• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pronalazak međa

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,754
Pozovi mjerila pripremi par betonskih stupila traktor i plug, gdje mjernih pokaže gdi je međa međaše postavi u zemlju i sa plugom odrežite gdi je tvoje.Naravno to sve dok je mjernk još tu i to sve fotografiraj pa neka onda on tuži tebe.Sretno tak sam ja napravila i dalje je mir

Zetorboy

Dobro znana faca
Tu od
12 Velj 2010
Poruka
2,769
Bio kod pravnice, prije 1.9 nista jel idu na godisnji, kako sam razumio da se tu vode 2 spora, prvi ja gubim, onda drugi tek ide kak treba, a u tom prvom ja placam valjda izmjeru koja mjeri kak je sad situacija s kojom se ja neelazemz onda tek ide tuzba pa vjestak.

Hass

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2019
Poruka
677
Ja sam imao sličan slučaj, otišao sam kod geodete i zatražio pokaz parcele tj da iskolči česticu. On je obavijestio sve susjede po službenoj dužnosti kada trebaju biti na izmjeri i na kraju izmjere se svi potpišu ako žele i to je to, sad se zna gdje je međa a to je koštalo 200€, u slučaju da koji susjed ne želi potpisati tad se obratiš odvjetniku. ARKOD nema veze sa katastrom i zemljišnim knjigama.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,820
Ne mora susjed potpisat.Ako se susjed ne slaze s medom nek on tuzi njega. On nek trazi sluzbeno omedenje svoje parcele i to je to.
Ljudi ne shvacaju da se agencija ne bavi katastrom i medama. Oni ucrtaju kako se vidi obradena povrsina.

Zetorboy

Dobro znana faca
Tu od
12 Velj 2010
Poruka
2,769
Znam i ja da agencija nema s time nista samo sta je sad to zalutalo u ovu temu.
Agencija jedino moze u mom slucaju smanjiti povrsinu u arkodu za tolko kolko meni fali.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,820
Pa i smanjit ce zato jer oni arkod parcelu ne mogu crtat jednu preko druge...ako je njegova arkod parcela ucrtana veca nego katastarska, tvoja arkod ce odmah biti manja...tako imam i ja slucaj..al to bilo ucrtano prije nego sam ja kupio parcelu i nijr nesto velika povrsina u pitanja pa mi se neda zamarat s tim....ionako planiram kupit tu parcelu...

Zetorboy

Dobro znana faca
Tu od
12 Velj 2010
Poruka
2,769
Da, s ove uze strane imam 7.60 umjesto 11.50 kak je po katastraskom planu, arkodu, geoportalu, ili sta hoces, s druge strane imam 19.90 umjesto 20.90, duljina je 205 metara, znaci ja sam mjerio od kolca do kolca kak mi je ostavio, s tim da se jos odmicem 30cm kolko nemrem koso do zice.
Oranja ni nista nemoze ici jel je to trajna livada posto je rub parka prirode i nema mogucnosti prenamjene.

Mene niko nis nije ponudio sto se tice kupnje, on ima okolo 10 hektara najmanje i zinulo dupe na moje jos

Prilozi

• 20240802_152130.jpg
    20240802_152130.jpg
    47.1 KB · Pregleda: 50
  • 20240802_152139.jpg
    20240802_152139.jpg
    56.2 KB · Pregleda: 50
  • 20240801_185537.jpg
    20240801_185537.jpg
    36.6 KB · Pregleda: 51

MaliMravac

Aktivni član
Tu od
3 Lis 2023
Poruka
182
Ne mora susjed potpisat.Ako se susjed ne slaze s medom nek on tuzi njega. On nek trazi sluzbeno omedenje svoje parcele i to je to.
Nije to tako. Ako susjed ne potpiše znači da se niste dogovorili oko međe, sa geodetom ili bez njega. Znači ista stvar ko da si zabio kolce jer eto, ti znaš gdje je međa. Susjed ti ih može izvaditi ako se ne slaže i ti onda isto tako možeš tužiti njega.
Zakonski geodetsko mjerenje bez suda nema nikakvo značenje ako se sve strane ne slože s istim.
To što geodeti tvrde drugačije, mogu si objesiti mačku o rep ....

Horos

Novi član
Tu od
9 Pro 2024
Poruka
6
Nije točno. Ako susjed ne potpiše, onda odlučuje katastarski ured u prvom i državna geodetska uprava u drugom stupnju. Sve ovisi o tome kad je bilo prethodno mjerenje, ima li skica u evidenciji, je li bila komasacija, kakvo je mjerilo i slično. Ali odlučuje katastar. Ako se netko ne slaže s odlukom katastra, onda može tužiti pa onda utvrđuje sud, pri čemu se gledaju katastarski planovi, pa ako iz njih nije sve jasno ugovori, pa ako i oda nije jasno zove se vještak, a ako i nakon toga ima nedoumica, odlučuje sudac.

Posljednje uređivanje od moderatora:

MaliMravac

Aktivni član
Tu od
3 Lis 2023
Poruka
182
Što točno odlučuje katastarski ured ? U prvom i drugom stupnju čega? Kojeg postupka? Tko provodi taj postupak i na osnovu čega?

Znači ako sud izađe van utvrđivati među sa njime izlazi i sudski geodet (gedoetski vještak).
Prema Zakonu o vlasništvu, (NN 91/96), međa se može urediti na osnovi:
1) katastarskog nacrta
2) sporazuma susjeda
3) posljednjeg mirnog posjeda
4) pravične ocjene suda.
Sud utvrđuje među na licu mjesta i označava je. Nakon toga se možeš žaliti višem sudu ako se ne slažeš.
Sud je relativno jeftin u odnosu na geodeta i najbolje je ako se ne možete dogovoriti napraviti sudsko utvrđivanje međe.

Horos

Novi član
Tu od
9 Pro 2024
Poruka
6
Proičitaj što piše pod 1 - katastarski nacrt.

Katastarske planove vodi i održava katastar na temelju zakona o državnoj izmjeri i kataru nekretnina, planovi se održavaju elaboratima koje provodi katastarski ured.

Ovo što tvrdiš da je sud jeftin u odnosu na geodeta je glupost. U zadnjih par godina da bi uopće išao na sud moraš platiti parcelaciski elaborat s prethodnom provedbom u zemljišnoj knjizi. Promjena u katastru se može provesti samo i isključivo elaboratom, za što je ovlašten samo geodet. Sudac nije mjernik pa da to može odraditi. Isto tako, sve da imaš i presudu suda, a cijepaš poljoprivredno zemljište na površinu manju od hektra, presuda ti je ništavna.

Posljednje uređivanje od moderatora:

MaliMravac

Aktivni član
Tu od
3 Lis 2023
Poruka
182
Pa kad je geodet bio 2000kn sud je bio 300kn. Znači umjesto da platiš geodeta, platiš odamah i sud i sudskog geodeta. Dođe skuplje, ali bar imaš nešto određeno kako treba.
Drugi par rukava je što nam institucije ne rade kako treba pa novo definiranu među na terenu ( od strane suda) katastar ne želi samo tako ucrtati, a trebao bi.

Nego ajmo mi na konkretan primjer. Između dviju parcela je postavljena ograda koja je tamo već 30+ godina.
Pozicija ograde ne odgovara katastarskom nacrtu. Jedan od susjeda želi pomaknuti ogradu da odgvoara nacrtu, pozove geodeta i izmjere istu. Prvi susjed ne pristaje na novo utvrđenu izmjerenu među i ne dozvoljava micanje ograde.
Van izlazi sud na poziv jednog od susjeda. Što misliš kako će sud presuditi?

Horos

Novi član
Tu od
9 Pro 2024
Poruka
6
Pozicija ograde ne odgovara katastarskom nacrtu. Jedan od susjeda želi pomaknuti ogradu da odgvoara nacrtu, pozove geodeta i izmjere istu. Prvi susjed ne pristaje na novo utvrđenu izmjerenu među i ne dozvoljava micanje ograde.
Pogleda se u katastarski operat i vide izvorni podaci mjerenja koji su jedini relevantni, ovo što je po portalima može biti svašta, uklop, preklop, stvarna koordinata, koordinata za održavanje plana, lokalna, apsolutna itd, svaka katastarska općina je imala neke svoje metode. Tu je još i površinski kriteriji. Ako micanjem međe dobijaš više a susjed manje kvadrata od evidentiranog, onda to što misliš da međa ne odgovara ništa ne vrijedi.

Van izlazi sud na poziv jednog od susjeda. Što misliš kako će sud presuditi?

Pa po podacima iz katastarskog operata.

Nisu međne oznake jedine oznake. Postoje nekakvi trigonometri, reperi, položajci, poligoni iz kojih se može rekonstruirati međa čak i kad međno kamenje nestane ili se pomakne. Niti je katastarski plan nešto bitan, važnija je skica izmjere. Plan je javno dostupan, a geodet ima interno još gomilu podataka i mjerenja za neku česticu. Što sve skupa onda čini operat.

Sud je naravno uvijek na kraju opcija. Nitko ti ne brani da tužiš bilo koga, imao ti tu neko pravo ili ne. Možeš tužiti npr. Katoličku Crkvu i tvrditi da je Sveti Marko tvoja građevina.

Posljednje uređivanje:

Horos

Novi član
Tu od
9 Pro 2024
Poruka
6
Pa kad je geodet bio 2000kn sud je bio 300kn. Znači umjesto da platiš geodeta, platiš odamah i sud i sudskog geodeta. Dođe skuplje, ali bar imaš nešto određeno kako treba.
To je nekad davno bilo. Sad toga više nema jer se svašta radilo i nije imalo nikakvog smisla. Sad moraš napraviti geodetski elaborat prethodne provedbe u zemljišnoj knjizi, u kojem geodet točno označi što dobijaš ako dobiješ parnicu. To potpisuju svi susjedi čestice koju utužuješ. Pa se onda to provodi tek kad se okonča sud.

MaliMravac

Aktivni član
Tu od
3 Lis 2023
Poruka
182
Ovo što kažeš da je davno bilo se odnosi na kad, budući da je postupak koji sam ja vodio na gore navedeni način u ovom desetljeću.
U Republici Hrvatskoj je pravo korištenja ispred prava vlasništva (na žalost) i ni jedan sud neće presuditi micanje ograde koja je tu stajala 30 godina, zato jer je u katastru međa različita od one na terenu.
Ovdje je postupak uređenja međa dobro opisan:
Postupak uređenja međa - Odvjetnik Tomislav Strniščak:

Vezano uz elaborat koji ti spominješ, to se može ali i ne mora odraditi nakon presude suda i utvrđivanje međe koja je različita od katastarske. Tim geodetskim elaboratom se omogućuje upis sudski određene međe u katastar. Taj eleborat bi, kao što si rekao, morali potpisati i svi susjedi. Dakle i onaj s kojim si vodio sudski postupak. I taj najšeće to ne želi, pa se nova međa nikad ne upiše u katastar. Dakle institucija katastra ne poštuje odluku suda, ali o tome se već neko vrijeme vode rasprave.

Ako je ikako moguće najbolje je da se stvarna međa i međa u katastru podudaraju i da se ista utvrdi na taj način No u dosta slučajeva upis u katastaru ne odražava relano stanje na terenu i onda dolazi do ovakvih problema.

Sad moraš napraviti geodetski elaborat prethodne provedbe u zemljišnoj knjizi, u kojem geodet točno označi što dobijaš ako dobiješ parnicu.
Na koji način bi geodet mogao znati što dobiješ ako dobiješ parnicu budući da sud nije donio odluku?

Horos

Novi član
Tu od
9 Pro 2024
Poruka
6
Ovo što kažeš da je davno bilo se odnosi na kad, budući da je postupak koji sam ja vodio na gore navedeni način u ovom desetljeću.

Novi pravilnik je na snazi od 20 lipnja 2018.
U Republici Hrvatskoj je pravo korištenja ispred prava vlasništva (na žalost) i ni jedan sud neće presuditi micanje ograde koja je tu stajala 30 godina, zato jer je u katastru međa različita od one na terenu.
Ovdje je postupak uređenja međa dobro opisan:
Postupak uređenja međa - Odvjetnik Tomislav Strniščak:
Što ti to znači - međa je različita na terenu od one u katastru? Recimo da je cijeli plan translatiran 20 metara na istok, da li je međa različta od one na terenu? Koje je mjerilo snimanja te čestice?
Vezano uz elaborat koji ti spominješ, to se može ali i ne mora odraditi nakon presude suda i utvrđivanje međe koja je različita od katastarske. Tim geodetskim elaboratom se omogućuje upis sudski određene međe u katastar. Taj eleborat bi, kao što si rekao, morali potpisati i svi susjedi. Dakle i onaj s kojim si vodio sudski postupak. I taj najšeće to ne želi, pa se nova međa nikad ne upiše u katastar. Dakle institucija katastra ne poštuje odluku suda, ali o tome se već neko vrijeme vode rasprave.
Ne, taj elaborat se izrađuje prije suda, s tim dolaziš na sud i tražiš da sud to potvrdi kako bi ga mogao provesti dalje.
Ako je ikako moguće najbolje je da se stvarna međa i međa u katastru podudaraju i da se ista utvrdi na taj način No u dosta slučajeva upis u katastaru ne odražava relano stanje na terenu i onda dolazi do ovakvih problema.
Stvarna međa i podaci mjerenja se uvijek podudaraju, plan bježi zbog ovog ili onog razloga pa se u elaboratima uvijek daju dvije koordinate, stvarna i ona za održavanje plana.
Na koji način bi geodet mogao znati što dobiješ ako dobiješ parnicu budući da sud nije donio odluku?
Pa zovneš ga i pokažeš mu, ovo je moje, ovo je moje, ovo je moje, on snimi, izradi elaborat, s tim ideš na sud, sud kaže može, ti se upisuješ.

Najnoviji postovi

Na vrh