• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Same Vigneron

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Kupljen je Same Vigneron 75. Proizveden 1991. g. cca 7600 rh.
Kakva su mišljenja o ovom traktoru? Ima li netko upute za održavanje ili barem informaciju koja ulja koristi u kojem dijelu i koju količinu?
1592644328860.png

1592644358415.png

1592644388544.png

Posljednje uređivanje:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Još slika. Traktor je uvoz iz Francuske i stigel je jučer predvečer, a novi vlasnik je jutros zgibal na more. 😂 Motor ima 4 klipa i zračno hlađenje.
1592644432789.png

1592644470327.png

1592644507523.png

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Lepo zgeda, malo mi je nekak uski.
Čestitam vam i nek vas dobro služi😉tebe i brata ak sam dobro skužil. I nadam se da bu u komadu dok vlasnik dojde smora, da mu nebuš samo ključe ostavil. 😂

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Napisal sam prije da ja imam traktor, još si ga komentiral. Nisi dobro skužil,ali bolj mi se čini da jako rad pozabiš kaj si prije pisal. o_O:( Daj si malo spij za bolje sjećanje. :ppozdrav:
Sad je na najuže postavljen, 115 cm. Ne znam koliko se more proširiti na svaku stran, ali valjda more po 20 cm.
I ja mu želim da ga dobro služi.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
To je zračnjak bez turbine, pretpostavljam.
Motor: INA Super 5
Getriba i prednji most: Akros Multi FCT 10W-30. Ide oko 50 lit ukupno.
Kočnice: ATF Dexron II.
Šteta kaj nema 540E kardana. 1000 je teško upotrebivo.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
ZJ,
fala na informacijama. 540E bi bilo bolje, ali ako bu koristill manje priključke (primjerene za 40-50 KS), a sve mi se čini da bu, mogel bu koristiti i 1000 na manjem gasu.
Znaš li možda koliko ulja ide u motor?

Kupljenec,
zgledi da tebe treba svaki dan zmišljavati i još imaš navadu da pozabiš. :hahah:
Ak nisi sve korisne informacije pozabil, slobodno pomoreš? ;)

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
U mojeg trocilindraša ide 7,5 lit., pa mislim da bu ovome 10 dosta.

aag14v

Dobro znana faca
Tu od
4 Kol 2011
Poruka
717
Kakav mjenjač je na tom traktoru ? Dal ima super spore - pužne brzine ?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
To je ozbiljnija sprava od Goldonija ili AC-a. U najmanju ruku jer motor ima 4 litre zapremnine. amo gazda mora biti jako oprezan jer traktor ima znatno više težište od njih.
Ovi zrakom hlađeni motori su zahvalni, ali i jako bučni.
Mjenjač je 16+8 ili 24+12? Ili ima 5 brzina na mjenjaču?
Jel ima ručni kuplung za kardan ili je "na gumb"?

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
ZJ, fala. :ppozdrav:
Ima 4 grupe po 4 brzine i reverzer, dakle 16+16. Motor nije bučan, barem ne kod niske turaže. Možda postane prebučan pri ful gasu?

Ima jednu posudu posebno za ulje. Pital sam prodavača jel to od kočnica, a on je rekel da je to od pumpe za volan. Mislim da prodavač nije bil u pravu. Kad se gazda, poslije produženog vikenda, vrne z mora bu si malo bolj sve pregledal. Ulje v motoru i filter za ulje bu sigurno odmah zamijenil, filter za zrak more pogledati v kakvom je stanju. Kak ustanoviti jel potrebno mijenjati ulje u mjenjaču i prvom mostu.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
A gdje je ta posuda? Ispod instrument ploče? I kak je velika?

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Sad se ne zmislim. Možda je ispod bočne maske motora. Kad bum pri traktoru, bum pogledal - poslikal.

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
854
ZAnimiv traktor. Kod ovakve snage, da se soži na ovako širino. Kotači, kao da su 12 i 24 cola. Al mijenjač dobar reverzerski. Motor zrakom hlađeni isto tako je praktičan. No odmah ga treba za nekvi običan posao proširiti, al to je najmanji problem. Dobro očuvani. Al kako je riješeno kočenje ispred?Dal ima, kako je običaj kod Same-tov, da ima ločeno kočenje sa diskovima ? Kod ovakve snage za lagane priključke može se pokoristiti i 1000 na vratilu, jer može raditi praktički i na 1200 il 1300 okretaja(pošto je 540E nekdi kod 1700-1800),tako da ni tu nema brige.

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
854
A zato mi su se prednje činile prilično manje nego straga. Razumem.(y)

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Ima 4 grupe po 4 brzine i reverzer, dakle 16+16...
Aha, suženi Same Aster s 4 cilindra.

Ulje v motoru i filter za ulje bu sigurno odmah zamijenil, filter za zrak more pogledati v kakvom je stanju. Kak ustanoviti jel potrebno mijenjati ulje u mjenjaču i prvom mostu.
Filter zaraka izvadite i ispušite. Provjerite stanje unutarnjeg filtra.
Ulje koje smo mi ispuštali poslije 10g izgledalo je "bolje neg novo", tak da je teško vidjeti na oko.
Najprije malo radite da vidie kak se ponaša, pa ak ga odlučite zadržati, zamijenite ulje.
Jedino bi vam savjetoval da zamijenite ulje u prednjim reduktorima. Ide ga malo, ispod litre.

Ovaj model ima mehaničke disk kočnice s kuglicama i nema prednjih kočnica.

Jel vam treba baš tak uski traktor? Mislim da bi Frutteto (malo širji) bil prikladniji za brege.

vargas

Aktivni član
Tu od
15 Kol 2012
Poruka
515
Samo ime traktora govori da je to vinogradarski traktor, e sad tu može biti hiljadu kombinacija šta bi tko htio, a što ne. Gazda ga je kupio, valjda je procjenio što se da raditi s tim traktorom na njegovom imanju.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
ZJ, hvala :ppozdrav:
Ne teba mu tak uski traktor, čak nije dobar za namjenu koju bu imal: oranje, frezanje, malčiranje i prijevoz (uklj. šumu). Proširil bu ga prije upotrebe. On razmišlja o širini 145-150 cm, a u stvarnosti bu to dostupna širina koja je najbliža navedenima. Prva ideja je bil AC 5500 ili 4300 F, ali nije našel u zadovoljavajućem stanju u okviru postojećeg budžeta. Ovaj mu je bil prihvatljiv po cijeni i veličini, a snage ima viška. Valjda nebu trošil puno više goriva, a iskorišten sigurno nebu.

Kakve su to disk kočnice s kuglicama? Prvi put čujem za njih.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Iste kao i većina drugih s disk kočnicama, Zetor, IMT...zakretna ploča s kuglicama između dvije ploče koje se zakreću i pritišću disk. Ostali Samei s hidruličnim kočnicama imaju cilindar velikog promjera.

Čudi me da nije iskal stroj normalne širine, jer ovaj ima uske trube i treba ga širiti. Poluosovine i lageri to baš i ne vole. Zato sam pital za Frutteta, jer je on širji.
Evo, ak mu bu pno trošil, zamijenimo motor :)

Najnoviji postovi

Na vrh