• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Problem Alnaser IMT 539

damir82

Član
Tu od
23 Srp 2016
Poruka
67
Trebam malu pomoć, juče idem palit traktor i okrenem ključ škljoca automat i tako par puta onda mi upali i radi jedno vrijeme i odjednom osta traktor bez struje i ugasi se,kad ono poče mi se jako grijat kablovi + i - i poče mi izbijat kiselina iz akomulatora, i poče alnaser sam od sebe pokretat zamojac, dok nisam skinuo kleme sa akomulatora,kao da je automat ostao zaglavljen, molim vas pomozite svaki savjet dobro je došao
 

VAVO

Član
Tu od
7 Tra 2012
Poruka
191
. zna škljocat kada pališ - kabal od mase treba steći na vijku gdje ide na masu
ako je ostao upaljen alnaser stalno vrti . automat alnasera je zalijepio kontakte na automatu + kabal što dolazi na automat sa akumulatora i ispod njega što ide na stator
ako ti se pjeni iz akumulatora velika vjerojatnost da ti regler fila preko 15 ili više volta
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,772
damir82

Sada obavezno moraš zamijeniti automat elektropokretača.
Elektropokretač moraš obavezno rastaviti i detaljno pregledati, da nije došlo do izlijetanja kalaja; cina, tinola - kako god zvali materijal s kojim su namoti rotora meko lemljeni za lamele kolektora.
Također provjeriti da li su četkice ostale potpuno ispravne poslije opisane nezgode.
Namot statora ne bi smio biti toplinski oštećen, nagorjeli.
Obavezno provjeri ispravnost bendixa ili kuplunga da nije možda stradao u radu s motorom.
Prije sastavljanja elektropokretača sve dijelove operi benzinom i osuši, da ispari sav benzin, da kod prve probe ne eksplodiraju koncentrirane benzinske pare pa te prestraši. Tada ih kod sklapanja sve redom na ležajnim i/ili kliznim mjestima podmazuj motornim uljem, žljebove bendixa može i s vazelinom.

Akumulator probaj ponovo napuniti preko punjača, sa max. 10% nazivnom strujom od kapaciteta akumulatora. Dakle ako ti je akumulator 100 Ah struja punjenja ne bi smjela biti iznad 10 A.

Dodatno obrazloženje:
Kontakti od + kabla i samog elektromotora elektropokretača u automatu su se zavarili.
Istovremeno je bendix ostao trajno uzubljen sa zupčanikom zamašnjaka motora.
Kontakti su tako čvrsto zavareni da ih povratna opruga ne može razdvojiti i istovremeno potegnuti zupčanik elektropokretača van iz zamašnjaka.
Cijelo vrijeme teče maksimalno moguća jaka struja iz akumulatora u elektropokretač, koja snažno grije kablove. Možemo ju smatrati skoro jednakom struji kratkog spoja.
Kiselina je počela izbijati na čepove akumulatora kao posljedica dugotrajnog razvoja kemijskog procesa koji je bio potreban za davanje jake struje.

Lp, želim ti da imaš što manji trošak
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,696
Zato bi svako vozilo trebalo imati akumulatorski rastavljač, čim bliže instrument-tabli.
 

Gajtan

Dobro znana faca
Tu od
25 Pro 2013
Poruka
1,112
Upravo to sam ja neki dan ugradil na 533 a imam ga i na 558, a imal sam ga i na onom 533 prije.

Kad traktor stoji fino mu iskljuciš taj prekidac i nema brige, nikad se ne zna kaj se može dogoditi, da kakav štakor pojede žice ili bilo kaj zapali se garaža i kuca i sve ode k vragu. Ovak nema struje i mir
 

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,570
Susjedu se u šupi pokraj rezervoara sa plavim zapalio 539.
Sreća je što je bio na dvorištu i na vrijeme je vidio dim i nije ni traktor niti išta dalje izgorilo.

Odmah je odradio novu instalaciju i ugradio takvu sklopku.
 

Majok

Član
Tu od
4 Svi 2018
Poruka
571
Koliko ampera može takva sklopka ko na slici izdržati?Meni je ova što je došla sa traktorom već dotrajala pa sam mislio staviti ovakvu pošto je puno jeftinija
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,772
Recimo 500 i više A.
Struja u trenutku uključenja elektropokretača / anlasera je jaka, ali sa vrtnjom rotora ipak naglo pada.
Možeš se rukovoditi "debljinom vijaka za kablove", ali ni to ne mora biti 100% sigurno.
Kontakti u samom prekidaču mogu biti bakreni, ili srebrni, ili ??? Nije pametno kupiti najjeftinije.

(Dodatno pojašnjenje:
Sigurno si vidio one jeftine kablove za transfuziju struje, za pomoć kod paljenja motora, a u njima je bakar tanki kao u visokonaponskom kablu, to je preslabo smeće od kablova, tako može biti i smeće od sigurnosnog prekidača, ako nije provjerene proizvodnje, ako su kontakti jeftino meko željezo.
Ako ti je akumulator prazan ili krepao, da bi si ti posudio "svu struju" kabel za transfuziju struje iz tuđeg akumulatora mora biti istog presjeka kakav ide od tvojeg akumulatora na elektropokretač, sve drugo su improvizacije.)
 

Majok

Član
Tu od
4 Svi 2018
Poruka
571
To sam si i mislio_Original košta 350 kuna,pa je stari kupio neku za 50 kuna i nakon par paljenja je iz nje iscurio rastopljeni cink.I sada je prekidač stalno uključen.Ova bi možda bila ok,debljina vijaka je ista kao na originalu.Ali opet debljina je bila ista i na ovoj što se rastopila.Na traktoru su dva akumulatora od 920 ampera spojeni paralelno,jel to ima kakve veze?
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,772
Nema veze što su 2 akumulatora spojena paralelno. Usporedi to kao da sada imaš duplo veću kantu sa strujom :). Bolje imati dvije velike kante struje nego jednu i još probušenu negdje na 3/4 volumena - mislim pod tim na smanjeni kapacitet lošeg akumulatora :) Nadam se da možeš prihvatiti ovu malu šalu.
Važno ti je samo znati da je samo u prvom djeliću sekunde struja za onaj potezni moment elektropokretača najjača, ali onda ona s povećanjem broja okretaja radilice naglo pada, tako da to ne smeta kvalitetnom prekidaču ni nakon milijun paljenja. Ako su kontakti smeće onda se dogodi to što si sam opisao.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,011
Prije sastavljanja elektropokretača sve dijelove operi benzinom i osuši, da ispari sav benzin, da kod prve probe ne eksplodiraju koncentrirane benzinske pare pa te prestraši.

Navodno dijelove nije dobro prati benzinom jer je on agresivan prema laku koji je na žicama?
Navodno ga treba samo ispuhati?
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,696
Sva otapala su problem, tak da je tu benzin najmanje zlo.
Ak se brzo ispuše, odleti sve i ostane suho.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,011
Ti si to i izjavil, ja bi htel samo onda znati kak ne otopi lak u pumpi goriva na benzincu ili dizlu, a stalno je taj isti lak pod friskim otapalom?
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,696
Farbe s različitom bazom. Uljna otapala ne otapaju boje na nekoj drugoj bazi...
Konkretno na anlaseru: možda bi dugoročno izlaganje benzinu i uništilo lak, ali za ovih par minuta mu ne stigne naškoditi.
Uostalom, po mnogim anlaserima curi nafta i mokri su iznutra, pa svejedno traju.
 

Majok

Član
Tu od
4 Svi 2018
Poruka
571
Kod mene jedan električar koji slaže anlasere pere sve sa onim sprejem za kočnice.On to zalije sve sa tim i sve bude čisto.Čak ni ne ispuhuje odmah
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,772
Navodno dijelove nije dobro prati benzinom jer je on agresivan prema laku koji je na žicama?
Navodno ga treba samo ispuhati?
Nikakvo navodno, jer nije tak' :).
Istina da benzin ili nitro razrjeđivač poneki put skine običnu boju s kučišta anlasera ili dinama, ali "šelaku" po namotajima on ne napravi ništa. Dakle slobodno ti operi i uživaj :). Ja sam ih oprao ne stotine, nego jako puno stotina - nebrojeno puno u radnom vijeku i nikada nije bilo nikakvog problema, osim da je tu i tam' koji anlaser strelil kak' sam vrag. Okolina se ukaki, a ja se nasmijem i eventualno moram ravnati poklopac :), ako sam htio požuriti, a ne dobro posušiti da ispari. Nikakvih drugih problema oko pranja.

Probleme sam imal s šoferima kojima sam znal vaditi benzin iz auta, ili s portirom vatrogascem opet radi uzimanja benzina od vatrogasnih aparata iz kombija :)
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,011
Ja znam da nije tak, samo sam se prisjetil jedne naše rasprave u kojoj mi nije dano za prav i rečeno je da se lakirana žica nesmije prati benzinom.... normalno da sam odustal jer nisam u zivotu dosta benzina penzlom različil po kojekakvim mastivurdačima da bi imal pojma o tome.... sad su se vremena promjenila pa se smije :icon_rofl:

Zakon mi je kak to opali i ako je sreče izbije samo gumicu na naprimjer 533 anlaseru
 

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,955
Nakon pranja i sastavljanja malo ga zapušeš sa sodom bikarbonom i nema "bum" :
 
Na vrh