• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Prošek

Kukuruz

Član
Tu od
4 Srp 2013
Poruka
90
Neznam kakav bi bio prošek od koje vrste grožđa , radim prošek godinama po tradicionalnoj recepturi sušenjem sličnim kao i smokve bez dodavanja šećera i alkohola. Vjerujem da se niža kvaliteta prošeka može napravit i po novijoj recepturi dodavanjem navedenoog.
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
Navodno 5 litara mošta kila šečera .
Kaj nisi nikad probao napraviti takvi prošek ?
Koliko dugo sušiti grožđe?
Da li sušiš grozdove ili odabireš bobe ?
 

Kukuruz

Član
Tu od
4 Srp 2013
Poruka
90
Ne bereš ga kao za vino nego ostavljaš na trsu da se samo prosuši a kasnije sušiš još.Ja sušim u u plasteniku na mriži . Bobe ne odvajaš jer kod sušenog grožđa sve ostalo otvrdne pa ne smeta kod presanja jedino moš malo peteljku kod sušenja zgnjećit da ne idu sokovi e sad koliko dugo to ja vidim odokativno. (uglavnom, oko mjesec dana)

Ne, takav prošek sa šečerom nisam nikad radio.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

vostro91

Član
Tu od
9 Ožu 2017
Poruka
37
Vrlo je cijenjen i tražen u restoranima dalmatinskim uz more, govorim iz iskustva. Unosan biznis.
 

Ante23

Aktivni član
Tu od
9 Lip 2018
Poruka
692
Postupak je poznat i opisan više puta u više knjiga. Ali uz dužno poštovanje on se ne radi na kontinentu nego u dalmaciji i primorju i to od najkvalitetnijih autohtonih sorti. Od davnina je poznat šibenski prošek od sorte maraština koji je proizvodila obitelj Tambača, taj je prošek dobio status lijeka i prodavao se u ljekarnama. Za kontinent su karakteristična predikatna vina koja su na svoj način posebna i vrlo cijenjena.
 
Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,292
Ja oću sebi probat za gušt napravit 50 litara, bar da probam, znam da se radi u dalmaciji, ali velim za probu bi sebi napravio 50 lit.
 

Ante23

Aktivni član
Tu od
9 Lip 2018
Poruka
692
Grožde mora biti od sorte koja ima čvrstu kožicu, da nije sklona pucanju, bere se u punok zrelosti ili čak kada se lagano prosuši ako su dobri uvjeti. Nakon toga se suši u prozračnim prostorijama. Ili na užetu ili na nekakvim prostirkama, okvirima. Potom se mulja i preša i nakon toga slijedi fermentacija. Bez dodataka šećera, vode, ugušćenog mošta i sl.
 
Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,292
Pa mislim da mogu probati kako će mi ispasti, čitam ljudi hvale plavac mali, tako da bi probao od njega. Al to tek drugu godinu dolazi na red. Hvala ti za sad.
 

Ante23

Aktivni član
Tu od
9 Lip 2018
Poruka
692
Di imate taj plavac mali?
Plavac mali, maraština, malvasija dubrovacka, vugava, tribidrag itd. To su sorte za prošek.
 

Ante23

Aktivni član
Tu od
9 Lip 2018
Poruka
692
Plavac mali je izrazito kasna sorta. On vam u zagorju nikada neće dozoriti i moj vam je savjet da ga ne sadite jer je to samo gubitak novca
 

Ante23

Aktivni član
Tu od
9 Lip 2018
Poruka
692
Ni jedna sorta juga u zoni b2 u koju pripadate jednostavno ne može uspijevati. Odite na jazbinu na vinogradarsko vinarsko pokušalište agronomskog fakulteta u kolekcijski nasad u 9. Mjesecu pa vidite kako izgledaju te sve sorte tamo, nimalo privlacno
 

Najnoviji postovi

Na vrh