• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pšenica 2024 - 2026

luka

Dobro znana faca
Tu od
3 Velj 2014
Poruka
504
Moja najjaca je bila blizu 10 tona, ali vise od toga ne znam kak bi bilo, jedino da je jaci hl kod mene je bio 77 na obiwanu
Ostatak je od 8 do 9tona s proteinom oko 11 i hl 75

#Pajdaš

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
337
Jedno mi nije jasno, kak je tak gusta s takvom normom?
Ja sam smanjil normu (Kraljica) sa preporučenih 280 na 190 kg/ha i stvarno je na oko rijeđa. Ok, Kraljica nije brkulja, al ovo tvoje stvarno izgleda gusto
Da postavim Monviso onda bi vidili šta je gustina ;). Iskreno kako je izgledala nijedna sorta niti godina što se tiče pšenice nije me razočarala kao Monviso. Sve u svemu, dobar marketing i previše nahvaljena 🤷‍♂️ (Kolega je imao Monviso pored Anice, i ista priča...Anica mu na oko nikakva al curila solidno 49m/j a Monviso jedva 35). Iskreno, Monvisa prije 20dana kako je izgledao bih potpisao da će biti 13-13,5 t/ha. Čak ako biram, prije bih Passion sijao nego Monviso, baš me je razočarao. Em težak za vršit, em puno slame a ne curi takoo..
Eh za kraljicu ne znam kakvo joj je busanje, mada to busanje zavisi jakooo ali baš puno od zemljišta i u kakvom je stanju. Znam da sam prošle godine išao kući, i sretnem kolegu koji sije Kraljicu al pokvarila mu se taman rotodrljača i ostalo još cca 1j za posijati pa mu ja završio sjetvu da ne žuri sad popravljati za to malo,. Kad mi je rekao normu sjetve da tariram sijačicu nije mi bilo dobro, 390-400 kg/ha Kraljice je sijao.
Ja sam ovakvo busanje i gustinu usjeva u žetvi počeo 'dobijati' otkako sam smanjio pesticide..Uz pravovremenu gnojidbu, itd sve ostalo može se dobiti. I prije sam imao situaciju da bude gusta al pred kraj sezone počne 'nestajati' al to u vrijeme oca dok ju je 'umjetno pumpao na silu'

A evo još razloga zašto tako gusta, jer je mikrobiologija tla živa a to sam postigao izbacivši max pesticide i poprilično smanjenje mineralnog gnojiva! Kažu slika govori 1000 riječi....U pitanju Sofru i koliko se je izbusao.

A meni nije jasno kako prinos 10 tona i visoki protein
Ovako iz iskustva, folijarna prihrana urejom ALII jako zavisi trenutak primjene. Prema mom iskustvu, i ove godine se slučajno potvrdilo, imaš cca vremenski period od 24h kod klasanja.
Ove godine mi ponestalo u špricii, i pošto je bilo kasno navečer reko dovršit ću to sutra predvečer, i namjerno ostavim to zadnje za ovršiti samo da izvažem proteine u tom dijelu, na ostatku njive protein kod Sofru bio 14.6 a na tih 12m širine koje sam prskao dan kasnije, protein bio 12.2. Dvije godine zaredom sam namjerno ostavljao, a ove godine slučajno i triput zaredom se potvrdilo to, ako zakasneš ili uraniš dan ranije/kasnije razlike u proteinu su išle do +3 razlike u mojim pokusima tako da imaš baš kratak period za podignuti proteine folijarno.

Mene zanima jel kupovno sjeme i s kojom sijačicom je sijano?
Tavanuša, npr Graindor mi je mislim 10+ godina otkako ga sijem, otad nisam 'obnovio' sjeme s njihovim kupovnim sjemenom, stalno reproduciram moju 'tavanušu'.
Ove godine kod kupovnog sjemena idu primjese od 6 do čak 13%. Sve su zaražene, tj jako puno bilo svačega u sjemenu, najviše divlje zobi. I u ječmu isto, posebno axerelove i rwa sorte. Ali balkanska klasika, država najavila da će subvencionirati jesensku sjetvu za original sjeme, odmah veća potražnja pa se pakovalo sve i svašta u doradnim centrima prošle godine. Malo merkantila, malo sjemenska i uvijek ima dovoljno sjemenske robe na HR tržištu, nikad ne zafali, zanimljivo 😂
Mene zanima jel kupovno sjeme i s kojom sijačicom je sijano?
Sijano na oranje sa paketom rotodrljače + sijačica Amazone d7 3m s lulama tj raoni ulagači. (nije diskosna)
Moja najjaca je bila blizu 10 tona, ali vise od toga ne znam kak bi bilo, jedino da je jaci hl kod mene je bio 77 na obiwanu
Ostatak je od 8 do 9tona s proteinom oko 11 i hl 75
Moj rekord prošle godine na 2,5 jutra na jednoj parceli 12 460 kg/ha i protein 13.5, a HL: 86. I bio sam poprilično siguran da ću ove godine s Monviso ići na 13t/ha ali toplinski val s temperaturama 37-42 (u hladu) koji je trajao tjedan dana ga je uništio...

Prilozi

• IMG_7175.jpeg
    IMG_7175.jpeg
    77.9 KB · Pregleda: 2
  • IMG_7090.jpeg
    IMG_7090.jpeg
    93.2 KB · Pregleda: 3
  • IMG_7098.jpeg
    IMG_7098.jpeg
    71 KB · Pregleda: 3

Najnoviji postovi

Na vrh