• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Problem sa zutim glavicama karfiola

worldwideweb

Novi član
Tu od
21 Kol 2013
Poruka
20
Imam jedan veci zasad karfiola,prosle godine je bio prelep sa velikim lepim belim glavicama,medjutim sada su glavice zute i naravno nisu lepe na oko. Znam kada su izlozene Suncu da hoce da pozute (obicno su tada vec velike) medjutim sada cim se formira glavica ona odmah pozuti. Ima li neko neki odgovor zasto od samog pocetka sada pozuti i sta da radim? Hvala
 

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Odi u temu kalcizacija i procitaj o tome,najvjerojatnije imas kiselo tlo i ovisi kojim gnojem gnojis!
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Hajde ti lijepo objasni-jesi li sadio na istoj parceli,jesi li sadio sortu ili hibrid - isto ili drugu vrstu u odnosu na prijašnju sadnju,jesu li glavice zatvorene čvrsto ili su od samog početka formiranja otvorene,jesi li provjerio korijen biljke,ima li kupusne kile na njoj,objesi li se lišće u toplom dijelu dana pa visi prema zemlji...

Ima više razloga,a jedan može biti i odlika sorte,iako to onda ne bi bilo žuto,ako je to baš žuto,nego bijelo-mliječno.Hajde da ne nagađamo,daj detalje.
 

worldwideweb

Novi član
Tu od
21 Kol 2013
Poruka
20
Ista parcela isto seme,od pocetka su otvorene,ali tako je bilo i pre,prekjuce sam po najvecoj vrucini prosao da zatvorim gumicom glavice i jeste mu se lisce obesilo,mekano je,nije crvsto kao pre
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ako ti je zemljište zbog suše veoma isušeno,tj,u zoni korijena nema vlage,to može biti razlog takvom stanju.Ako nije,onda isčupaj biljku sa obješenim listovima i pogledaj korijen,Ukoliko korijenje ima po sebi bijela zadebljanja,to je kupusna kila.I tu više pomoći nema.Pogoduje joj vlažno i toplo zamljište za razvoj,kao i ph ispod 6.
Da je u pitanju maj,onda bi razlog mogla biti i kupusna muha,ali u ovo vrijeme ona više ne radi štetu.To za svaki slučaj možeš provjeriti na provenutoj biljci tako da kada je isčupaš pogledaš ima il ličinki muhe na vratu korijena-bijeli migoljavi crvi.
To se rješava prije nastanka problema,sada je kasno,ima zapravo načina,ali je zbog karence problematično.Ali mislim da to nije.Pogledaj.
Gumice pomažu,ali u stadiju nedorasle glave,pet-do najviše deset dana do berbe.Nikako ne bi trebale na biljci ostajati duže,pogotovo ne u vrućim danima.To sam ja radila na hibridima kratke vegetacije koji imaju tendenciju preranog otvaranja,ili kada sam htjela postići veću težinu glava.Tu se zna dogoditi da glave prerastu-krenu u zrnatu strukturu.

Ako još šta trebaš pitaj.
 

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Svinjski gnoj je kisel i kod lose zemlje odma se osjeti,ako imas kokosji ili kravlji puno bolje rjesenje.
Vapno je zakon za nasa kisela tla!!!
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
@oficir,poljoprivrednik si,i znaš da se ph neće promjeniti u godinu dana niti na bolje niti na lošije toliko drastično da bi se,ako problemi u ranijoj sezoni nisu bili iskazani ili naznačeni,u slijedečoj pojavili tako drastično. Niti na tako drastičnu promjenu može utjecati gnojidba svinjskim gnojem,koji,iako je na najnižoj skali ljestvice hranjivosti,ukoliko je odstajao,može samo pomoći,nikako odmoći.O pilečem bismo mogli isto raspravljati-ne o samome gnoju,nego o stelji,koja je u najviše slučajeva piljevina,a ne slama.Znaš o čemu pričam,zar ne?Pa i takav opet više koristi nego šteti,isto moraju biti zadovoljeni neki uvjeti.Vapno da, a još bolje ono sa magnezijem,naravno na svim kiselim tlima,ali nikako ne treba težiti nuli.Zapravo čistoj sedmici,jer i to kod nekih kultura povlači određene probleme.Ali,nećemo na ovoj temi o tome.
 

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Tako je u pravu si i stvarno kaj se tice povrca i proizvodnji znas puno i nebi se htjel mjesat u sjeme i njegovjnje biljaka tu ti skidam kapu.:icon_thumright:

Kod kalcizacije ako se posipa u proljece na zemlju prvi put treba vise i vec se te godine vidi razlika,evo recimo paprika i patlidani mi vire nd crne od vrha,paradajz mi nije piknjast i cvjetaca je bjela i listovi u zraku,kaj do sad nije bilo tak.

Ja ne koristim piljevinu nego samo slamu.
Ak bi mogel birat rade bi stajski kravlji gnoj,a od piceka treba dozreliti i treba ga dozirat.
I na kraju vrt je najbolje poorati na jesen da zemlja dobro premrzne i nema toliko
Bolesti....
 

worldwideweb

Novi član
Tu od
21 Kol 2013
Poruka
20
Evo sad iscupah jedan struk sa malom zutom glavicom koja se tek formirala,koren je cist i normalan ni lisce vise nije obeseno verovatno zato sto je zaliven i vec drugi dan je oblacno.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ok,samo ima još koja caka,pogotovo kod povrća osjetljivog na nedostatak kalcija.Obično je to u tlima sa dostatnom količinom kod premalo vlage u tlu,pa ga biljke ne mogu usvojiti,i takvo,presuho tlo u uvjetima visokih temperatura se ponaša kao tlo sa deficitom kalcija.Zapravo ne tlo,nego biljke.Kada dobijemo odgovor forumaša,moći ćemo točnije procijeniti o čemu se radi.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Evo,ti postao prije mene,a kako je vlaga u tlu?Nije li presuho.Ako je suho,biljke uvečer i ujutro,zbog povišene zračne vlage dižu listove,a po vručini zbog nedostatka vode u biljci listovi padaju.
 

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,413
Daj nemojte komplicirat, vršni listovi se samo rukom zalome 2,3 komada i oni žive na komadu peteljke. Normalno svaki 3. dan voda putem kpk.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
E moj @samko,tako štičenu glavu ti u Zg na zelenoj ne bi prodao.nema šanse da je sunce ne primi na bar jednom mjestu,a onda adio mare.Inače se to uopče ne radi jer imaš veoma širok izbor hibrida koji su toliko zatvoreni da moraš pipati glavu da je ne porežeš kada već prođe idealnu težinu.I tempirane po godišnjim dobima.Inače je karfiol uvijek problematičan u ljetnim mjesecima i treba napraviti zaista dobar odabir da bi proizvodnja bila uspješna.
 

worldwideweb

Novi član
Tu od
21 Kol 2013
Poruka
20
Vrsta je Frimont,svake godine ista,zaliva se svake trece noci vodenim topom koji obicno zaliva po 1h. Ovo prosle godine nije bilo,glavica jedva kao pesnica i vec pozutela
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ma je, Fremont je f1,i on je baš ljetni hibrid,i ranije se puno radio kod nas,mislim da je on Clausov,nisam baš sigurna,ali ima puno boljih u njegovom rangu.Sacata ima odlične hibride,a Bejo je zapravo najbolji,samo su cijenoivno daleko ispred svih.a i Riak Zwan ima par dobrih-Santa Mariu sam radila par puta,za jesen više.

Ako zaljevaš redovito,nema kile,nema muhe.hm.Onda nešto sa provodnim kanalima nije u redu.Biljka ne može povući dosta vode.Verticilijum,ne znam.Sve ostalo ima drugačije simptome.Čim se listovi vijese,znači da je turgor slab.Ko i kod čovjeka cirkulacija.Zbilja ne znam šta drugo reći.Možda se još tko javi.iako-ako su glavice več formirane-berba bude brzo išla,i tu se više ne da nešto napraviti.
 

soony-69

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
854
Ima li netko kakva iskustva,da li postoji kakav trik da se folijarno djeluje kako bi se potaklo otvaranje glavica?

Naime več tri tjedna obilazimo polje sa 30 000 sadnica i to 3 puta tjedno kako ne bi žutio ,a nikako da naberemo pravu količinu,nego stalno oko 300tinjak glavica.:^):
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Prvo mi reci-nije ti valjda palo na pamet saditi jednu sortu u jednom roku u toj količini.Ako je-onda si valjda veoma siguran u plasman.Ja se ne bih usudila niti pod cijenu dogvorenog plasmna.Jedna sorta u toj količini u bar četiri pet rokova.I više.Ili sadnja u jednom roku četiri pet sorti sa vegetacijom dospjeća na petnaestak dana.A to ne možeš postići jer će se nešto uvijek preklopiti zbog vremenskih uvjeta i različitog reagiranja pojedinih hibrida na njih.Dakle-uvijek više rokova sadnje.Ako ti obilaziš 30000sadnica,valjda si ih sve posadio u istom terminu.Malo bedasto i nepromišljeno.Sory-ali tako je.

U ovo vrijeme se žučenja ne moraš bojati-glavice mogu biti otvorene nekoliko dana i ništa se neće dogoditi.A to što se ne otvaraju-jesi li pogledao kakve su glave-jesu li za rezanje ili ti je problem neujednačenost porasta glava.Na tu količinu posađenog-moli Boga da je tako i ne opterečuj se sa forsiranjem.Jedino ako imaš osiguranog kupca za neograničenu količinu u bilo kojem terminu-onda nisam u pravu.Jesi li provjerio koja je tehnološka težina hibrida koji imaš?Neki imaju visoku startnu težinu(i veličinu) i ne počinju otvaranje prije nego ju postignu,a kada se konačno otvore veličina glave daleko premašuje poželjnu tržnu veličinu i težinu.To je problem.Zato takve hibride režemo kada su još sasvim zatvoreni i obrezujemo i one preklopne listove.prikračujemo ih na pola,tako da se vidi bijela glavica.Ako si već sadio karfiol,znaš o čemu pričam.Problem je samo u tome što moraš znati procijeniti koju biljku porezati jer se vizualno to teško određuje.Zato se glavice rukom popipaju,procijene,i tek onda radi nož.Malo prakse,i brzo se skonta što je za rezati,a što nije.
To je to.

Ako još nešto trebš,pitaj.
 

Najnoviji postovi

Na vrh