• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

preporuke što uzgajati????

Hrco

Član
Tu od
6 Pro 2011
Poruka
153
ja bih trebao pomoć oko odabira što saditi i ćime se baviti da mi malo pomognete što je najunosnije i sa ćime mogu preživjeti na zemlji od oko 13 rali??
hvala unaprijed!
 

ćelo

Član
Tu od
6 Kol 2011
Poruka
662
ja bih trebao pomoć oko odabira što saditi i ćime se baviti da mi malo pomognete što je najunosnije i sa ćime mogu preživjeti na zemlji od oko 13 rali??
hvala unaprijed!
ral je ako se ne varam kao i jutro 5,700 i nesto kvadrata jel tak ,,,
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,529
unosno je sve i ništa, ovisno kak postaviš prodaju onog što uzgojiš...
hoćeš li na tržnicu, otkupljivaču, šverceru, na kućnom pragu, misliš li životinje imat...dukatu...kuhat, kiselit, sireve radit, dimit...
moraš sam imat neku ideju...
 

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
pa preživjeti se može a o velikoj dobiti nema riječi,ovisno kako si sa mehanizacijom,objektima i dali imaš kuma na dobrom mjestu jer kod nas nema zdrave pameti šta više raditi bez obzira kojom granom se bavili,ubijaju nas poskupljenja svih ulaznih troškova a finalni proizvod ja na istoj cijeni kao prije 10 god i taj nesretni uvoz
 

baustelac99

Aktivni član
Tu od
5 Sij 2009
Poruka
579
Najprije trebaš analizirati ulazne podatke. 13 rali je blizu 7ha. za ratarstvo premalo, za povrće dovoljno, za voće dovoljno.
U analizu trebaš uzeti: mogućnost plasmana robe (kako prodati, kome, po kakvim cijenama, dali prodaješ na veletržnici, na maloj tržnici ako je ima, na kućnom pragu, ili nekoj većoj otkupnoj firmi), druga stvar su lokalni ekološki uvjeti- vrsta i plodnost tlam, količina oborina, mogućnost navodnjavanja (jako bitno), opasnost od mrazeva i ostalih nepogoda, usitnjenost i udaljenost parcela.
onda, kojom tehnologijom već vladaš (ako vladaš), imaš li kakve strojeve, imaš li zatvorenih i natkrivenih prostora za spremanje uroda.
koliko vas ima radno sposobnih u kućanstvu (povrće a i stoka traži više ruku od ratarstva)

kad to sve proanaliziraš možeš ići dalje.

Inače, meni se čini da bi na tih 7 ha mogao uzgajati 2-3ha nekog povrća, ostalo pod krmom za stoku (nekoliko krava, ili koze ili ovce, ovisno o pašnjacima i ostalom).
kasnije možda 1-2 ha staviti pod trajni nasad nekog voća.
 

zvona

Aktivni član
Tu od
17 Pro 2006
Poruka
1,295
mogučnosti je milijun,sve ovisi što želiš,koliko imaš vremena,koliko imaš radne snage,prostora
 

Hrco

Član
Tu od
6 Pro 2011
Poruka
153
to sam i mislio povrče e sad sam u potrazi koje i tko će ga otkupiti itd.......strojeve imam radna snage ime hehe
hvala na pomoći i informacijama
 

Hrco

Član
Tu od
6 Pro 2011
Poruka
153
jesam čak i o tome samo neznam gdje da nađem kakvi su poticaji za to i kakve uvjete traži....
 

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
868
I jan spider i poison city...sve ti je to relativno blizu! Malo se raspitaj kod njih.
 
Na vrh