To se i meni dogodilo ove godine. Pomor kakav nikad nisam imao.... Tri Kalifornijska i pet zagorskih mi je otislo .... Jednog sam uspio na vrijeme "spasiti" i imao je flekava jetra. No, od cega.... Ne znam ! To je greska kaj nikad ne pitamo struku od cega bi to moglo biti ??!!
A ovo je nesto sto bi moglo biti, a nasao sam na netu. Radi se o Tifusu * U akutnom obliku bolest se očituje jakom hemolitičkom anemijom. Inkubacija traje 4-5 dana. Kod mladih životinja klinička slika nalikuje pulurozi. Odrasle kokoši su slabe, s nakostriješenim perjem i povišenom temperaturom koja pada neposredno pred uginuće. Perad ugiba za 5-10 dana. Kod purana je prisutan žutozelen proljev. Kod starije peradi jetra može biti povećana s mrljama od žuči, mogu biti prisutna anemija i enteritis.*
Liječenje: Bolest se može liječiti jednim od sulfonamidnih pripravaka, pr. preparatom Sulfadimidim 32%-tnom injekcijskom otopinom (Veterina), ili potenciranim sulfonamidom kao što je Trisulfon topljivi prašak ili suspenzija (Krka). Osim toga, liječenje se može provoditi i enrofloksacinom, koji u nas dolazi pod komercijalnim nazivom Baytril 10%-tna otopina za peroralnu primjenu (Bayer), Enroxil 10%-tna otopina za peroralnu primjenu (Krka) i Vetoflok 10%-tna peroralna otopina (Veterina). U liječenju ovih bolesti može se koristiti kombinacija neomicina i nalidiksinske kiseline, pod komercijalnim nazivom Ilinon plus, prašak (Lek) te različiti drugi pripravci. Lijekovi se izdaju na veterinarski recept i daju prema popratnim uputama proizvođača. Međutim, niti jedan od lijekova ne može ukloniti infekciju iz jata, pa je svrha liječenja zapravo ublažiti kliničke znakove i smrtnost, te istodobno tijekom nekoliko tjedana umanjiti izlučivanje uzročnika.