• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

remont bicikla

drazenhonda

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,712
Dobio sam jedan bicikl od tetka sa manjim kvarom malog lančanika, zamjenio lančanik sa drugim rabljenim ali sa par zubaca manje, pa onda remontovo cjeli bicikl, evo i slike.
ye1i4gq1p9kq7f0gr69.jpg
[/URL][/IMG]
xm76g8dwkbuojunfdpyp.jpg
[/URL][/IMG]
f43kxv02fnpmemrvzost.jpg
[/URL][/IMG]
iiz6hmljusm8s1yt4ke7.jpg
[/URL][/IMG]
y85f0hwkb2x4d5whc0h.jpg
[/URL][/IMG]
 

drazenhonda

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,712
znači taj sistem kočenja na biciklu se zove torpedo, sad sam još nešta naučio.
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
Ako je tak to je minimalno vrijedno malo reputacije

http://poljoprivredni-forum.com/showthread.php?t=27607

i još o kočnicama , to isam pisao nego ukrao s interneta

Torpedo (coaster) kočnica. Ovaj tip kočnica većina od nas prvu upoznaje u svom biciklističkom razvoju. Takve kočnice standardna su oprema dječjih bicikala, te različitih vrsta cruisera, te bicikala za svakodnevnu upotrebu (npr. Rog Turist). Aktivacija torpedo kočnice ostvaruje se vrtnjom pedala unatrag pri čemu se unutar stražnje glavčine (pesta) aktivira ekspandirajući bubanj koji pritiskom o tijelo glavčine (pesta) ostvaruje silu kočenja.
Osnovne prednosti torpedo kočnice su njena jednostavnost i pouzdanost po svim vremenskim uvijetima (kako se svi dijelovi kočnice nalaze unutar glavčine oni nisu izloženi vlazi, kiši…), te jednostavno održavanje koje se sastoji samo u podmazivanju unutrašnjosti glavčine s mašću masti visoke temperaturne otpornost. Kako se torpedo kočnica nalazi na samo na stražnjem kotaču i aktivira se preko lanca dio njenih nedostataka proizlazi iz tih činjenica. Naime, kao i kod drugih vozila od ukupne sile kočenja prednjim kotačem ostvaruje se 70 i više posto sile kočenja, što direktno dovodi do toga da stražnjom kočnicom ne možemo vršiti nagla zaustavljanja (veoma brzo dostižemo granicu proklizavanja i zbog toga gubitka stabilnosti i smjera). Drugi problem predstavlja pucanje ili pad lanca (verige) s lančanika (verižnika) – u oba ta slučaja ostajemo bez mogućnosti aktiviranja torpedo kočnice.

Poznato je također da se pri kočenju veliki dio kinetičke energije pretvara u toplinu. Kako je cijeli mehanizam torpedo kočnice smješten u stražnju glavčinu pri dugotrajnom kočenju dolazi do snažnog zagrijavanja, pa i pregrijavanja glavčine što uzrokuje topljenje masti unutar glavčine. Uslijed toga nije rijetka pojava da kompletna mast iz glavčine iscuri te da dođe i do oštećivanja kuglica i ležajeva unutar glavčine. Na osnovu navedenog jasno je da torpedo kočnica nice pogodna za primjenu kod jakih i dugotrajnih kočenja i da ne smije biti jedina kočnica na biciklu (u krajnjoj liniji zakonodavac propisuje da bicikl mora imati dvije nezavisne kočnice). Iako prilično zastarjela i s ograničenim opsegom upotrebe torpedo kočnica je još uvijek na svjetskoj razini najčešće primjenjivana vrsta kočnice.

Caliper ili obručna kočnica najčešći je i najpopularniji tip lagane i pouzdane kočnice. Ovaj tip kočnice dolazi u različitim varijantama poznatim po komercijalnim nazivima: cantilever, V-kočnica, U-kočnica, side-pull, center-pull, roller cam…. Dolaze u mehaničkoj i hidrauličkoj verziji. Svima im je zajedničko da se aktiviraju preko ručica kočnica na upravljaču. Da se sila s ručica preko sajle (žice) ili fluida prenosi na čeljust kočnica, gdje gumice kočnica svojim oslanjanjem na rub obruča ostvaruju silu kočenja koja usporava bicikl. Prve caliper kočnice patentirao je 1897. godine James Starley. Side-pull i center-pull verzije kočnica verzije su caliper kočnica namijenje cestovnim biciklima. U 50-tim godinama 20 stoljeća poznati proizvođači ovih kočnica bile su tvrtke Universal i Weinmann, od 60-tih do 80-tih dominirao je Campagnolo, a od 1990. dominaciju u proizvodnji i kvaliteti preuzeo je Shimano.

Cantilever kočnice koje su poznate iz ranijih faza mountain-bikinga pojavile su se isto krajem 19. stoljeća da bi vrhunac doživjele 1996. godine. U ovom trenutku najpopularnije su V-kočnice. Karakterizira pouzdanost, jednostavnost, lakoća i velika sila kočenja. Za sve caliper kočnice zajedničko je da silu kočenja ostvaruju pritiskom gumica kočenja na obruč, pri čemu možemo reći da je princip rada identičan onom kod disk kočnica – bočnim pritiskom na obruč (rotor) ostvaruje se pretvaranje kinetičke energije u toplinu i usporavanje bicikla.

Dobre i loše strane caliper kočnica proizlaze iz elemenata koji sudjeluju u kočenju. Da bi ovaj tip kočnica ostvarivao kvalitetno kočenje osnovno je da sam obruč bude kvalitetan (isključivo načinjen od aluminijske legure) s kvalitetnim kočionim površinama. Ako kotač nije dobro centriran kočenje će biti neravnomjerno i na trzaje. Pri kočenju, pogotovo pri vlažnim i blatnim uvijetima, kočenje je 40% do 60% slabije i popraćeno pojačanim trošenjem obruča i kočionih pakni. Pri dugotrajnim kočenjima dolazi do jakog zagrijavanja obruča i gumica kočenja, te kočenje postaje slabije. Velika prednost svih caliper kočnica je velika sila kočenja (za neke namjene, npr. trekking i city bicikle prevelika), uz malu masu kočnica i visoku pouzdanost.

Bubanj (roller) kočnice
U potrazi za kvalitetnim rješenjem kočionog sistema na biciklima bubanj (roller) kočnice imaju svoje posebno mjesto. Na biciklima se primjenjuju od 1930. godine, a najpoznatiji proizvođači ovog tipa kočnica su Sturmey-Archer, Sram i Shimano. Sve do prije nekoliko godina pratile su ih slijedeće teškoće: prevelika težina, pregrijavanje i blokiranje kod dugotrajnog kočenja i nedovoljna sila kočenja za primjenu kod brdskih bicikala. Zbog toga je njihova primjena bila ogranićena na gradske bicikle u ravničarskim krajevima. Brojne prednosti koje bubanj kočnice imaju, a koje su vezane na njihovu trajnost i ujednaćenu silu kočenja bez obzira na vremenske uvijete dovele su do naglog razvoja ovog tipa kočnica u zadnje dvije godine. Shimano je uspio na roller kočnicama zadnje generacije silu kočenja pojačati tako da ona odgovara sili kočenja koje ostvaruju mehaničke disk kočnice, ugradnjom rotirajućeg hladnjaka riješen je problem pregrijavanja, a širokom upotrebom aluminija težina kočnice zadržana je u prihvatljivim granicama. Trajnost kočnica je takva da će bez ikakve zamjene dijelova, samo uz redovno podmazivanje prijeći ~25000 km. Zbog ovih promjena u budućnosti se očekuje široka primjena roller kočnica na svim tipovima bicikala.

Disk kočnice na biciklima primjenjuju se u zadnjih 6-7 godina, međutim u širu upotrebu ušle su tek u zadnje dvije godine. Ideja za primjenu disk kočnica na biciklima relativno je stara. Shimano je prvu, za bickle primjenjivu disk kočnicu proizveo 1970. godine. Razvijanjem brdskog biciklizma, pogotovo downhill natjecanja, pojavila se je potreba za efikasnim, snažnim kočnicama koje će pouzdano raditi u svim uvijetima i pod svim opterećenjima. Disk kočnica je bila logično riješenje, ali da bi se s downhill natjecanja proširila u svakodnevnu upotrebu bilo je potrebno riješiti nekoliko problema: disk kočnicu je trebalo značajno olakšati i cijenom načiniti pristupačom običnom kupcu.

Danas se na tržištu nude mehaničke i hidrauličke verzije disk kočnica. Mehaničke disk kočnice značajno su jeftinije od hidrauličke verzije, ostvaruju slabiju silu kočenja i slabiju modulaciju, ali pri ugradnji se mogu koristiti postojeće ručice za V-kočnice.

Hidrauličke disk kočnice predstavljaju integrirani sistem gdje je potrebna kompatibilnost između ručice kočnice, uljne cijevi, čeljusti diska i samog rotora kočnice. Pri kočenju disk kočnicama oslobađa se velika količina topline koje se akumulira u rotoru i čeljusti kočnice. Kako bi se osiguralalo da sve promjene koje nastaju zbog zagrijavanja ulja za kočenje i trošenja pakni razvijena su dva sistema hidrauličkih kočnica – otvoreni i zatvoreni sistem. Kod otvorenog sistema sve promene se automatski kompenziraju tako da je hod ručice kočnice uvijek jednak, dok kod zatvorenog sustava treba kompenzaciju vršiti ručno.

Osnovne karakteristike kvalitetnih disk kočnica su slijedeće: velika sila kočenja koju je moguće precizno modulirati i koja ne ovisi o uvijetima vožnje, te visoka temperatirna izdržljivost. Kako je rotor poseban dio kotača, sila kočenja ne ovisi o stanju kotača (da li je kotač centriran ili nije, u kojem je stanju obruč). Nedostatak predstavlja visoka cijena hidrauličkog modela i postojanje dva standarda – internacionalnog (kojeg primjenjuju RST, Rock Shox, Marzzochi) i post-mount (kojeg jedino primjenjuje Manitou).

Što se tiče budućeg razvoja kočica neka od predviđanja govore da će biti zamjetan rast primjene disk i roller kočnica zbog kvalitete njihovog kočenja i pouzdanost. S druge strane očekuje se ponovna veća upotreba cantilever kočnica na trekking biciklima. Budućnost V-kočnica ogranićena je njihovom prevelikom silom kočenja za primjenu na biciklima za svakodnevnu upotrebu i trenda da se brdski bicikli sve više opremaju disk kočnicama. Danji razvoj kočnica u svakom slučaju bitno utjeće na vozna svojstva i sigurnost bicikla i taj ćemo razvoj pomno pratiti.
 

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Meni je najbolja izvedba na tim jednostavnim starim biciklima torpedo kocnica ali ona sto kroz sredinu osovine ima sajlu pa mores birati 3 brzine a sve to na jednom lancaniku zadnjem. jako jednostavno jako efikasno jako pouzdano i jako nesklono kvarovima

cak su nekad postojale i verzije sa automatskim mjenjacem mada je ova rije jako gruba za taj sistem. imo sam ja jedno tako staro biciklo.
 

drazenhonda

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,712
Hvala @puknuti na tekstu o kočnicama na biciklu, probaom sam ti već prije dati reputaciju ali mi forum ne dozvoljava,probao sam dati prvo nekom drugom pa onda tebi, ali svejedno forum neda.
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
NIsam nikad vozi bicikl s disko kočnicama ali ako to koči kao kinseki skuteri onda sam jako razočaran .
Jednom sam negdje načuo da disk kočnice na biciklu zahtjevaju dosta održavanja , tojest stalno krpicu i alkohol za čiščenje ?
 

stefanmkd

Član
Tu od
8 Ruj 2010
Poruka
417
Zavisi od komponente pakni, sinter-metalik krpicu al bolje koce na vece temperature i vise habaju rotor za razliku od organik koje se brze habaju i ne koce bas na vecu temperaturu i ne trose toliko rotor, isto ima kombinacija od sinter za organikom ovosi o kakvom terenu vozis, a ciscenje treba samo kad se zamasti rotor. I kocnice koj kostaju ispod 100e po komad koce kao kineski skuteri. Ja na jednom biciklu imam avid code r sa 4 klipa a na drugu avid elixir r za 2 klipa.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,750
Imam Shimano hidro diskove i mogu reći da je zakon, jedina zamjerka je relativna osjetljivost "bužira" i vrijeme privkavanja, zna biti nezgodno:icon_weed:. E da, malo je neprikladno za postavljanje u štendere.
 

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,568
Meni je najbolja izvedba na tim jednostavnim starim biciklima torpedo kocnica ali ona sto kroz sredinu osovine ima sajlu pa mores birati 3 brzine a sve to na jednom lancaniku zadnjem. jako jednostavno jako efikasno jako pouzdano i jako nesklono kvarovima

cak su nekad postojale i verzije sa automatskim mjenjacem mada je ova rije jako gruba za taj sistem. imo sam ja jedno tako staro biciklo.

Imam takav bicikli sa jednim zupčanikom, ima 5 brzina, ali sada imam 1., 3. i 5., u prvoj škripi, u trečoj sasvim normalno, kao novo, u petoj sve vibrira i škripi, ali ne preskače niti ništa. Šta je otišlo?
 

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Otvori odmasti ocisti pregledaj. Ako se raspustilo i rastimovalo mozda mognes stogod i ustimati...ali ako su se pojedine kompomente poput zubcanika nekih pohabale e to onda mozes samo vratiti nazad i pedalati dokle ide jer ces jako tesko naci dijelove za takvo nesto. Makar ovdje u mom kraju samo jedno takvo biciklo ima...e sad ne znam kakva je situacija kod vas tamo u bajk sopovima, mada u takvim situacijama najbezbolnija varijanta cesto zna biti zamijeniti cijeli torpedo...


A sto se tice ovih kocnica fensi smensi...meni to nikad u glavu nije islo...ja bicikla vozim vec sigurno dobrih 20ak godina i nikada ni na jednom nisam imao problema sa pa cak i onim praistorijiskim sistemima kocenja...ako je dobro postimovano kocice.

A dati 100 i vise evra za kocnice na biciklu eni je stvarno nekako blesavo i nepotrebno(osim ako se neko ama bas bas profesionalno ne bavi biciklizmom) jer ljudi moji meni je biciklo oduvijek znacilo nekako neki simbol ekonomicnog prevoznog sredstva simbol sljakera i radnika simbol jeftine mogucnosti funkcionisanja stvari...ali eto izgleda da taj vrazji kapitalizam pronadje put svoj ka skupoci svugdje
 

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,568
Bicikli je dovežen iz Njemačke, tako da od novih djelova vjerovatno ništa.

A sa mojim stilom vožnje, ništa čudno da sam sje*ao nešto...
 

mali plavi

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
1,541
lega to je onaj sistem šta idu sajle sa obje strane u glavu kotača? to je dosta zajebano naštimat da svaka brzina točno pasuje i da radi besprekorno,a dok se to dobro složi ,onda ide ma milina...

kaj se tiče disk kočnica... sve je to dobro,i dobro to koči,ali održavanje/servis skupo,žbice pa hebe i to popravem jer sva sila od kočenja ide preko žbica i onda za i puknut pokoja(meni jedan komadič doletio u glavu pa zato) disk malo udatiš i gotov je,malo se svine i stalno se brusi i normalno zaustavlja... jedino ako su baš neke super kvalitetne felge koje su jako skupe.... bolje sam ljubitelj V kočnica ili bilo kojih što zaustavljaju za obruc felge...
jeftino održavanje i ako felga ima mali excentar nije problem,jedino dok je veči onda problemi...

ja osobno puno vremena provedem na biciklu,i po nekoliko tkm na godinu i popravljam bicikle i slažem odavno tak da znam sve o njima,o štelanju mjenjača,kočnica i ostalome...

kolega marko ako trebaš pomoč samo reci,još sam par dana u gradištu tak da...
 

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,568
lega to je onaj sistem šta idu sajle sa obje strane u glavu kotača? to je dosta zajebano naštimat da svaka brzina točno pasuje i da radi besprekorno,a dok se to dobro složi ,onda ide ma milina...

(...)

kolega marko ako trebaš pomoč samo reci,još sam par dana u gradištu tak da...

Nije sa dvije salje, nego samo sa jedne strane je sajla.

Hm, tek sad vidim da je lokacij Gradište. Javim ti se u PP da vidim tko je to. ;)
 

Najnoviji postovi

Na vrh