• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Pumpa za ubrizgavanje

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
719
Koja je razlika u linijskoj i rotacijonoj pumpi za ubrizgavanje na IMT 539.Koja je bolja?
 
Č

Čugi

Guest
Razlika je u konstruciji , t.j. u drugačijem-direktnijem načinu distribucije goriva kod linijske pumpe, zbog čega je mnogo bolja od rotacione i manje podložna kvarovima.
 
B

Bobo

Guest
Zaboravio si napisati da linijska podmazuje preko svog ulja, a da se rotacijska podmazuje preko goriva... To linijskoj pumpi uveliko produljuje trajnost.

Na 549 imam rotacijsku i receno mi je sve dok se traktor razradjuje da sipam ulje za dvotaktne motore u gorivo, dok se i pumpa ne razradi, jer u gorivu moze biti svega i svacega... Na 539 je linijska i nikad ju za rotacijsku ne bih mijenjao...
 
K

KRESO

Guest
ja nebi rotacijsku mjenjao puno je življa od linijske jedina zamjerka je što
ju je teško ozračiti za razliku od linijske koja je bolja što proguta lošije gorivo i smeće bez problema
:blackeye
 
B

Bobo

Guest
KRESO kaže:
ja nebi rotacijsku mjenjao puno je življa od linijske jedina zamjerka je što
ju je teško ozračiti za razliku od linijske koja je bolja što proguta lošije gorivo i smeće bez problema
:blackeye


hehe, kad smo kod ozracivanja vec... Pri prauzimanju novog traktora se nismo sjetili otvoriti rezervoar, vec samo nasuli punog i teraj kuci... Traktor stao nakon 200m... Prvi puta se susreo s rotacijskom pumpom i ne znamo ju mi ozraciti... listaj po prirucniku od traktora, zovi ljude koji servisiraju traktore... nitko ne zna objasniti ko za vraga...

Nista.. odvrnuli na prizgaljci jednoj visokotlacnu cijev, na drugoj malo otpustili samo, gas do ibera i pali-... Kad se poceo javljati, drugu dotegli kako treba, a prvu zasarafili, tako da samo malo zraka jos propusta... i opet na kljuc i tarktor upali, ali se malo "svadjao" sam sa sobom, dok nismo dotegnuli kako treba i prvu visokotlacnu cijev... Sve se odvijalo u nekih 3 minute, samo dok smo smislili sistem nam je trbalo vremena... Naravno, kad smo odvrnuli rezervoar, napunili smo filtere i rucno napumpali sve do visokotlacne pumpe.

Sistem je radio, mozda smo jednostavno imali srece ili ne znam sto. Glavno da radi ;)

Uglavnom imam na traktorima i jednu i drugu i na 549 se nije imalo sto pokvariti na njoj tako da sam za sada zadovoljan i s jednom i s drugom.

Forumas "Alkemichar" ima 539 '89. ili '90.g. traktor ne radi puno zemlje, i jos je u super stanju. od svih starijih traktora je definitivno njegov u najboljem stanju, ali vec su mijenjali neke gumice na pumpi. ne sjecem se vise zbog cega, ali znam da nasa na 539 koji je '81.g. nije pumpa dirana...

Po tome zakljucujem da je linijska pumpa bolja.
 
Č

Čugi

Guest
Bobo, ne znam kako zaboravih najbitniju stvar kod rotacionih pumpi! :blackeye Ja sam imao dosta problema sa njom na 560, dok mi pre par godina jedan IMT mehaničar koji sad ima preko 70 godina, nije rekao da obavezno i UVEK u IMT traktore sa rotacionom pumpom treba u gorivo dodavati ulje za dvotaktne motore (2dl na 100l) zbog lošeg kvaliteta goriva. Ne znam kakvo je vaše gorivo, ali ja bih ti svetovao da sipaš ulje i posle perioda razrađivanja, motoru neće smetati,a pumpi će sigurno mnogo koristiti! O odzračivanju neću ni da govorim, muka mi je samo kad pomislim! :evil:
Kreso, jeste rotaciona živahnija, ali to joj je jedina prednost, što i nije toliko velika stvar koliko sve ostalo, tako da ipak glas dajem linijskoj, što sa tehničke strane, što iz ličnog iskustva!
 
K

KRESO

Guest
kao što sam napisao i ja da je praktičnija,
samo sam ja navikao raditi sa ovom pa mi je čudno kada radim
sa recimo susjedovim traktorom pa mi je nekako ljen :mrgreen:
i da moj je dosta jači pa su mi ovi "obični" imt nekako slabi i ljeni
ali to je samo moje mišljenje tj. dojmovi ;)
 
B

Bobo

Guest
Dakle da jos uvijek sipam 2% ulja u gorivo?

TO mi nisu spominjali... Gorivo je ajmo reci dobro, ako budes prvi koji sipa gorivo kad ga cisterna doveze, obavezno dobijes i 10-20 litara vode :evil: :evil: :evil: a u ostalim slucajevima j OK. cijedim ga u rezervoar preko zenske carape i nema krsa nesto puno, i to samo na dnu bureta, no to je zanemarivo...

A kreso, da li susjed ganja svoje traktore kao ti svog, ili ga stedi? moze biti da je traktor jednostavno zagusen od "cuvanja" ;)
 
Č

Čugi

Guest
Ja sam imao, a i sad na 539, sito ispod poklopca rezervoara, sitno kao čarapa koju sam nekada koristio. Razlog zbog kojeg ti kažem da nastaviš sa sipanjem ulja je taj, što je gorivo sad "suvo" u odnosu na nekadšnje sa kojim su rotacione pumpe radile bez problema.
 
K

KRESO

Guest
ma taj susjedov je po ps-u, ja stvarno ganjam strojeve ko vraga ,
a to o zagušenosti jedan stariji čovjek ovdje ima ali ljudi moji ne ugušenog
nego ubijenog imt-a 533 ja nisam vidio nikad taj traktor da radi sa više od pola gasa,
a obično se vozi u 3 brzini u leru! jednom sam ja zapo sa prikolicom i on naiđe da me izvuče
majko stara pa prije bi me izvukao imt motokultivator nego taj traktor :mrgreen:
 
B

Bobo

Guest
Kad smo vec kod visokotlacnih pumpi...

Sto kazete na ovo?

Obrisan neispravan link.

"BOSCH" pumpa za traktor IMT 539 "Rikard Benčić"

Trenutno je ogranicena kolicina ovdje na akciji. Cijena je 1800Kn, ili preracunato 245€

Ima ju jedan ovdje tvornicki ugradjenu na 539 i kaze da je pumpa ko pumpa... jedina dobra stvar sto kod nje nema ozracivanja... samo natocis gorivo i deri dalje...
 
Z

zrine892

Guest
ma visokotlačna pumpa zakon...dobro onda motor zareže...;) ;)
 
B

Bobo

Guest
zrine892 kaže:
ma visokotlačna pumpa zakon...dobro onda motor zareže...;) ;)

Da je nema, ne bi ni rezao... Ne znam jesam li dobro skuzio tvoj post, ali mi nekako nema smisla...
 
V

VTZ

Guest
zrine892 kaže:
ma visokotlačna pumpa zakon... dobro onda motor zareže

Da objasnim: dizeli najnovije generacije (common rail) nemaju Bosh pumpu, nego visoko tlačnu pumpu, koja pumpa naftu u spremnik ispred brizgaljki (common rail), a elektronika ju zatim propusta kroz brizgaljke. Pritisak te pumpice je cca 10 puta veci od narodske "Bosch pumpe".
 
B

Bobo

Guest
Hvala na informaciji, posto se ne kuzim u te novije tehnologije... Sve u svemu, bez pumpe visokog pritiska nema kruha kad se radi o dizelskim motorima...
 

suljos

Član
Tu od
9 Tra 2007
Poruka
341
VTZ kaže:
zrine892 kaže:
ma visokotlačna pumpa zakon... dobro onda motor zareže

Da objasnim: dizeli najnovije generacije (common rail) nemaju Bosh pumpu, nego visoko tlačnu pumpu, koja pumpa naftu u spremnik (common rail), a elektronika ju zatim propusta kroz brizgaljke. Pritisak te pumpice je cca 10 puta veci od narodske "Bosch pumpe".
Zove mo je visoktlacna posto ona tiska velike tlakove,a tada su bile AC pumpe(dovod benzina) koje su bile niskotlacne,a to Boš je samo naziv proizvodjaca,pa narod tako kaze.

<Moj majstor koji mi odrzava 18 godjuna sva vozila koja sam imao do sada,a( a biolo je odprilike toliko)vise puta mi je napominjao da se treba staviti mala doza ulja u rezrvar.
 

suljos

Član
Tu od
9 Tra 2007
Poruka
341
Bobo kaže:
Hvala na informaciji, posto se ne kuzim u te novije tehnologije... Sve u svemu, bez pumpe visokog pritiska nema kruha kad se radi o dizelskim motorima...
Vise ni kod benzinaca,benzinci sa direktnim ubrizgavanjem isto tisakaju relativno jako :roll:
 
V

VTZ

Guest
Otkako se pojavila "Common Rail" tehnologija, Bosh pumpa bi se mogla zvati i "pumpom niskog pritiska".. :D :roll:

Sto i nešto bara kod Bosh pumpe je sitno u odnosu na tlakove preko 1000 bara kod prave VT pumpe. Samo da objasnim ukratko: kao odgovor na direktno ubrizgavanja goriva kod benzinaca, trebalo je smisliti nešto slično kod dizelaša. Sa "starom" Bosh pumpom princip rada bio je dosta primitivan, dizna se otvori i propusti naftu usljed tlaka Bosh pumpe. Tu nema nikakve mogućnosti regulacije vremena otvaranja ili mijenjanja količine goriva, čista mehanika i zastarjela tehnologija, stara sto godina.

Kod "Common Rail"-a postoji zajednički spremnik nafte za sve brizgaljke, s tlakom preko 1000 bara, i neprekidno je na brizgaljkama svih cilindara raspoloživ konstantan tlak. Količinom i vremenskom točkom ubrizgavanja se upravlja preko magnetnih ventila na pojedinim brizgaljkama. Rezultat je daleko čišći i štedljiviji motor, jer elektonika upravlja njime.

Kad vidite dizelaša iz kojeg suklja crni dim, nema sumje -. to nije "Common Rail"! :roll:
 

suljos

Član
Tu od
9 Tra 2007
Poruka
341
Ako dozvoliš,nije baš tako,motori koji imaju direktno ubrzgavanje i koriste visoktlacnu pumpu VP44(prvi VW/AUDI motor 1Z isto guraju visoke tlakove),dok predkomorni ili sa vrtloznom komorom(nekom je nebitno ali nije isto) talkovi su manji,i ti motori imaju elektronsk regulaciju (motori PSA ,Pežo oznaka motoraXUD11BTE,Citroenova oznaka istog motora je P8C ),ista pumpa samo sa drugom nastavko je u Mercedesovim prvim Ci E klasama 2,2 motor i kod Forda Tranzita tamo do 1994 god,to je Lucasova pumpa ,ali sa potpunim elektronskim nadzorom ali ,gurala je samo 125-140 bari.
A tvrdnja da CR motor nedimi.pa dovoljno je voziti iza MB sa CDI motorom tamo prve generacije 1998 i to se nemoze sakriti.
 
V

VTZ

Guest
Pa dobro, postojale se prijelazne faze, i to traje već duže vrijeme. Nema zajedničkog napretka, nego svaka veća tvornica ili grupacija traži i razvija vlastita rješenja. Common Rail je samo jedan od takvih tehnoloških napredaka, trenutno ne znam nikoga tko bi ponudio nešto novije. Ako bismo sad išli u detalje, predaleko bi otišli od teme.

Bitno je da najmoderniji dizelaši nema više Bosh pumpu, i da su tehnološki daleko napredniji.
 

Najnoviji postovi

Na vrh