Evo ovako je išao moj put do registracije objekta za preradu povrća (hrana neživotinjskog porijekla). Otvoren je OPG, upisan u Upisnik OPG-a, upisnik trgovaca voćem i povrćem i prijava u poreznu upravu kao obveznik poreza na dohodak - vodimo knjige. U agenciji su rekli da moram biti porezni obveznik da bi se mogla upisati dopunska djelatnost. Na internetu postoji stranica preko koje se podnosi zahtjev za registraciju objekta za proizvodnju hrane neživotinjskog porijekla /www.zdravlje.hr/. Ispune se obrasci, plati taksa mislim 100,00 kn, isprinta se, kupi biljeg 50,00 kn i pošalje u nadležnu sanitarnu inspekciju. Provjeriti koja je nadležna za tvoju županiju, za zagrebačku je u Velikoj Gorici, Obavezno slati preporučeno i s POVRATNICOM jer im se inače izgubi. Sanitarna izdaje rješenje o registraciji objekta na temelju podnesenog zahtjeva. U međuvremenu treba izvaditi sanitarnu iskaznicu cca 250,00 kn (za osobe koje su u dodiru s hrabnom - vrijedi 6 mjeseci) i položiti higijenski minimum cca 500,00 kn - vrijedi 5 godina. U agenciju se nosi rješenje o registraciji objekta, sanitarna i higijenski minimum kao prilog zahtjevu za dopunsku djelatnost prerade.
Stručna sprema nije uvjet, industrijska struja također ne. OPG može prerađivati svoje proizvode u stambenom prostoru. To naravno znači da ne mora biti poslovni prostor, ali nebi smjela biti ni kuhinja u kojoj kuhamo ručak. Pročitala sam brdo Zakona i Pravilnika, pitala u ministarstvima i bila na mrtvoj točki. Onda sam uključila logiku. Sanitarna inspekcija izdaje rješenje o registraciji objekta, znači oni su nadležni za kontrolu. Ako kontroliraju, znači znaju što je ispravno a što nije. Put pod noge i nadležnom inspektoru. Da se zna - vrlo drag i ljubazan gospodin, saslušao me i riješio problem. Sanitarna inspekcija izdaje rješenje i vodi upisnik o objektima, može se raditi u stambenom prostoru uz uvjet da su te prostorije fizički odvojene od dijela stana u kojem se stanuje. Treba održavati osobnu higijenu i higijenu prostora i suđa. Materijali koji dolaze u dodir s hranom moraju biti od materijala koji se lako održava i može se dezinficirati. Kod prerađenih proizvoda na OPG-u najvažnija je ispravna deklaracija. Proizvod treba ispravno deklarirati i odnijeti na Zavod za javno zdravstvo ili drugi ovlašteni laboratorij na ispitivanje na pesticide, teške metale i mikrobiološku ispravnost cca 1.800,00 kn po proizvodu i seriji. Dakle za male serije proizvoda upitna isplativost. Eko proizvođači nemoraju testirati na pesticide i teške metale nego samo mikrobiološku ispravnost cca 250,00 kn što je podnošljivo. Idemo u eko proizvodnju. Mislim ozbiljno, smanjit površinu, smanjit proizvodnju (rad ostaje isti ili još veći) ali je manja konkurencija. Nekad ispadne manje je više. Vidjet ćemo.