanje vlastitog doma. Zato držim da je u odnosu na novi zakon, prijedlog (nije bitno čiji), kojim bi prva nekretnina (dom) bila izuzeta od plaćanja tog poreza, bil pravedniji. Svi ostali koji nasljeđuju nešto bi u oba slučaja prošli jednako loše.

Kaj se tiče jednakosti općina, pisal sam o trenutnom stanju. Neki izvorni prihodi lokalnih jedinica su već preusmjereni u državne jasle. To smanjenje prihoda država kompenzira kome hoće, a kratkih rukava ostane tko nema veze u centralnoj vlasti.

Da nebu sve tak turobno, imam prijedlog.
Kaj se tiće prodaje strancima, možda bi tvoj susjed bil sretniji kad bi ti svoju prodala nekoj Francuskinji (u primjerenim godinama), nego da on svoju proda nekom starom Francuzu. :icon_lol:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Odi vrit, ne kvari mi plan - i da se zna, ja oću mladog francuza.
Znaš kak to ide - minus i plus se privlače.:biggrin:

Eh, to, jednakost općina - tako ti je to oduvijek, na žalost.
Tko na državnoj vlasti, poželjno je i da je na lokalnoj - onda sve klapa.
A šta ćeš....tako mi govorili ovim našima lokalnima, kada je hdz bio gore, a kod nas dolje sdp - sada je hns - ajde, reci načelniče - odite s menom kod vaših pa da riješimo nešto - ali oni bili ponosni pa neće. Prošle četiri godine, općina ko drvena marija stoji di je bila na početku.

Sada je valjda drugačije, valjda su ljudi pametniji, i oni gore i ovi na vlasti dolje - jel?
Ili nije tako?
Ja već petnaestak godina apolitična, i svi su mi dragi i sve ih prezirem.
Samo Plenkovića i ovu vladu trenutnu nekak simpatiziram, a naprave s vremena na vrijeme gaf, sranje, bedastoču.
Ko sa ovim porezom.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Zakaj me smatraš licemjernim? Prosvjetli me malo, možda kod nas dva ta riječ ima različito značenje.
kad se nekome direktno obračam citiram njegov post , ovo je išlo sve

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Daj to malo detaljnije objasni?
Kakav bilježnik? Kakvi platni razredi?

Pa kod ostavinske rasprave placas biljeznika prema vrijednosti ostavine, koja je njegova slobodna procjena a moze i izaci na teren. Moj je kucu gledao na google maps streetview. Zna se po opcinama koliko kosta m2 zemlje i cca m2 nekretnine. I onda ovisno o vrijednosti imovine imas razrede za placanje naknade, iza dede sam ( baka ) placao ostavinu preko 2500kn, iza bake sam tu istu imovinu platio 1800kn, bilo bi opet preko 2500 da nisam otkantao tu staru kucu i parcele u vukojebini. Hebiga, prema poreznoj racunaju 8kn m2. Jos najbolje obracunaju naknadu za stednju i tekuci, to je najlakse, zato se uvijek dizu pare vec kod teze bolesti ili odmah isti dan ili dan nakon smrti.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,958
kad se nekome direktno obračam citiram njegov post , ovo je išlo sve

Odgovor na posljednji post se ne citira. Barem po pravilima ovog foruma. Dakle, normalno da sam shvatil da se odnosi na mene. A kako sam ja jedan od svih, opet se dojde na isto.
Hvala na obrazloženju.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
to je glupo pravilo , to smo več odavano rezonirali
jer po tom pravilu ispada da je svaki post replika na ovog iznad , a to je jako rijetko

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
7,082
...izgleda da nas Plenki gleda, odgodil bu poreza...
ali drug Plenki, prosim lepo, mi uopće nebi htjeli taj porez. Ukini ga!
:(giggle):

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
plenki vam drži figu u đepu ,prodal bu nekaj ..na to ga zakonom ide provizija

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,615
Pa najavili su prodaju HEP-a.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ajd ne crni mi premijera, ne bu prodal zbog poreza, porez i tako ne bi bio išao u državnu blagajnu nego u lokalne.
To šta će prodati -to bude išlo državi za bogtepitaj šta.

Minula su vremena provizija, političari postaju svijesni da se sve - pogotovo u zadnje vrijeme - sazna, i sada će se samo idiot odlučiti napraviti nešto mimo zakona.
A Plenković je sve drugo nego idiot.
Pokazao je fleksibilnost - ne jer mu se hoće, nego jer je procijenio da se mora povući u interesu stabilnosti vlade i umirenja biračkog tijela.

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,177
Sve je to politicka igra, ovime je dobio sljedece izbore, ne rade oni za inateres naroda nego za osobni interes, vec i ptice na gradi znaju sta ocekivat od kradezeove vlade...ali nasem narodu treba duže nego pticama

Na vrh