• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Put do poljoprivredne parcele

Početnik1

Novi član
Tu od
8 Sij 2020
Poruka
11
Vlasnik sam poljoprivredne parcele (oranice) koja je u bila vlasništvo obitelji već deseteljećima.
Oranica je okružena šumom s gornje i donje strane u kojoj se još uvijek, na rubnim dijelovima nalaze znakovi da postoji opasnost od mina. Prije godinu dana, pojavila se osoba koja otkupljuje upravo ovo područje tj. susjedne poljoprivredne parcele. Neki su prodali svoje parcele a neki, poput nas nisu. Vlasnik je ogradio kupljene parcele na način, da je stavio vrata s lokotom na ulaz u iste( obzirom da je kupio parcele koje su n početku lokacije tih poljoprivrenih parcela, tj zatvorio poljski put kojim se moglo i do naše parcele(jos do neki dan). Starost tog poljskog puta ne znam, ali vidi se na satelitu i na karti HOK1:5000 na katastru.
Zemljišta je ogradio tako da našem zemljištu imamo pristup jedino iz “minirane” šume.

Što nam je za činiti?
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,394
Da i ne postoji put, mora postojati "pravo služnosti", pa vam ne smije onemogućiti pristup.
Zatvaranjem vas pokušava prisiliti na prodaju.
 

Početnik1

Novi član
Tu od
8 Sij 2020
Poruka
11
Prema karti s katastra HOK1:5000 pretpostavljam da je ovo, sto sam osjenčio u crveno, put. Zeleno sam osjenčio put kojim dođemo sa prometnice.Svijetlo zeleno su parcele tog vlasnika. Plavo su parcele ostalih vlasnika. 22806
 

baba

Aktivni član
Tu od
5 Pro 2008
Poruka
247
U roku od 30 dana od nemogućnosti prolaza moraš tužiti vlasnika za smetanje posjeda/prolaza. Na sudu će svjedoci trebati potvrditi da ste tuda godinama prolazili i sve će biti gotovo za godinu-dvije. Tko izgubi plaća troškove odvjetnika.
 

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,413
Daj ti sliku sa geoportala, što će nam ta bezvezna. Malo mi se činiš mutan, da geoportalu se vidi da li ima put katastarski ucrtan ili nema. Ako nema, ja vjerojatno isto ne bi nikom dao prolazit preko moje privatne zemlje ako mi to pravi problem.
 

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,710
@damirko, vrlo često putevi nisu ucrtani jer nisu zasebne parcele.

Nebitno je da li čestica s putom postoji, Kao što ZJ kaže, postoji pravo služnosti i obavezno/obvezujuće je.

Druga stvar je što ćeš vjerojatno imat posla s budalom....
 

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,413
Znam za pravo služnosti ali to pravo se ne stječe samo od sebe. To moraš nagovorit sud da ti ostvari. A opet ako imas ucrtan put od nekud, nije opravdano ni logično da ti se omogući zakonom da mozes po tudjoj livadi pišati.
 

Početnik1

Novi član
Tu od
8 Sij 2020
Poruka
11
Naglasit ću da su drugi prilazi (kroz šumu, pod znakom mina)
@damirko , zašto ti se činim mutan? interesiram se kako doći do svoje parcele.
Što da napravim s tim, da je ta osoba na moju njivu zgrnula zemlju dok je krčila svoje, ostavila tu zemlju na mom, i stavila ogradu?
 

Početnik1

Novi član
Tu od
8 Sij 2020
Poruka
11
molim ako je netko imao sličnu situaciju za savjet od kud krenuti, što napraviti...
 

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,413
Ako je nagrnuo zemlju na tebe, to je drugi par opanaka. Prvi korak je da pogledaš na geoportalu da li imas od ikud put do sebe. Ako ima i miniran je, onda nađi onoga tko je zadužen za to područje pa vidi što on moze i hoće napraviti. Ako nemas puta nikakvog, onda vidi sa nekim odvjetnikom da ti da savjet. Nije rješenje odmah nekog tražit da se odrekne svojeg vlasništva jer je netko "navikao" tuda prolaziti. Daj uploadaj sliku sa geoportala pa ćemo bolje znat procijenit situaciju.
 

hotela

  
Tu od
1 Lis 2014
Poruka
1,262
Pa na toj slici se jasno vidi put,on je to prisvojio.Pogledaj na Arkodu,vidi se jasno.Inace tako prolaze i kroz moju sumu vec destljecima a put nije ucrtani i nije sluzni jer sam se informiro na opcini.Mogo bi ga zatvorit al nisam brezzobrazan,stavio sam tablu "privatni put" i moj tel. jer ga poceo neko starim ciglama i krpama zavazat i ljeti kosit pa mi to smeta.Fala bogu tablu su skrsili(nas mentalitet)iako je na njoj pisalo da nije sluzni put, a nisam napiso zabranjen prolaz.
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,529
ako je put pravi, onda ima svoj broj (kao katastarska čestica) i u vlasništvu je RH.
provjeri to i onda postupaj, vlasništvo RH se ne može otuđiti niti prisvojiti!
 

Početnik1

Novi član
Tu od
8 Sij 2020
Poruka
11
evo slike geo portala. Tko se razumije, imam pitanje: što predstavlja tanka siva linija iznad plavo obilježenih parcela; da li je to nekakav put? Službeni puteve iz zemljišnih knjiga su crveno; dakle nisu vezani uz plave parcele?
PuteviSBrojebima.jpg
 

Prilozi

  • sivalinija.jpg
    sivalinija.jpg
    55.2 KB · Pregleda: 36

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,529
Siva linija u mojem kraju označava granicu katstarske općine.
Vidljivo je da nema službenog puta tu gdje je lokot na putu, međutim isto je tako vidljivo na HOK da je put ucrtan.
Predlažem da pošalješ dopis novom vlasniku (zabranjivaču prolaza) s HOK-om i informiraš ga da je zatvorio nešto što je ipak ušlo kao put u službene evidencije.

ako je pametan dat će ti ključ, ako nije morat ćeš mu predložiti sastanak s advokatima i moguće sudom...ali požuri se jer ti rokovi teku...
 

hotela

  
Tu od
1 Lis 2014
Poruka
1,262
Kolega pocetnik,jel mores napisat,kat.broj opcine i parcele da vidim na Arkodu.I nace ne razumijem kolege sto se muce sa Geoportalom,meni je puno lakse i jasnije preko arkoda(ima i topografska karta,HOK hr.osnovna karta).Ima i Mapire karta od AustroUgarske,doduse nije cjelovita al se fino vidi.
 

Početnik1

Novi član
Tu od
8 Sij 2020
Poruka
11
HOK karta je objavljena u prethodnim postovima.
Granice općina ili neke druge granice su pretpostavljam u ovom slučaju obilježene debelom žutom, a sive linije se vide i na ekranu dok se ne učitaju čestice.
 

Prilozi

  • opcine.jpg
    opcine.jpg
    81.6 KB · Pregleda: 20

hotela

  
Tu od
1 Lis 2014
Poruka
1,262
Vidim da je ovo s Arkoda,no moras stisnut kvacicu na Polje katastar pa ti dodju linije i brojevi parcela,putevi takodjer su ozn.i vecinom imaju kat.broj.Evo gledo Mapire karta je od1817-1867.
 

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,413
Vidim da tu nema puta za pun kufer njiva i livada. Odi u mjesni katastar pa pitaj što i kako. Moguće je da te sive linije nešto znače za prolaz svima vama, nema ni to logike da masu vas nema prilaz na svoje. Na ovu hok kartu ne bih previše računao jer je katastarska jedina mjerodavna.
 

Najnoviji postovi

Na vrh