• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Prednje kočnice

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ovaj video me asocira na prednje kočnice
[YT]http://www.youtube.com/watch?v=u-mIsk2_tRw&feature=related[/YT]

matrix123456

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2009
Poruka
1,021
opet kazem da je to po meni zestok karabudz....ali opet kad bi se nekako uradio sistem kojim bi se moglo odvojiti prednje kocenje od zadnjeg mozda bi i sljakalo al u odredjenim situacijama kao sto je pravocrtno spustanje niz brdo kao sto sam i rekao, a ako mislite da nema traktora sa kocnicama na prednjim tockovima a da pritom nemaju prednji pogon,varate se goglaj te malo nacete slike kako je to fabricki ugradjeno na neke od masey fergusona....

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,155
onaj ko je ''letio'' sa kosačicom i presom nizbrdo definitvno bi ugradio kočnice , i ja sam jedan od njih , mnogo je situacija kada solo traktoru sa nošenim priključkom treba koćenje prednjih točkova
prikolica je priča za sebe , podržavam kočnicu na prikolici ali mnogo je situacija kada bi dobro došlo da i prednji točkovi koče bar nekih 10-30% ne više zbog upravljivosti
normalno i sistem koji bi komandovao prednjim kočenjem , dali da bude zavisno ili nezavisno od zadnjih

a stoji i to da za vratolomije uzeti moćniji traktor , ali nema ga svako :mad:

hrvoje999

Član
Tu od
20 Pro 2009
Poruka
928
Ima i Same i MF kolko ja znam,a sigurno imaju i drugi,zato sam rekel da bi bilo dobro deti gume od duplaka,razumljivo?Obične gume imaju grip jedino na asfaltu,a na asfaltu trebaju kočnice jedino da staneš dok dojdeš na cilj.Da se napraviti sistem kaj bi se moglo odvajati prednje od zadnjih.Jednog dana kad situacija bude dozvoljavala uradit će se i to pa kud puklo da puklo i onda budete obavešteni dal je dobro ili nije.

Dydy

Član
Tu od
6 Tra 2009
Poruka
306
opet kazem da je to po meni zestok karabudz....ali opet kad bi se nekako uradio sistem kojim bi se moglo odvojiti prednje kocenje od zadnjeg mozda bi i sljakalo al u odredjenim situacijama kao sto je pravocrtno spustanje niz brdo kao sto sam i rekao, a ako mislite da nema traktora sa kocnicama na prednjim tockovima a da pritom nemaju prednji pogon,varate se goglaj te malo nacete slike kako je to fabricki ugradjeno na neke od masey fergusona....

Pa cijenjeni imam ja tvornicki ugradjene kocnice na obje osovine , prednja osovina je pokrivena rucnom kocnicom a straznja radnom ,, radi se o zglobnom traktoru i na njemu sve radi kako treba , ja radnom kocnicom na dost velikoj nizbrdici bez problema uspijem zadrzati dvije i pol tone vode na prikolici mada traktorcic nema niti tonu .

hrvoje999

Član
Tu od
20 Pro 2009
Poruka
928
Tvoj traktor je nekaj tipa Tomo Vinković pretpostavljam,i k tome dupljak,ako se varam,ispravi me.A ja bi htel videti kak bi ti fergusona v šumi zastavil na nizbrdici sa 2 i pol tone na prikolici po lošem putu.

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,915
pa nebi ti tu pomogle njegove prednje kocnice, misim za tu tezinu su dovoljne i dobre kocnice na traktoru i prikolici, a sad o nagibu bi se dalo raspravljati, ali ako si se tuda uspeo prazan mozes se i vratiti sa 2 i pol tone pun uz pomoc kocnica i mala je vejrovatnoca da ces morati i trebati satati u pol brda, samo vozi.

hrvoje999

Član
Tu od
20 Pro 2009
Poruka
928
Da,istina je,al da zategneš malo prednje kočnice na traktoru i da zakočiš na prikolici i spuštaš ko zmaj i bez straha,nije li?

jeffy

Aktivni član
Tu od
7 Ruj 2010
Poruka
1,433
Uzmi u obzir da gume sa "chevron" profilom imaju puno lošije držanje pravca i bočnu stabilnost npr. na mekoj podlozi od nazovimo "prugastih" ako nisu pogonski...

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,155
Da,istina je,al da zategneš malo prednje kočnice na traktoru i da zakočiš na prikolici i spuštaš ko zmaj i bez straha,nije li?

ne bih se složio sa ovim , pri zakačenoj punoj prikolici prednje kočnice bi možda napravile više problema nego koristi

za solo traktor bi bile dobre i za nošene priključke , za prikolicu ipak treba više sile kočenja nego što prednji točkovi mogu da obezbijede prije nego što izgubiš upravljivost :partyman:

Dydy

Član
Tu od
6 Tra 2009
Poruka
306
Ja imam goldonija zglobnog jeste slican tomici ali je i razlicit, upravo na to ti pokusavamo skrenuti pozornost nisu svi strojevi za sve terene na fergiju u sumi na liscu i mekanom terenu nikakva ti kocnica ne pomaze ako si pretovartio, vjeruj da sam se nagledao takvih prevrtanja i nikako ti nebih zelio takvo iskustvo .
Guma pogonski profil daleko slabije drzi pravac na fergiju a uzduzna ripna ne daje nikakav otpor pri kocenju tako da neznam kako si to zamisljas uskladiti !

Posljednje uređivanje:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ja imam goldonija zglobnog jeste slican tomici ali je i razlicit, upravo na to ti pokusavamo skrenuti pozornost nisu svi strojevi za sve terene na fergiju u sumi na liscu i mekanom terenu nikakva ti kocnica ne pomaze ako si pretovartio, vjeruj da sam se nagledao takvih prevrtanja i nikako ti nebih zelio takvo iskustvo .
Guma pogonski profil daleko slabije drzi pravac na fergiju a uzduzna ripna ne daje nikakav otpor pri kocenju tako da neznam kako si to zamisljas uskladiti !
Tak , došlo je sve na svoje ...nemoram uvjek biti partibrejker .
I kaj bi mu se desilo?- okrenul bi se oko vertikalne osi simetrale prednjeg mosta .
..ostali detalji bi pisali u crnoj kronici .

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
ljudi dragi definitivno je izgovoreno puno raznih konstatacija o ovoj temi,ali ako tamo neki stručnjaci nisu napravili prednje kočnice za pojedini mali traktor onda je to zbog toga što taj traktor ima svoje prednosti za mnoge druge i različite poslove ,uspoređivalo se mali ferko i tomek, ja sam osobno bio u situaciji da je tomek prošao lakše sa istom količinom drva nego ja sa fekom ali evo još jedna zgodna usporedba tamo gdje sam ja ostajao sa ferkom jedan drugi mališa ide bez prednje kao tenk a radi se o starom oldtimeru deutz 25 ks sa dva klipa on ima masu a ima i silu na zamajcu i normalnno da ide jer ima dvije najvažnije stvari iz fizike masu i silu,još da ima brzinu išao bi svugdje:partyman::drinkers:

hrvoje999

Član
Tu od
20 Pro 2009
Poruka
928

Gle,nema svako od nas traktor za svaki teren,da s jednim oreš,s drugim ideš v šumu,s trećim neznam kaj.A ja neznam po koji put već pišem GUME OD DUPLJAKA.I kakvim ti onda uzdužnim ripnama pričaš?Ja samo znam da bi usred brega lakše stal da morem zakočiti sa svim kotačima nego samo sa zadnjima.

Dydy

Član
Tu od
6 Tra 2009
Poruka
306
Gle,nema svako od nas traktor za svaki teren,da s jednim oreš,s drugim ideš v šumu,s trećim neznam kaj.A ja neznam po koji put već pišem GUME OD DUPLJAKA.I kakvim ti onda uzdužnim ripnama pričaš?Ja samo znam da bi usred brega lakše stal da morem zakočiti sa svim kotačima nego samo sa zadnjima.

Cuj ti kao da mene ne razumijes, ali hajdemo ovako ako zivis u brdu uzmes si traktor koji je za brda ako si ravnicar onda kupis nekog koji je bolji u ravnici, ili se ravnas prema tome u kojim uvjetima traktor treba vise koristiti,to je jedno drugo imas gume s ripnama koje se stavljaju na pogonske kotace , medjutim takva guma naprijed ti na traktoru koji nema prednji pogon nece drzati pravac pri voznji pogotovo ako na traktor objesis neki malo tezi alat ili natovarenu jednoosovinsku prikolicu u tom slucaju se mozes pozdraviti s volanom, guma s uzduznom ripnim koja se pruza poput crte , ili (chevron ) ti je daleko bolja za upravljanje jel se ukopava pogotovo na mekanom terenu i drzi vozilo u zadanom pravcu to je logicno . Ali ti ako ne vjerujes nama probaj pa nam javi sta si dobio tim preinakama biti cenam drago cuti da smo bili u krivu !

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,695
Dečki, jeste li ikada vozili traktor s prednjim kočnicama, pa da znate kaj možete očekivati?
Dydy, ti se ne računaš, jer stalni pogon na zglobnom traktoru je druga priča.

Kočenje prednjih kotača mora biti ugrađeno na sve traktore koji idu 40 ili više km/h. Na suhoj cesti to dobro funkcionira, no na mokrom priča nije baš idealna. Govorimo o traktorima bez prednjeg pogona.
Naime, pri kočenju kad dolazi do blokiranja nekog kotača, takav traktor puno lakše izgubi pravac nego kad se koči samo otraga. Istina, zaustavni je put puno kraći (ako se ostane na cesti).
Pri spuštanju tereta na dol ako prikolica počne gurati traktor, prednje kočnice mogu samo odmoći, jer više nema kočenja. Pri pokušaju kočenja traktor se bude okrenul oko prednjih kotača i onda bude škakljivo. Svakako je više koristi od kočenja prikolice nego kočenja prednjim kotačima.
Glede gripa prednjih kotača: gume za traktore s prednjim kočnicama moraju biti malo drugačije od običnih s tri crte. Naime, imaju vodeće crte i poprečne šare, koje se ipak malo ukapaju.
Mojih 5 lipa...

hrvoje999

Član
Tu od
20 Pro 2009
Poruka
928
Neko s iskustvom,svaka čast ZJ,dal si konkretan odgovor.Koji si traktor vozil bez prednjeg pogona s prednjim kočnicama i kakvi su domovi?Kak je recimo ako ne dojde do blokiranja kotača,da imaš ručku ko od ručne pa da zategneš prednje kotače nekih 30-40 % kak i Savo veli?

jeffy

Aktivni član
Tu od
7 Ruj 2010
Poruka
1,433
Dečki, jeste li ikada vozili traktor s prednjim kočnicama, pa da znate kaj možete očekivati?
Dydy, ti se ne računaš, jer stalni pogon na zglobnom traktoru je druga priča.

Kočenje prednjih kotača mora biti ugrađeno na sve traktore koji idu 40 ili više km/h. Na suhoj cesti to dobro funkcionira, no na mokrom priča nije baš idealna. Govorimo o traktorima bez prednjeg pogona.
Naime, pri kočenju kad dolazi do blokiranja nekog kotača, takav traktor puno lakše izgubi pravac nego kad se koči samo otraga. Istina, zaustavni je put puno kraći (ako se ostane na cesti).
Pri spuštanju tereta na dol ako prikolica počne gurati traktor, prednje kočnice mogu samo odmoći, jer više nema kočenja. Pri pokušaju kočenja traktor se bude okrenul oko prednjih kotača i onda bude škakljivo. Svakako je više koristi od kočenja prikolice nego kočenja prednjim kotačima.
Glede gripa prednjih kotača: gume za traktore s prednjim kočnicama moraju biti malo drugačije od običnih s tri crte. Naime, imaju vodeće crte i poprečne šare, koje se ipak malo ukapaju.
Mojih 5 lipa...

A čuj, to ti kak da imaš SUV, niti je za teren, niti za jurnjavu...ako nema pogona onda profil mora biti "linijski" jer drži pravac i ne "štopa" se...a sve kaj je hibrid je po mojem mišljenju loše i samo stvar kompromisa....
Kroz povijst i razvoj su bila sva moguća i ne moguća riješenja, mnoga su bila čisti promašaj.....nažalost to je danak tehničkom napretku...hebi ga, zato su po meni vrhunac automobilizma rally klase b ili formula 1 iz sedamdesetih:prayer:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Inovativna riješenja zahtjevaju krv, znoj i suze ..da ne govorimo o financijskim ulaganjima .
Nije ovaj ništa izmislio ali mu bilo dosta i imao je viziju .
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=BU8NJr-tJ4Q
piskarati po forumu je skoro đabe ..ali od toga ništa .
Sad čete vi reč ovaj je blesav , ovo nevalja itd. ..ali ovo je zakon..isto kao i kanđe , lanci ili gusjenice .

P

probajovo

Guest
Ajd ovak,možda se čini ko SF,ali ja već dugo razmišljam zakaj nisu ugrađene kočnice na prednje kotače na traktore poput IMT 539,Ursusa,Vladimirca i te male traktore.Imam neki osječaj da ako bi se to dalo uglaviti na takve prdače,da bi moglo biti od koristi.Pogotovo v šumi pod teretom.Kaj mislite?
Bok ljudi, evo da se pridružim raspravi iako je tema valjda već zamrla.
Smatram da bi svaki "moderan" traktor trebao imati prednje kočnice, jer traktori su radni strojevi koji se često nađu u najgorim situacijama i na najgorim terenima!
Ne vjerujem u priču da su inženjeri razvili traktore bez prednjih kočnica jer one ne funkcioniraju na takvim strojevima ili ih čine neokretnijima ili... prije nisu stavljali kočnice zbog financijskih razloga!
To što nekad nisu stavljali ne znači da ljudi nesmiju razmišljati kako si poboljšati vlastitu sigurnost.
Ja sam na svoj traktor ugradio prednje kočnice iako se radi o dupljaku Štore 404, te iz vlastitog iskustva mogu reći da je to stvarno dobra stvar. Mnogi su mi rekli pa kaj će ti kočnica pa imaš prednji pogon... ipak možete se naći u situaciji da vam prednja kočnica spasi život. Naravno da smatram kako su i potrebne kočnice na prikolici ako vozite neki teret nizbrdo pa čak i uzbrdo. Ipak ugradnja prednjih kočnica na IMT 539 i slične traktore dolazi u pitanje zbog slabašnog prednjeg mosta...

Najnoviji postovi

Na vrh