• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

pumpa koja se sama pokrece

sanjar

Aktivni član
Tu od
15 Stu 2015
Poruka
139
NIsam nigdje uspio pronaci nista na ovu temu, pa sam otvorio novu. Zanima me da li je neko pokusao da napravi pumpu za vodu koju bi pokretala sama voda bez struje ili necega. Pronasao sam da imaju ram pumpe ili kako se vec gdje zovu, ali mi ta ne odgovara posto je za nju potrebno brdo i da bude niza 2-5 m od izvora. Posto se ja nalazim prilicno u ravnici i pored nekih parcela tece rijeka meni bi bila potrebna neka klipna pumpa ciji bi klip pokretala sama energija vode. Pa ako neko ima nekih svojih ideja bilo bi od pomoci.

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Davnih godina za vrijeme Austrougarske po Bosni je bilo pumpa zvali su ih pumpa na HUP koje su za pogon koristile vodu . Jednu takvu je kolega htel servisirati u Austriji. Mislim da je ostala u Austriji kao muzejski primjerak . Pital sem ga zašto ju zovu pumpa na HUP a odgovoril je kad radi viče Hup Hup .

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,170
Ta RAM pumpa je bila u susjednom selu kod mog poznanika , to čudo je godinama radilo bez greške ali je usled razvoja rudnika izvor zatrpan i nije više u funkciji.

Jedino je malo nezgodno što je potrebno imati više vode u dotoku da bi mogla imati dovoljno ''goriva'' za podizanje , ova je dizala mislim na preko 30 metara visinske razlike.
Nekada se mora ''restartovati'' ako je bilo nestanka vode ili neke promjene ali nije to često.

Uglavnom jako zahvalna stvar , zvali smo je ''klepetuša'' :biggrin:

A i ovo sa spiralom nije loše , samo mi nekako ovaj krajnji ležaj na osovini izgleda mnogo izložen kapanju vode sa točka.

Najnoviji postovi

Na vrh