• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pšenica 2024/2025

markach

Iskusan lik
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,929
Poljoprivreda nudi izazove, svakom sljedećom godinom može samo izazovnije.

Dolje navedene fotogrqfije su iz 2022.
Jeste li vidli toliko uši?. Na psenicu pala medna rosa🤣

Problemi su sve veći, neadekvantni poddozirani insekticidi, rezistetnost štetnika...

Prilozi

• 20220524_120036.jpg
    20220524_120036.jpg
    58.7 KB · Pregleda: 47
  • 20220524_120122.jpg
    20220524_120122.jpg
    55.1 KB · Pregleda: 47

Brad1

Iskusan lik
Tu od
24 Lip 2019
Poruka
771
Istina. Postoje sve veći izazovi. A realno sami stvaramo te izazove.
Sisajuči insekti napadaju biljke koje imaju nizak udio šećera, tako da je pala medna rosa nebi oni tu bili 😉
Treba povećati sadržaj šećera u biljkama (možete to i sami očitati s refraktometrom - BRIX) pa neće biti problema sa insektima(8+ Brixa) a kada se pogura šečer na 12+ brixsa, onda nema problema ni sa bolestima.
Lako je to reći, ali teže izvesti.
Općenito, poljoprivreda se nalazi u jednom stanju gdje mi odgovaramo na probleme a ne na uzročnike (da ne kažem da živimo u jednoj patološkoj deluziji). A sve na korist proizvođačima mineralnih gnojiva i agrokemikalija.
Ako se upustite u proučavanje kako priroda i biljke funkcioniraju, sve sam većeg mišljenja da moramo kompletno odbaciti učenja koja su nastala nakon "otkrivanja" mineralnih gnojiva.

#Pajdaš

Aktivni član
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
115
2022g sam se ja uvjerio u ovo s brixom :)
mogu potvrdit, tamo di je brix veliki nema potrebe za fungicidom i insekticidom..mada još uvijek neka navika i 'strah' pa sam ove godine jednu pšenicu do susjeda 24m ošpricao pošto je kod njega bilo dosta leme

Posljednje uređivanje od moderatora:

PecKe

Član
Tu od
15 Stu 2021
Poruka
73
Bio danas u obilasku pšenice i vidim da im leme, a i smrdljivih martina. Ima neko neki preparat protiv njih?

markach

Iskusan lik
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,929
Uglavnom trebalo bi povećati/koristiti Silicij.
Pa kaže ovako:
Silicij ima važnu ulogu u ovoj borbi, kroz nekoliko različitih mehanizama djelovanja. Prvi mehanizam je stvaranje mehaničke barijere depozitom silicija (Si) na površini plodova i listova te time onemogućiti štetnike koji grizu listove i sišu plodove. Osim same mehaničke barijere na površini, sitni kristali silicija nepovoljno djeluju na usta i probavni trakt štetnika te štetnici izbjegavaju takve biljke. Isto tako, nakon primjene silicija dolazi do povećanja silicija u staničnoj stijenki i značajno veće mehaničke čvrstoće koja, također, ometa štetnike, naročito u polaganju jaja. Drugi mehanizam zaštite od štetnika je stvaranje sekundarnih metabolita, fenola i lignina,koji imaju negativan učinak na razvoj štetnika, pogotovo u prvim fazama razvoja.

Treći mehanizam zaštite je snažna adsorpcija vode na kristale silicija i visoka pH vrijednost (pH 10-11,5) kod koje dolazi do sušenja položnih jaja brojnih štetnika na poljoprivrednim kulturama, naročito biljnih uši. Iako silicij nema izravan insekticidni učinak na štetne kukce, sekundarni (dodatni) učinak silicija je vrlo snažan te značajno doprinosi smanjenju populacije brojnih štetnika u poljoprivrednoj proizvodnji.

Brad1

Iskusan lik
Tu od
24 Lip 2019
Poruka
771
Silicij ima jednu još jako zanimljivu nus pojavu. A to je da na teški i kiselim zemljištima gdje je fosfora blokiran za aluminij, "kida" veze i čini fosfor dostupan biljkama.

Tko/što povećava šećer u biljci?
Fotosinteza i mikroorganizmi.

Case4220

Dobro znana faca
Tu od
14 Lis 2021
Poruka
375
Mislim da u agronomu ima, ja nisam koristio to, ja sam azoter lf+ koristio i za sad izgleda mi to dobro😁

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,462
I ja sam išao više zbog lisnih ušiju i straha od bolesti na ovo promjenjivo vrijeme. Dobro je dok su grane iznad s malom kompozicijom 🙂.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,361
Ova prskalica mi zna stvarati probleme u pšenici, jer se grane više ne mogu podići, danas su na nekoliko mjesta grane također valjale pšenicu.

Moram si nabaviti veću prskalicu, 500+ litara, grane 10-12 m i da ima vitlo za podizanje.

Najnoviji postovi

Na vrh