• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Preuzimanje Opg

crni

Član
Tu od
25 Stu 2007
Poruka
164
Dali je moguce preuzeti (kupiti) neciji opg, npr s mehanizacijom i svim popratnim sadrzajima?
 

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,463
Pa teoretski bi trebalo biti moguće. Javni bilježnik ovjerava sve živo. E sad što se tiče upisnika, ne znam, premda i tamo postoji promjena nositelja gospodarstva.
 
V

Vjerni983

Guest
Zašto ne? Pa mislim da bi to trebalo bit ko da kupuješ neku firmu... Samo kaj vjerovatno treba brdo papirologije ko za sve kod nas...
 

crni

Član
Tu od
25 Stu 2007
Poruka
164
Ha i ja si to tako nekako mislim da je moguce a gdje bi se to moglo provjeriti?
 

Mike

Član
Tu od
6 Sij 2009
Poruka
969
Dali je moguce preuzeti (kupiti) neciji opg, npr s mehanizacijom i svim popratnim sadrzajima?

neznam zakaj bi htel preuzeti opg:?:,pa ak imaš već jedan svoj sam ga proširuješ kolko oćeš(zemlja,strojevi,itd.):p i uopće ti netrebaju nikakvi posebni papiri,sam kupoprodajni ugovori...
 

crni

Član
Tu od
25 Stu 2007
Poruka
164
Pa jedan od razloga moze bit npr ovaj: taj neki opg ima drzavnu zemlju u zakupu na 20 god i jednostavno nakon 5g ne zeli to vise radit sta stim npr!
 

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,463
Pa po mome bi taj trebao napraviti raskid ugovora i platiti odštetu državi jer se obavezao na nešto a nije to ispunio. Kad bi sve tak pravno funkcioniralo u našoj državi, svima bi nam bilo bolje.
Čast iznimkama, bolesnima i sličnima.
 
M

MOCO

Guest
to bi trebalo biti moguće i mislim da prilikom kupoprodaje treba voditi računa o dvije bitne stvari : ministarstvo financija i ministarstvo poljoprivrede.
ta dva ministarstva se baš i ne preklapaju, a svako ima svoja pravila pa treba paziti da se čovjek ne zezne i ne ostane bez poticaja ili da ga porezna ne "naguzi". Sa strane porezne to je sada najbolje na kraju godine napraviti jer se i tako radi završni račun i inventura.
Državno zemljište u zakupu ne može se davati u podzakup, a zakup može nasljediti (u slučaju smrti) samo braćni drug ili dijete koje preuzima OPG. Tako sam ja to skužio, dakle nikakvi stričevi i babe ne nasljeđuju ugovor o zakupu državnog poljop.zemljišta.
Privatno zemljište u zakupu- mislim da se mora ugovor ponovno potpisivati s novim nositeljem ili novim članom opga.

Pa onda banke, ako opg ima kredite treba paziti. Žiro račun je najbolje promijeniti, barem bih ja tako napravio- ne zatvoriti već otvoriti još jedan s kojim će se raditi od dana kupoprodaje a stari držati bar još 1-2 godine.
Ma ima tu puno toga za paziti,mislim da je čak jednostavnije likvidirati stari opg i otvoriti novi.
 

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Pa jedan od razloga moze bit npr ovaj: taj neki opg ima drzavnu zemlju u zakupu na 20 god i jednostavno nakon 5g ne zeli to vise radit sta stim npr!
:scratch:scratch
Gospodo OPG se tumači kao fizička osoba dakle nema pravnog sljdnika i za sve je odgovoran nositelj gospodarstva. Ako netko ima zemlju u zakupu a ne želi više radit mora tu istu zemlju vratit zakupodavcu što znači raskinuti ugovor o najmu.:):)
Ali pošto je to naša draga država za sve ima rješenje pa i za to. Ja sam to napravio tako da sam promjenio nositelja svog gospodarstva čime se automatski mora promjeniti i žr. a svi ugovori ostaju na snazi zbog toga što je bivši nositelj postao član istog gospodarstva i sve po zakonu o OPG-u. Dakle svoju suprugu stavite za nositelja svog gospodarstva a sebe kao člana NN gospodarstva nakon nekog vremena samo zamjenite uloge. U NN gospodarstvu samo zamjenite uloge i postajete nositelj gospodarstva ali bivši nositelj obavezno mora biti član gospodarstva po zakonu o OPG-u ugovore može sklapati i nositelj i član gospodarstva sve se mora učiniti prije podnošenja zahtjeva za poticaje. I na kraju ovo nije nikakva mućka sve je strogo po zakonu zahvaljući onima koji su pisali zakone.:partyman:
 

Najnoviji postovi

Na vrh