• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Rasvjeta u šupi

Tu od
21 Sij 2012
Poruka
496

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,802
Nemaš brige, kvadrat i pol bu to držal bez brige.
 

Turopolec

Član
Tu od
31 Svi 2012
Poruka
413
Kupi one vece 2x36 W. Ove ti budu slabo svijetlile ipak je to dosta velik oblekt. I dosta ti je IP 44 ako idu ispod nadstresnice ove vodotijesne ti trebaju samo ako bi bile vani na kisi.( znaci da ih se poljeva direktno). IP 44 su dosta jeftinije. Kabel 3x1,5 ti je i previse za te lampe. Taj kabel ti trpi cca 1,5 kW snage, a tvoje lampe budu max 200W.
 

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
kabal ti je dovoljno jak da kasnije mozes postaviti i jace osvetljenje preko njega. povezivanje jednostavno izvedes preko duplog prekidaca. izgleda kao i ovaj klasicni ali ima dva prekidaca odvojena. dovedes fazu na po jednu stranu oba prekidaca a izleze odvojeno vuces kako zelis.
 

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,804
Ako si več vučeš vod struje do te šupe razmisli možda da si postaviš kakav šteker na stup da možeš danas-sutra prištekati bušilicu ili fleks ili švasaparat ako budeš trebal kaj popraviti na kakvomu priključku, e onda dolaziš do problema, kabel 3x1.5 ti je slab za to.
Ako ideš isključivo na te neonske lampe onda nema problema.

Ja doma imam sve jednofazne vodove minimalno 2,5 mm2, ispod toga ništa, netrebaju mi vatrogasci u dvorištu!!
 

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
dovuces ako imas trofazni prikljucak 5-2,5 do razvodne kutije pa onda raspodeli za uticnice[suhoe] i svetla vuces sa tanjim iz kutije. ako imas monofazni 3-2,5 do kutije. kod mene je jaci za radionice 5-4mm trofazni izvucen iz srujomera skroz do radionice i onda tabla sa osiguracima i razvod
 
Tu od
21 Sij 2012
Poruka
496
Ljudi niste me shvatili, ja sam do šupe dovukao 5x2.5 (to je standard) jel u njoj ima struja i rasvjeta ali na obicne zarulje. Ja sam htio malo poboljsati rasvjetu s tim neonskim cijevima jer su jace pa sam samo htio biti siguran da samo za njih ( znaci nakon razvodne kutije) je dovoljan 3x1.5 kabel. I kako spojiti da se 2 pale zajedno a jaedna posebno?
 

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
ako imas razvodnu kutiju iz nje izvadis izlaz jednu zicu faze i vodis na dupli prekidac. na duplom prekidacu imas dva srafica za zice jednog i jos dva srafica za drugu stranu prekidaca. zicu vise ogulis da prodje kroz jedan srafici prvog i drugog prekidaca . onda drugu ona dva izlaza sa prekidaca vodis sa dve zice na dve strane ka neonkama. znaci treba ti dupleks prekidac [dva u jednom] . nulu moras isto izvuci iz kutije pa onda razvrstati ,jednu nulu i izlaz sa prekidaca za dve neonke[iz prve izvuces paralelnom kabal za drugu] a drugu nulu i drugi izlaz vodis na onu jednu. ja to izvucem jos jednu kutiju i onda u njoj isprespajam sve i izolujem. imas i sistem klemica sa prespojnim jezem za kupiti za vezivanje.
 
Posljednje uređivanje:

Kićo

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2008
Poruka
1,807
ja imam one 2x36w i mislim da manje nebi bas odigrale ulogu kak spada.
 
Tu od
21 Sij 2012
Poruka
496
vica hvala na iscrpnom objasnjenju ja znam to spojiti pitao sam samo sistem kuzis ono jel treba kutija kod svakog svjetla? Onda cu staviti te od 36
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,802
Nezaboravi na lampe obavezno spojiti i zemlju, jer Kina je to :icon_wink:
 

sumadinac

Član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
815
Ali pazi da ne preopteretis mrezu sa vise sijalica na jednom prekidacu.Jedan covek iz susednog sela napravio u kuci jedan prekidac,kojim pali svetlo u stali i senjaku istovremeno.I nazalost letos mu izgorese stala i senjak,a istraga je pokazala da je pozar nasto zbog vise sijalica,koje se pale na isti prekidac istovremeno.
 
Tu od
21 Sij 2012
Poruka
496
to ni oni nisu svjesni zbog cega se to desilo, na kvalitetan prekidac bez problema moze 4x36. Kod njega je bila vjerojatno kombinacija loseg prekidaca i zica
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,802
Vlaga u kombinaciji sa lošim prekidačom je isto veliki problem
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,802
Da, ali vodi računa da se prolaskom struje kroz loš prekidač isti zagrijava, a u hladno vrijeme dolazi do znojenja toga dobro zabrtvljenog :icon_winkle:
 

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,997
ja kad sam radio struju po garazi i po ostalim gospodarskim objektima glavni vod je bio 3x2.5 i za uticnice isto za svijetlo sam koristio 3x1.5 i svi kablovi su zastemani i kasnije zazbukani a prekidace sam koristio obicne i nemam nikakvih problema moze sve bit popaljeno i varit i nista se ne osjeti na smanjivanju svijetlosti zarulje ili izbacivanju osiguraca ili sklopke!
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,802
Navodno se u kupaonicama nebi smjela koristiti plastična sapa cijev baš zbog vlage
 
Na vrh