• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pravilnik o dopunskim djelatnostima na OPG-u...

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,739
A kako se zovu ona kolica pred kućom ?

:(happy):
ono je auto-prikolica i služi za odlaganje povrtalja koje nema mjesta nigdje drugdje...nego baš pred kućom...:(happy):

azram

Član
Tu od
20 Velj 2012
Poruka
172
Da li treba biti mesar da bi se dobila dozvola za preradu vlastitih proizvoda na opg-u?

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Da li treba biti mesar da bi se dobila dozvola za preradu vlastitih proizvoda na opg-u?

Ne, samo treba sanitarna iskaznica i položen higijenski minimum za osobe koje rade s hranom.

azram

Član
Tu od
20 Velj 2012
Poruka
172
Ne, samo treba sanitarna iskaznica i položen higijenski minimum za osobe koje rade s hranom.

A gdje to točno piše? i koliko otprilike košta dobivanje svih dozvola?

Posljednje uređivanje:

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,334
Dali otkupni blok za prodaju robe putem OPG mora biti uvjeren od strane porezne?

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
A gdje to točno piše? i koliko otprilike košta dobivanje svih dozvola?

Pravilnik o dopunskim djelatnostima na OPG-u, Upisnik dopunskih djelatnosti OPG-a. Najbolju informaciju ćeš dobiti od veterinarske službe koja je zadužena za registraciju i odobravanje objekta za preradu hrane životinjskog porijekla. Mene je usmjerio nadležni sanitarni inspektor, ali ja sam registrirala objekt za hranu neživotinjskog porijekla. Dakle tebi treba veterinarska služba. Cijena sanitarne iskaznice je 250,00 kn a tečaj highijenskog minimuma oko 400,00 kn. Tečaj vrijedi 5 godina, a iskaznica 6 mjeseci. Ostali troškovi nisu veliki ali koštaju vremena i živaca.

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Dali otkupni blok za prodaju robe putem OPG mora biti uvjeren od strane porezne?

Otkupni blok izdaje kupac. Proizvođač preda robu i daje svoje podatke o OPG-u, a kupac mu izdaje otkupni blok na kojem pišu podaci o robi i iznosu. Obično se plaća odmah gotovinom, ali sad me tu žulja fiskalizacija. Kupac je pravna osoba ili obrt, dakle obveznik fiskalizacije. On ne smije primati gotovinske uplate bez fiskaliziranog računa, bit će da OPG-u može plaćati u gotovini. OPG je u malo povlaštenom položaju dok nas i tu ne stisnu, a hoće, hoće o da...

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,334
A ako hoću prodati fizičkoj osobi maslinovo ulje, koji nema obrt, imam li ja tad pravo 10 kn po litri poticaja?

Njoko

Dobro znana faca
Tu od
9 Lis 2010
Poruka
1,635
Da li je netko išao u registraciju dopunskih djelatnosti?

Kako god uzmeš ne isplati se primjer tko prodaje svoj proizvod pod OPG npr.voće,povrće, bolje je ne dirati ništa.
Kolega se raspitivao zbog prerade povrća konkretno u kiseli kupus ni oni ne znaju kako to uvrstiti ali po PS-u bi bilo upisnik u dopunske djelatnosti,fiskalizacija,pa nekakav certifikat o zdravstvenoj ispravnosti proizvoda,sanitarna knjižica+davanja državi.
Kada je sračunao tek cijena od 10kn za kg bi bila dostatna da nešto zaradi,ali tu su TC,tako da nema neke logike.

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Registrirala dopunsku djelatnost prerade povrća. Kad to radiš imaš osjećaj da si čorava kokoš u potrazi za zrnom. Trajalo je 7 mjeseci jer su izgubili papire, pa bolovanja, pa godišnji pa nema kolegice koja to radi itd.. Uglavnom registrirano je. Prerada je završena. Sad polako prodajemo preko web shopa i na prigodnim sajmovima. Ugurali smo se u neke male trgovine, nešto u komisiju. Inače OPG je u sistemu poreza na dohodak i vodimo knjige. Izdajemo račune za robu prodanu preko web shopa i u trgovine. Plaćanje isključivo na žiro račun. Za robu prodanu na OPG-u i na sajmovima vodimo evidenciju tipa popis robe i naplaćujemo u gotovini. Prodaju za gotovinu vodimo kroz knjigu primitaka. Koliko sam shvatila Zakon OPG za svoje proizvode kad prodaje na tržnicama, na OPG-u, na prigodnim sajmovima ne mora izdavati račune i ne mora imati fiskalnu kasu.
Ako nekog zanima kako registrirati napisat ću kako smo mi odradili. Za sad nemamo nikakvih problema, ali nemam ni sigurnost da je sve kako treba biti jer su naši zakoni takvi kakvi jesu i svatko ih tumači onako kako mu u tom tenutku paše. Nadam se da će me ako nešto nije dobro barem prvo upozoriti a tek onda opaliti po džepu. Najgore je to što je OPG još uvijek nedefinirano područje i ima jako puno prostora za manipulacije. Iskreno govoreći treba uvesti reda ali se bojim da će tu stradati prvo oni koji se trude zaraditi svoju koricu kruha na pošten način ali se izgube u propisima jer ne postoji mjesto gdje bi saznali što i kako teba. Oni koji OPG koriste za varanje države imaju vremena i novaca tražiti rupe u zakonima.

Posljednje uređivanje od moderatora:

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Mislim da u uzgoju i prodaji voća i povrća lagano pušimo u odnosu na trgovački lobi,a jednim djelom smo si i sami krivi,jer nekolicina nas im daje robu na veliko u bescijenje...
Interesiraju me obnovljivi izvori energije...
Mene zanima konkretno da li traže neke posebne uvjete za preradu...znači,poseban prostor(pakirnica),skladište,industrijska struja,stručna sprema itd?

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Evo ovako je išao moj put do registracije objekta za preradu povrća (hrana neživotinjskog porijekla). Otvoren je OPG, upisan u Upisnik OPG-a, upisnik trgovaca voćem i povrćem i prijava u poreznu upravu kao obveznik poreza na dohodak - vodimo knjige. U agenciji su rekli da moram biti porezni obveznik da bi se mogla upisati dopunska djelatnost. Na internetu postoji stranica preko koje se podnosi zahtjev za registraciju objekta za proizvodnju hrane neživotinjskog porijekla /www.zdravlje.hr/. Ispune se obrasci, plati taksa mislim 100,00 kn, isprinta se, kupi biljeg 50,00 kn i pošalje u nadležnu sanitarnu inspekciju. Provjeriti koja je nadležna za tvoju županiju, za zagrebačku je u Velikoj Gorici, Obavezno slati preporučeno i s POVRATNICOM jer im se inače izgubi. Sanitarna izdaje rješenje o registraciji objekta na temelju podnesenog zahtjeva. U međuvremenu treba izvaditi sanitarnu iskaznicu cca 250,00 kn (za osobe koje su u dodiru s hrabnom - vrijedi 6 mjeseci) i položiti higijenski minimum cca 500,00 kn - vrijedi 5 godina. U agenciju se nosi rješenje o registraciji objekta, sanitarna i higijenski minimum kao prilog zahtjevu za dopunsku djelatnost prerade.
Stručna sprema nije uvjet, industrijska struja također ne. OPG može prerađivati svoje proizvode u stambenom prostoru. To naravno znači da ne mora biti poslovni prostor, ali nebi smjela biti ni kuhinja u kojoj kuhamo ručak. Pročitala sam brdo Zakona i Pravilnika, pitala u ministarstvima i bila na mrtvoj točki. Onda sam uključila logiku. Sanitarna inspekcija izdaje rješenje o registraciji objekta, znači oni su nadležni za kontrolu. Ako kontroliraju, znači znaju što je ispravno a što nije. Put pod noge i nadležnom inspektoru. Da se zna - vrlo drag i ljubazan gospodin, saslušao me i riješio problem. Sanitarna inspekcija izdaje rješenje i vodi upisnik o objektima, može se raditi u stambenom prostoru uz uvjet da su te prostorije fizički odvojene od dijela stana u kojem se stanuje. Treba održavati osobnu higijenu i higijenu prostora i suđa. Materijali koji dolaze u dodir s hranom moraju biti od materijala koji se lako održava i može se dezinficirati. Kod prerađenih proizvoda na OPG-u najvažnija je ispravna deklaracija. Proizvod treba ispravno deklarirati i odnijeti na Zavod za javno zdravstvo ili drugi ovlašteni laboratorij na ispitivanje na pesticide, teške metale i mikrobiološku ispravnost cca 1.800,00 kn po proizvodu i seriji. Dakle za male serije proizvoda upitna isplativost. Eko proizvođači nemoraju testirati na pesticide i teške metale nego samo mikrobiološku ispravnost cca 250,00 kn što je podnošljivo. Idemo u eko proizvodnju. Mislim ozbiljno, smanjit površinu, smanjit proizvodnju (rad ostaje isti ili još veći) ali je manja konkurencija. Nekad ispadne manje je više. Vidjet ćemo.

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Ne znam kak bude to išlo kod mene,treba mi snaga struje od min 15 kW,to sumnjam da će proći bez industrijske,a i razina buke je poprilična,tak da sumnjam da mi ne trebaju neki atesti i dozvole za prostor...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,426
Trebaš li 15kW trajno ili povremeno?
Za povremeno ti se isplati ili agregat ili traktorski pogon.

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Nažalost stalno i to mora biti trofazna struja...
Struja iz agregata mi je preskupa...
Morat ću se malo zaputiti na put od kancelarije do kancelarije...

Black jack

Član
Tu od
26 Ožu 2013
Poruka
211
Jel zna netko koliki postotak troškova od osnovne djelatnosti se može knjižiti na dopunsku djelatnost?

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Još jedno pitanje: kako se uopće vodi knjigovodstvo dopunske djelatnosti. Kaj je tu trošak osnovne a kaj dopunske djelatnosti?

Black jack

Član
Tu od
26 Ožu 2013
Poruka
211
Može se voditi lako a može i teško sve zavisi na koga se nameriš kad ideš pitati. Išao pitati na tri različita mjesta i dobio tri različita odgovora. Sad vodim na četvti (svoj) način pa bumo vidli. Izgleda da budem moral odrediti i ovaj postotak sam.

Najnoviji postovi

Na vrh