• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Prespajanje hidrauličkog sustava na Rakovici 65

rauskaug

Novi član
Tu od
10 Svi 2008
Poruka
4
Uvijek nas je mučilo što se na rakovici mora prebacivati onaj razvodni ventil s podizanja poluga na kiper ventil i obratno, te što se nemogu koristiti poluge i kiper ventil istovremeno recimo za hidraulički toplink ili neki drugi priključak koji bi zahtijevao njihov istovremeni rad.
I tako sa željom da si malo olakšamo život (vječno traženje ključa 17 u kutiji za alat i smjera strelice na razvodnom ventilu) i proširimo mogućnosti za neki budući priključak, krenem ja u razmišljanje što bi se moglo napraviti. Naravno prvo šta mi padne napamet, dodatna hidraulička pumpa i ventil pomislim ja to bi bilo odlično, dva potpuno neovisna hidraulička sustava koja dijele samo rezervar. I onda me strefi realnost kada vidim cijene pumpi i ventila, nema šanse da za 50 radnih sati koje napravi godišnje idemo u takvu investiciju. Napustim tu ideju (iako sam se je svaki puta sijetio kada sam tražio ključ 17) i razmišljam dalje jer mi vrag neda mira da to može biti tako loše tvornički riješeno od strane rakovice, dok mi se jedne besane noći ne upali lampica, "pa to se uz 2(3) hidrauličke cijevi i par čepova može jednostavno riješiti", provjeravam tu ideju par puta u glavi i zaključim to je to. Sutradan krenem u odspajanje hidrauličkog sustava i radim popis priključaka i dužine cijevi koje mi trebaju i krenem do hidrauličke radione gdje prave cijevi na mjeru i oni mi u pola sata izrade cijevi koje sam si zamislio.
Došao sam doma i krenuo u spajanje. Ovako to izgleda kada je tvornički spojeno:

103z6rm.jpg


Najprije treba ispustiti ulje iz rezervoara za hidrauliku. Sa razvodinika se odspoji dovod ulja iz pumpe koji je označen sa brojem 1 i izlaz iz razvodnika koji ide prema kiper ventilu označen sa brojem 2. Još se odspoji izlaz iz kiper ventila (povrat u rezevoar), cijev pod brojem 3 i ona više nije potrebna.
Dalje sam sa fleksibilnom cijevi spojio metalne cijevi 1 i 2, te sa drugom fleksibilnom cijevi spojio izlaz iz kiper ventila sa ulazom u razvodni ventil gdje je predhodno bio spojen dovod iz pumpe. Nakon spajanja to izgleda ovako:

rs4n48.jpg


Za ovakvo funkcioniranje hidraulike dovoljne su dvije cijevi i 2 čepa, ali radi sigurnosti da netko ne prebaci razvodni ventil na kipanje tu bi sada falila još jedna cijev koja bi spajala prvotni izlaz iz razvodnog ventila koji je bio spojen na kiper ventil i prvotni povrat u rezervoar, jer ako netko prebaci na kipanje ulje nema kamo i dolazi do havarije, mogu stradati cijevi, pumpa, razvodni ventil ili kiper ventil (najerovatnije kiper ventil).

Ova preinaka nas je koštala cca 400kn a sadrži dva reducira muško-muški 22x1.5, cijev, iste dužine(sjećam se kada je majstor rezao cijev da je bila duga 200mm bez priključaka) kao što je povratna fleksibilana cijev prvotno spojena s kiper ventila na rezervoar, s ženskim priključcima 22x1.5, druga cijev, duplo duža od one iste predhodno spomenute cijevi (400mm bez priključaka), s jednim okastim priključkom za vijak 22x1.5(tu su dodane još dvije mesingane podloške jer je orginalni vijak duži od standarnog) drugi priključak je ženski 22x1.5 i dva čepa jedan 22x1.5 i drugi 20x1.5.
Od dijelova koje sam iskoristio tu je jedan šuplji vijak 22x1.5 i drugi šuplji vijak 20x1.5, i još sam iskoristio jedno metalno oko koje dođe na krajevima metalnih cijevi.

Za sada radi sve odlično, poslje preinake kipano je 6m drva i vožena zemlja u sanduku koji se kopča na poluge koji je bio toliko nakrcan da je po uzbrdici poskakivao prednji kraj traktora s 170kg utega odsprijeda.
Jedino što bi promjenio jest da ona kraća cijev ima jedan kutni priključak da cijev stoji ravnije, i da je možda ona druga cijev duža da ide preko rezervora sve u svemu zasada smo jako zadovoljni.
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
stvarno ne razumijem iz tvog opisa kako kaj , ali ako si spojio ovim redosljedom:pumpa -, razvodnik kod desne noge -ventil poluga - povrat može se desiti da se razleti razvodnik kod desne noge jer je upitno da li on trpi 160-170 bara na povratnoj strani kučiša koliko bi ga max moglo zadesiti kod max optrerečenja .
 

rauskaug

Novi član
Tu od
10 Svi 2008
Poruka
4
Je, spojeno je tim redosljedom. Razvodnik kod desne noge sam otvarao sa povratne strane i unutra je jedna gumica (O-ring) i ako se ima šta razletit to bi trebao biti ona, a prema izgledu brtvljenje bi trebalo biti isto tako riješeno s tlačne strane prema tome sam zaključio da nebi trebalo biti problema ali vrijeme će pokazati :).
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
ako buš imal sreče u najgorem slučaju bu puklo kučište ventila na "T" strani . u "običnih " ventila je za proračun "T" strana max 60 bara .
inače postoje ventili koji se mogu spajati u seriju , takvi ventili ima 5 izvoda

ako možeš pročitaj brojeve na razvodniku , budem pogledao u katalog , možda je ovo neka spec. izvedba
 

rauskaug

Novi član
Tu od
10 Svi 2008
Poruka
4
Na ventilu nema ničeg preveć čitljivog, osim ako budeš iz ovog uspio skužiti nešto više od toga da je za 160 bar-a i da je napravljen 88 godine.

wsaexk.jpg
1088odz.jpg


Nemoj me krivo shvaiti nekažem da to što govoriš nije točno ali rađe ću da mi se razleti O-ring na tom ventilu nego da mi se desi nešto ovako.

5nvw5.jpg
 
Posljednje uređivanje:

Najnoviji postovi

Na vrh