• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Porez na selo

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Porezni stručnjak Vlado Brkanić Vladine poticaje za istraživanje i razvoj naziva smiješnima, strahuje od mogućeg 'udara' na selo, a s novim porezima na dohodak u najvećoj stopi nije se smjela, tvrdi, prijeći stopa 35 posto.

Ukidanje svih poreznih olakšica u sustavu poreza na dohodak jedna je od spasonosnih mjera koje je u ponedjeljak najavila premijerka Jadranka Kosor. Porezni stručnjak Vlado Brkanić proanalizirao je za net.hr mjere koje se tiču plaća i ustvrdio da na tome država neće naročito zaraditi te da građani u principu ni ne trebali na svojoj koži osjetiti ovaj potez, osim ako ne zarađuju na selu.

"Ukoliko će zbog ukidanja ovih olakšica doći do uvođenja porez na imovinu od poljoprivredne djelatnosti, to bi mogao biti udar na selo. To će značiti plaćanje poreza po jedinici obradive površine, po prodaji i prometu tom površinom, ili po paušalnoj osnovi. Ne bih me čudilo da je to razlog 'uvjetnog mišljenja' koje je Vladinim mjerama dao Josip Friščić", kaže Brkanić.

'Poticaji za istraživanje i razvoj su toliko marginalni da su smiješni'

Vlada, naime, ukida olakšice koje se obračunavaju godišnje na sljedeće troškove poreznog obveznika: izdatke za lijekove, ortopedska pomagala i operativne zahvate unutar Hrvatske, kupnju ili gradnju stambenog prostora, investicijsko održavanje postojećeg stambenog prostora poreznog obveznika ili bračnog druga, plaćene kamate po odobrenim stambenim kreditima, troškove najamnine stanova, za darovanja do visine dva posto ostvarenih primitaka prethodne godine, zatim olakšice na premije polica rentnih i životnih osiguranja, uplate u dobrovoljne mirovinske fondove i premije polica dopunskog i privatnog zdravstvenog osiguranja.

Pojašnjava da najava Vlade kako će sačuvati porezne poticaje za istraživanje i razvoj pogotovo neće nikoga dirati.

"To je toliko marginalno da se možemo smijati. Tu poreznu olakšicu imaju možda dva poduzeća u državi. S druge strane, nepravedno je što ", kaže Brkanić.

"Te se mjere ne bi trebale posebno osjetiti na plaćama ponajprije zato što nije dirano u osobne odbitke, a premijerka nije precizirala hoće li se povećavati ili smanjivati oporezivi dio plaća. Država će vam tu zaraditi možda 50 milijuna kuna poreza", kaže Brkanić.

Čemu stopa poreza na dohodak od 40 posto?

Napominje kako mu je zanimljivo i uvođenje tri različite stope poreza na dohodak: od 12, 25 i 40 posto.

"40 posto je prevelika stopa, trebala se popeti najviše na 35 posto jer bi se onda izjednačili porezi na dobitak i dohodak, koji bi u konačnici trebali biti pod istim poreznim teretom, dakle da nema razlike između obrta i poduzeća", smatra Brkanić.



Ponestalo novaca za presretače, poticajne stanove, gomile radnika u državnoj upravi, lažnih branitelja i sad im neki vjerovnik rekao "Jaco udari ti po selu, seljaci imaju para vidi kakve traktore voze." 8)

Znate kako će to ispasti? Sada će se Jaca dodvarati EU i činit sve što kaže, opće je neće biti briga za RADNIKA, i onda kad uđemo u EU, će joj EU zviznuti šamarčinu da joj bude neugodno. Ona će postaviti kriterije koji su apsurd, a za nagradu će dobiti otkaz ona i većina kompletnih političkih stranaka, udruga i ostalih na proračunu, tu će samo dobro proći doktori i prosvjetni djelatnici, jer oni imaju zadatak da nam pune glave i krkaju pilulama. Jel vidi tko da će biti bolje? Porez na dohodak u visini od 40% ne može izdržati nitko normalan, morat će se utajivat a onda će da djeluju ove poljoprivredne komore,carina, inspektorii ostala...
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,580
Ovo je gorje od metenja tavana. Oni su htjeli bar proizvod, a ovi samo novce. Eto kaj "rodoljubna" stranka radi narodu.
 

snupy

Član
Tu od
7 Pro 2008
Poruka
422
ova politika mi sliči na pokušaj punjenja šuple bačve točiš i točiš ali ništa dok ne zakrpaš rupe kroz koje ti curi van .a upravo je gospođa krumpir salata zadnjih šest godina napravila poprilično tih rupa.
 

Najnoviji postovi

Na vrh