• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Prenamjena zemljišta u voćnjak

Điđimilović

Novi član
Tu od
22 Kol 2020
Poruka
2
Ako ima netko ko je to skoro radio molim da me malo informira što se tiče prakse.
Uzeo bi livadu ili oranicu i htio bi to prenamjeniti u voćnjak. Iskreno, to bi napravio samo da mogu legalno zidati "klijet" negdje Bogu iza nogu, u skladu sa prostornim planom općine. Naravno, posadio bi nešto voćki, recimo 20tak stabala za osobne potrebe, zimnicu, sušenje i to,ali ne znam jel to dovoljno da ovi što izađu na teren daju prenamjenu u voćnjak? Jel netko zna koliko se minimalno stabala mora imati?
Osim toga, kome se obratiti, koji je ured za to nadležan? Koliko to sve traje?
 

Charlip

Iskusan lik
Tu od
21 Pro 2018
Poruka
1,560
Da bi mogao zidat to nema nikakve veze jel voćnjak ili oranica,kako god okreneš poljoprivredno je zemljište,to nema veze sa prijavom poticaja. U Uredu za graditeljstvo svoje općine se raspitaj o tome do kolko kvadrata smiješ nekaj gradit bez građevinske a ako ne možeš to šta bi htio onda moraš prenamjenit poljoprivredno zemljište u građevinsko ako se opće može na tom području i nakon toga radi šta hoćeš. A to jel ćeš ti imat 5 il 500 voćki baš niš ne znači. Ak se varam nek me neko ispravi.
 

Điđimilović

Novi član
Tu od
22 Kol 2020
Poruka
2
Sori, nisam znao točno gdje bi otvorio temu pa kad sam vidio ..."propisi..." stavio sam tu.
Ne radi se o poticaju nego o prenamjeni zemljišta iz npr. livade ili pašnjaka u voćnjak.Ako ADMIN može, neka premjesti na prikladniji podforum.

Po općinskom prostornom planu dozvoljava se gradnju do 60 m2 tvz. klijeti u vinogradu ili voćnjaku. Ja bi uzeo recimo zemlju koja se vodi kao livada. Da bi mogao dobiti građevinsku i graditi tu klijet moram raditi prenamjenu ako zemlja nije upisana kao voćnjak ili vinograd. Onda oni izađu na teren pa valjda broje koliko imaš šljiva,koliko kuršaka i koliko jabuka.:rolleyes:Samo ne znam koliko voćaka mora biti da bi oni to priznali kao voćnjak. Čari HR birokracije:poop:
 

bitćebolje

Dobro znana faca
Tu od
13 Sij 2016
Poruka
742
Lp, da bi prenamjenio livadu ili trajni pašnjak u voćar ili oranicu, trebaš znati da li je ta livada u zaštićenom pojasu npr. Natura 2000.To se raspitaj u svojoj Agenciji za plaćanja u poljop. Ako je u toj mreži Natura 2000, onda prvo podnosiš zahtjev u Minist. poljoprivrede za prenamjenu te livade, i uz to napraviti ovlašteno tijelo elaborat procjene tog zahvata na EKO sustav te livade u Naturi 2000.Nakon toga ako ti Ministarstvo poljoprivrede da riješenje i to odobri onda pripremaš voćnjak za sadnju, za gradnju objekta taj postupak ne znam....
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,854
Logika mi govori da je gradnja moguća samo u građevinskom dijelu voćnjaka...tako da odi u grad,općinu,sjedište županije s brojem čestice i katastarskom općinom,i pitaj da li tu mogu šta graditi...ako nemožeš,nebude ti voćnjak "dao" mogućnost gradnje objekta.
Osim nekog spremišta za alat...par kvadrata.
Ima u zakonu detaljnije.proućavao sam davno...
 

Echo

Novi član
Tu od
8 Ruj 2020
Poruka
3
Pozdrav!
Prikrpat ću se tu, da ne otvaram novu temu istog naslova...
Molim vas mišljenje ako zna tko.
Nasljedio sam jednu oranicu cca 200 x 20 m (Međimurje) na kojoj je baka imala kukuruz, a ja bih je prenamjenio u voćnjak gdje bih posadio orahe, jabuke, šljive, i još par vrsta voća, znači miješano i sve više za hobi i vlastitu uporabu. Ne bi to bilo puno i vjerojatno ne po čitavoj površini, dio bi bio travnjak. Oko te oranice su i druge oranice s kukuruzom i žitom... pa me zanima da li je to moguće tako prenamjeniti i koliko su troškovi toga.
I isto tako, da li je to korektno prema susjedima (jer će im orasi za 20 godina radit sjenu, rasipat lišće itd...)
Hvala puno ako tko zna..
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,854
Prenamjenit nemoraš ništa.
Na poljoprivrednom zemljištu sadiš voćnjak bez problema.
Udaljiš se od međe toliko da krošnja za par godina nebude prelazila susjedu i nema te tko zafrkavat..ako su susjedi normalni,onda je sve normalno..
Za poticaj kad i ako ćeš prijavljivati,umjesto oranice budu stavili trajni nasad ak se ne varam.
 

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,431
Malo je nezgodno ako su susjedne čestice intenzivne ratarske kulture jer će vrlo često dolaziti do driftanja pesticida po voćnjaku i eventualne štete.
 

Echo

Novi član
Tu od
8 Ruj 2020
Poruka
3
Hvala na odgovorima, moram se još puno informirati oko voćnjaka, ovo se cisto raspitujem da li uopće dolazi u obzir nesto takvo.
 

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,527
Po mom iskustvu i mišljenju bolje nemoj ako su okolo sve oranice i svi špricaju tu budu vremenom nastali problemi kako tebi jer če vjetar donjeti pesticide, a ti biti ljut zašto ne paze kada špricaju. Govorim iz iskustva. Ovo je samo moje mišljenje.
 

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,437
Sto se tice papira ne moras nista, sto se tice susjeda, zanosenja pesticida to sam odluci. Imam dosta parcela uz vinograd i dosta vinograda uz oranice i nemam problema. Iako je 2-3 metra razmak.
 

Echo

Novi član
Tu od
8 Ruj 2020
Poruka
3
Hvala svima na odgovorima, a ovo u vezi špricanja je rizik, znam. Danas sam baš gledao okolicu oko te zemlje, ima tamo dva voćnjaka, oba mlada i izgledaju onako izvana dobro, zdravo.

Za svako drvo ima određeno koliko mora biti od međe.
Ovo sam tražio po internetu ali nisam našao jasne propise, uglavnom se sve svodi na procjenu koko će krošnja biti široka dok drvo bude staro. Pa ako ima kakav link to bi pomoglo.
 

Najnoviji postovi

Na vrh