• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Prenamjena pašnjaka, livada, oranica sume u vočnjak i ograđivanje zemljišta

Llijeska

Novi član
Tu od
1 Svi 2017
Poruka
15
Pozdrav,

Kao prvo veliko bi naglasiti da nemam pojma o poljoprivredi jer sam po struci informatičar pa se nemojte ljutiti ako postavim nekoliko možda glupih pitanja.

1. Namjera mi je posaditi nekoliko hektara lijeske, dali mogu kupiti pašnjak, šumu, oranicu,livadu i po potrebi je prenamijeniti u vočnjak lijeske, dali su uz to povezani određeni troškovi.

2. Dali se taj voćnjak smije ograditi zicom i koje vrste i visine (idealno bi bilo metalna ograda visine 2m sa bodljikavom (žilet zicom na vrhu i s unutarnje strane). Također cijela zemlja će biti pod video nadzorom i zaštitarskom službom (0-24).

3. Koliko ograda mora biti udaljena od susjedne međe.

4. Ukoliko želim o svom trošku nasuti šljunkom ili asfaltirati prilazni put (javni) dali je potrebna određena dozvola ili suglasnost ostalih korisnika puta

5. Dali se na primjerice 3ha smije postaviti jedan ili više objekata (alatnica) i spremište te koje dimenzije i uvjete moraju zadovoljiti dimenzije, temelji, struja, voda

Evo za sada toliko, isprika ako su pitanja čudna ili glupa, ali priznajem da sa glup u ovim stvarima, ali vjerujem da brzo ucim.

Svako dobro

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Ja ću se malo osvrnuti na prvo i četvto pitanje.
1. Najbolje je naći površinu (parcelu) koja je u katastraskom planu upisana kao oranica ili livada. Zašto ? Zato jer takvu površinu ćeš najlakše (sa manjim troškom) pripremiti za sadnju navedene kuklture.
Ako kupuješ parcelu (određene veličine), nastoj da bude u jednoj katastarskoj čestici i od jednog vlasnika, vlasništvo 1/1. Ili od više vlasnika susjednih parcela (koju bi zadovoljavale površinom) traženu veličinu, ali opet da su svi vlasnici u vlasništvu 1/1.

4. Ako se radi o javnom putu a nije baš u nekom sjajnom stanju i ako ga ti nasipaš, onda će ga vjerojatno koristiti svi ostali koji imaju potrebe za dolazak do svojih parcela na tom području, a naravno neće se uključiti u radove u osposobljavanju istoga itd...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Koliko stoljeća treba da ti tih par hektara lijeske otplati sve to kaj si nabrojil?

Llijeska

Novi član
Tu od
1 Svi 2017
Poruka
15
ZJ :) ne planiram ovo radi zarade, posao kojim se bavim mi omogućuje da se mogu posvetiti onom sto volim ili da vise nikad nista ne radim (nisam kriminalac već mi neke od vodećih softverskih tvrtki u svijetu plaćaju za neke stvari koje sam za njih isprogramirao), a volim selo i poljoprivredu. Neko se kocka, netko pije, netko troši na mlade "dame", neko na kuće na moru, skijanja, egzotična putovanja... Sve sam to davno prošao i osigurao potomcima da mogu i oni to probati ako žele, sada želim nešto za svoj gušt,.a kako sam Slavonac (OK rođen u Zagrebu) obožavam selo i Slavoniju, a nisam ni prestar (40g) da si priuštim ovo.

Brgud, puno hvala na odgovorima, ako sam dobro shvatio pašnjak i livada se smije prenamjeniti u vočnjak, dali je potrebna dozvola od mjesne uprave ili susjeda ako možda znate, fala

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
...osnovna razlika u ovom planu je rad za i u sustavu poticaja ili bez toga.
Ako sam sve financiraš, možeš sve što si naumio i napraviti...osim...žilet žica jedino u dogovoru s lovačkim društvom...i dogovor sa susjedom oko postavljanja ograde (najbolje na papir s tim).
...sve ostalo ide bez problema...evo, meni elektra vuče struju na parcelu za povrće...

maikynet4u

Član
Tu od
14 Pro 2016
Poruka
324
Koliko stoljeća treba da ti tih par hektara lijeske otplati sve to kaj si nabrojil?
Ja sam skužio ovaj post kao provokaciju, zezanciju tko bi toliko ulaga i zasto u jedan nasad ljeske?

Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
ZJ :)
Brgud, puno hvala na odgovorima, ako sam dobro shvatio pašnjak i livada se smije prenamjeniti u vočnjak, dali je potrebna dozvola od mjesne uprave ili susjeda ako možda znate, fala

Kad podignes trajni nasad odes na katastar i zatrazis prenamjenu,,,
Izlazak na teren radi utvrđivanja stvarnog stanja ce te kostati cca. 300 kn.
Barem je meni tako receno kad sam se raspitivao za prenamjenu sumskog zemljista (sikare) u trajni nasad,,,
Dakle moze i sumsko zemljiste ali moras imati potvrdu da to zemljiste nema uvjeta da postane suma,,,

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
OK onda. No čemu čuvari i bodljikava žica?
To je ono kaj mi je u cijeloj priči "zasmetalo".
Radije njeguj odnose sa susjedima nego da se zatvaraš u geto.
Uživaj u naumu, koji je vrijedan truda :)

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Savjetnici,(kojotiču) gdje vam je zapela logika?
Ići ograđivati zemljište bez geodetske izmjere i utvrđivanje međe je ludost da ne može biti veća.
Može susjed sada reći - aha, možeš tu piknuti stupove deset puta i šutjeti dvije godine, ali ako se predomisli - papala maca riječ.
Osim toga ono šta treba znati i istaći je da se ograda ne može i ne smije postaviti na među poljoprivrednog zemljišta. Susjedu treba ostaviti toliko svojega da on može svoje koristiti i obrađivati bez problema. Inače bude tužbi i jebada.

A autoru uvodnog posta - bil li se ti udao za mene?

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530
To mi nikad nije bili jasno zašto ograda da ne ide na među, a vidim da se često provlači na ovom forumu? Neću u komšijino, ne dozvoljavam ni da se ulazi u moje. Ako hoće da obradi svaki cm neka uzme ašov pa kopa do cokle, a realno i ako radi mašinski može to obaviti bez problema.
Što bi ja ustupio dio parcele koju sam kupio i na koju plaćam porez da bi nekom drugom bilo komotnije?

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ups.Zahvala je bila lapsus - zanemari je.

Zato jer tvoje pravo prestaje tamo gdje počne ugrožavati tuđe pravo.

Ako ti stavš do međe, susjed teoretski može posaditi krumpire do tvojih stupova, ali bude i otkopavao do tvojih stupova i budu ti se nagnuli i izgledali ko pijani. Onaj koji se nagne preko zračne linije međe bude postao po zakonu susjedov, i imal ti bude pravo otfikariti ti taj dio stupa, i bude ti stup izgledao ko krnji zub.

Šala mla, no realna i istinita.
Zato se kuće grade sedamdeset centimetara od međe, da krovište dođe na šezdeset cm od međe, a žlijeb koji vodu odvodi točno na među. Žlijeb mora biti na krovu zato da se voda koja pada sa neba ne slijeva po krovu i ode na susjedovo zemjište, ne potapa ga, nego si ti dužan tu vodu odvesti na svoj teren.Susjedovo dvorište popije samo onu koja pada sa neba po njegovim krovovima i dvorištu.
To su neka civilizacijska pravila društva, oformljene norme definirane propisima i zakonima. I kao uređeno društvo, moramo ih se pridržavati, u protivnom budemo postali anarhični. I anemični duhovno. :biggrin:

Llijeska

Novi član
Tu od
1 Svi 2017
Poruka
15
maikynet4u, moja isprika ako si moje dobronamjerno pitanje shvatio kao provokaciju, to mi nije bila namjera i još jednom isprika i naklon do poda za odgovor pa i te vrste. Kao što sam u startu napisao neuk sam u ovim stvarima i ne sramim se reci da mi je svaki savjet zlata vrijedan i zato ovdje postavljam kako ispada glupa pitanja. Ali nema veze.

U obilasku sličnih nasada u Turskoj, Italiji i Washingtonu (državi ne gradu) vidio sam da dosta ljudi koristi zaštitne ograde, a čuvarska služba koja se plaća 97kn (SkyLink) stvarno ne vidim kao neki trošak ako na nasadi držim mehanizaciju vrijednu sigurno više od tih 80 tak kuna (bez PDVa) koliko mi je ugovor sa njima.

Ali ponavljam moja isprika ako sam nekog uvrijedio, to mi nije bila namjera, želio sam doći do nekih vjerovao sam korisnih savjeta, ali ako sam nekom povrijedio ponos glupo da se dopisujemo oko toga pa se povlačim sa foruma, a odgovor na sva pitanja cu potražiti uz plaćanje na agronomskom fakultetu ili pozvati stručnjake iz inozemstva.

Uzivajte i sretno

Posljednje uređivanje:

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530
@Johabica
Stub se fiksira na dovoljnu dubinu, neće ga 20-30 cm potkopavanja smotati.

Što se tiče kuće i drugih objekata normalno je da se odmakne od međe, ono da imaš bar tri metra za prolazak kamionom ako se pravi neki put i slično.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
# Johabice sretan ti Prvi Maj :Kiss:
Nadam se da danas ne radiš, pošto si dosta radno aktivna ostalim radnim danima u godini (kojih ima napretek).
Da i skrećeš sa teme !

# Llijeska, nemoj si dozvoliti da te sekiraju neki bezvezni postovi, ono što te zanima i misliš da ima smisla pročitaš a ostalo samo preskočiš.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
@Johabica
Stub se fiksira na dovoljnu dubinu, neće ga 20-30 cm potkopavanja smotati.

Što se tiče kuće i drugih objekata normalno je da se odmakne od međe, ono da imaš bar tri metra za prolazak kamionom ako se pravi neki put i slično.

Pa ne bih baš bila sigurna da bi ti stup točno na međi ostao stajati ravno da si ja zakopčam plug i zaorem duboku brazdu tik uz njega onak da ti ostane sa tri strane obložen sa zemljom, a od međe ostane gol.
Misliš da moj plug ne može zaorati četerdesetku?

# Johabice sretan ti Prvi Maj :Kiss:
Nadam se da danas ne radiš, pošto si dosta radno aktivna ostalim radnim danima u godini (kojih ima napretek).
Da i skrećeš sa teme !

# Llijeska, nemoj si dozvoliti da te sekiraju neki bezvezni postovi, ono što te zanima i misliš da ima smisla pročitaš a ostalo samo preskočiš.

I ne samo to - i citiram dva posta koje ne bi trebalo jer su po uputama moderatora dosta blizu za odgovor da ne bi trebalo, ali danas se osjećam baš disidentsko mangupski i nikog se ne bojim.:biggrin:

Hvala za čestitku, i tebi pusič na nosič sa glasnim cmok.
Danas radim, jučer sam noge močila u moru, a u restoranu su me oderali ko vola nakon klanja.:icon_razz:

@Ljeska, ne sekiraj se, mi smo malo ležerniji tipovi ovdje, i tipice, ali dobronamjerni.
Samo ti pitaj.

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
pozvati stručnjake iz inozemstva.

Čovjek me nasmijao do suza sa svojim komentarima. Zamišljam zaštitara iz Zagreba kako juri u Mrdoš donji jer je cigo precvikao ogradu.

Ne znam kako vi ostali ali nisam čovjeka shvatio ozbiljno.

Llijeska

Novi član
Tu od
1 Svi 2017
Poruka
15
Ne kužim kaj je to smjesom? Nisam purger ali nisam glup da ne znam da mojih 270 objekata u Hrvatskoj i regiji cuaju službe sa puno više pripadnika i vozila od HR mupa i koliko im je ugovoreni response time. Dragi moji kada cujete za nešto novo nemojte se tom smijati nego molite Boga da uspije kad sak ko djete s vrećicom protjeran iz Slavonije od onih koji danas pametniji i govore mi da sam glup nego iz svog guušta poklonio tvornicu sa 600 zaposlenika, svojim novcem izgradio i poklonio najveću katoličku školu u Vijetnamu, služio 5g uLegiji stranaca, a stoga mijenjam i politiku ovdje

Sada me zanima kupnja do 1000ha zemlje, poželjno u komadu i nudim 18000neto place 8 godina osobi koja se potrudi oko svega. Tržište imam osigurano unutar EU.

Htio sam da mi bude o o hobi, ali vidim da uvijek ima onih koji omalovažavaju one koji malo znaju, ali ja brzo ucim i zato jesam tu di jesam, prijatelju Hele

maikynet4u

Član
Tu od
14 Pro 2016
Poruka
324
I Ti misliš da nekome kome plačaš 90kn mjesečno bude čuvao tvoj objekat. U mojoj firmi imamo video nazor alarm i ugovor sa zastitarskom sluzbom i 8sto su nas pokrali.

Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
@ Llijeska: želim ti sve najbolje i dalje puno uspjeha u poduzetničkim vodama ali te i dalje ne shvaćam ozbiljno, sorry.

Prvo si sadio 3ha lijeske a pun si ko brod, što je meni totalni nonsense. Sada imaš 300 objekata i preuzimaš Agrokor tj. Belje i Vupik. Kao što sam rekao, sretno i nadam se da ćeš uživat.

Najnoviji postovi

Na vrh