• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pozdrav svima..totalni sam početnik-pomozite!

G

Geograf

Guest
Kao prvo drago mi je da sam našao ovaj forum. Jedna misao me proganja već duže vremena a to je da ostvarim rad od vlastitih ruku.
Ja sam dijete grada, na selo sam išao samo povremeno kod bake, dok mi je druga baba živila na moru. Dakle unatoč tome što su moji sa sela, ne znam apsolutno ništa o poljoprivredi, no brzo učim i što je najvažnije imam volje za rad.
E sad, u čemu je stvar; treba mi pomoć vašim savjetima, linkovima, iskustvima...na fakultetu sam ali ne sviđa mi se pomisao na rad u školi. Ono što me privlači je rad na zemlji. Ne znam baš koliko mojih prijatelja ili općenito momaka mojih godina ima takva razmišljanja, bar u mome kraju.

Planiram se baviti uzgojem nekakvih "egzotičnih" kultura, poput papaje, manga, klinčića, maki jabuka itd..(ovo sasvim nasumično nabrajam, ne znam kakvo je stanje ponude i potražnje za pojedine kulture). Dakle uzgajao bih neku kulturu za koje bi bio siguran da ću ih plasirati na tržište EU a da nije velika konkurencija. Ne bih uzgajao tradicionalne kulture zbog niže cijene i velike konkurencije.


Imam nešto zemlje pokraj Knina, uz rijeku, koja stoji neobrađena. zasađena je bila nekim kukuruzokm no to je zapušteno..uz taj moj tj očev komad zemlje nalaze se i djelovi zemlje mojih rođaka koji su također neobrađeni. Dakle imam kakvu takvu podlogu za uzgoj. zemlju od rođaka bi možda jednog dana iznajmio, ako bi mi krenulo.



Pitanje je kako početi, što da radim...daje li država poticaje? Što je s ptoicajima iz EU..za koje proizvode se dobijaju poticaji..kako plasirati proizvod, reklamirati ga?..da li se udružiti u nekakve kartele ili krenuti sam?


Kao što vidite totalni sam početnik, ali imam volju, te unatoč nedostatku ikakvog iskustva mislim da ako je jedan čovjek u stanju nešto napraviti i drugi je isto.



Cjenim svaku pomoć...ispričavam se ako sam izostavio neke važne stvari, ali kao što sam rekao zato sam ovdje da mi pomognete?
 
G

GROF

Guest
., lip TI pozdrav mladiću i dobro nam došal! ...

., za početak pročitaj barem trećinu poljoprivrednog - foruma!!! ... ., sretno TI! ...

., aj Bog!, čitamo - pišemo se ...
 
A

AGRIPLUS65

Guest
dobro na dosal:drinkers:
nemoj se previse nadat od unije te ces bajke pricat djeci za laku noc.
 

vimi

Aktivni član
Tu od
9 Stu 2008
Poruka
532
pozdrav i dobrodošao zemljak!
slažem se sa Grofom što ti je napisao!!
inače prva greška , neočekuj zaradu od poticaja ili bilo što planiraj bez poticaja a on ako dođe dobro dođe novaca nikad viška.
u tvom podrostoru za uzgoj egzotičnih kultura moraš računati da i one imaju velike zahtjeve i troškove teško ih možeš uzgajati bez zaštičenog prostora tj. plastenika, jer kod tebe je jako čudna priroda ljeti prži ko vrag a zimi led i bura ti unište sve, imaj na umu da iznad tebe stoji Dinara.
ali nemo odustati , samo ti preporučam da kreneš sa manjim ulaganjima npr. uzgoj naših povrtlarski kultura , blitva ,salata ,bob,cvjetača i sl. jer pred kraj ljeta ( kolovoz) blitva i salata imaju dobru cjenu i možeš solidno zaraditi,
nemoj samo gledati krajnju cjenu "egrotičnih" kultura jer na policama nepišu troškovi proizvođaća
moj prjedlog da postepeno sa standardni kultura pređeš na " egzotične" več kad uđeš u krug kupaca i kad sam vidiš kako tržište diše a i naravno stekneš nešto i kapitala, jer u tim kulturama su promašaji jako skuplji nego u standardnim
eto to ti je moj savjet , nadam se da ćeš i dobiti još koji bolji
pozdrav!
 

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Poz i dobro došao. Dobro ti kažu forumaši, prouči sve i polako, bolje malo i veselo nego... kako kaže forumaš Aljmaš.
 
B

BAGERISTA

Guest
Pozdrav i dobrodoša,,,,:partyman::partyman:
Nažalost u današnje vrijeme di god čovik uloži svoj dinar,,,muku trud i sve ostalo ča gre s tim,,,,ode sve u vodu,,razočara se,zaduži,,i da ne pričam da ostane na cesti,,,,teško je krenut pogotovo onome,,koji tek sve uznova dela, a da ne pričam kupnja svega,,ča je potrebno..:supris:

Ostalo potpisujem u cijelosti,,,tekstove od kolega,,da ne nabrajamo iste stvari,,,,.
Ali svejedno nek vam je sa srečom...;);)
 

Najnoviji postovi

Na vrh