• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pšenica 2024/2025

Ivan00

Aktivni član
Tu od
29 Stu 2020
Poruka
107
Sudeći po urodima jećma,trebala bi biti dobra godina. Što se tiče prinosa,naravno. Cijenu bolje ne komentirat.

#Pajdaš

Aktivni član
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
130
Sjetva od 10.10 do 18.10 na oranje direkt sa kombinacijom roto+sijačica (ujedno to što je posijano 10. i 11.10 najbolje curilo, čak 10-15m više naspram zadnjeg dana, u pitanju Sofru, 18.10 posijao još 1jutro neplanirano pokraj dijela di sam sijao 10.10...i tu je razlika bilo 1520kg više u korist ranije sjetve)
Norma sjetve: od 140 do 180 kg/ha kako koja sorta i njiva
Predusjev: 90% sojište i jedno je žito na žito (tu je bilo 59m/j)
140 kg/ha nula zaorano
Prihrana rasipačem (5x)= 135kg/ha urea + 125 kg/ha KAN
Bez herbicida 80% (osim na gruberiranom ogledu i jednoj njivi koju radim od 2022), 2 fungicidne zaštite (na pola samo jedna tj zaštita klasa)
Folijarno: 5x (100kg/ha urea)

Sofru prosjek:
Proteini od 13.6 do 14.1
Hl: 81-87
Vl (od 9.5% do 14-15% ta zadnja noćna tura)
Prosjek 67m/j
Graindor prosjek:
Proteini od 14.4 - 15.5 (jedna tura od Hobija čak 16.3)
Hl: 84-86
Vl (11 do 14%)
Prosjek 63 m/j

Ogled Sofru-Passion
Sofru 13.7 protein, HL 86 Vl 9,7%, Prinos 68m
Passion, prinos 52m, VL 14.8%...ostalo ne znam, ta vrećica s uzorkom je ostala kod kolege al Hl teško iznad 75 po izgledu zrna i svemu, uništila ga je visoka temperatura zadnjih dana jer je dosta kasnija od ostalih...
Odmah da kažem NEREALAN! jer je na gruberiranom uslijed suše vlaga bila jako neujednačena u sjetvenom sloju, pa je nešto poniknulo pa se klica osušila, nešto nije ni poniklo do 15.12, čak i u ovoj 2025 godini je bilo nicanja tak da loš sklop i neujednačeno nicanje dovelo do 'lošog prinosa' Al da je taj period bez kiše jesenas potrajao još 5-6dana isto bi se dogodilo i na oranom i teško da bi prebacio 50m! To se baš vidilo iz zadnjeg roka sjetve na oranom gdje je prinos bio dosta slabiji zbog lošijeg sklopa i slabijeg početnog rasta
Gruber: prinos 45m/j
Plug: 63m/j
Sofru oboje
------
PROSJEK:
65 m/j
2/3 1. klasa i 1/3 premium klasa

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,381
Ovo kaj sam sad pročital je za mene bajka, tj nerealnost.
Bez uvrede kolega, ne velim ja da lažeš, ali ako je neka rekordna godina, toliko mi imamo kukuruza po jutru, a ne pšenice.
Kod nas još nema barem tjedan dana vršidbe, jer je meko zrno, a onaj koji bude imal 3.5 t/jutro, taj bude rekorder.
Kukuruz ove godine rado ne budemo brali, bude radil malčer na jesen i onda se budu njive jedno par godina počivale, dok se ovaj cijeli svijet ne "opameti"..

#Pajdaš

Aktivni član
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
130
prinos može potvrditi jedan kolega sa drugog foruma jer da nije bilo njega ne bih stigao ni trećinu prije oluje i leda. tj on naišao i nudi se da pomogne jer ide oluja, reko kakva oluja nisu najavljivali nikakve padaline, ..pa zajedničkim snagama u noći skidali...zadnje ture su bile već vlaga 15%
(količina kiše od sjetve do žetve: 180L)
*treba se prilagođavati vremenu..evo mene su ismijavali i pričali pošašavio što sam sijao kukuruz u 3mj..ovi iz redovne sjetve do sredine travnja se suše, mali, do koljena..a takvo je više od pola kukuruza u ataru i tu teško da će biti išta...ja se zasad svom još uvijek nadam solidnom prinosu od bar 50m/j..s obzirom na sušu ne izgleda nimalo loše

"Definicija ludosti je činiti stalno jednu te istu stvar i očekivati različite rezultate"

Posljednje uređivanje od moderatora:

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,249
To je opet ovisno o lokaciji...ove god kod mene nije bilo moguce posijati prije kraja 4mj...hladno, kisovito, mislim da nista nebi niknulo...oni koji su i posijali dugo nije niknuo, a onda je zutio jer su bile prehladne novi...dok proslih godina se moglo bez problema pocetkom 4mj...

Najnoviji postovi

Na vrh