• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Savjeti u ishrani kokoši i pripremanje koncentrata

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,933
Ante budi strpljiv. Tvoje kokosi su mlade i mozda nece do jeseni dok ne minu vrucine nest. Mozda bi bilo dobro ako ti se zuri da prenesu davat samo cistu smjesu pa kad krenu onda im polako smanjivat . Ne znam sa cime ih je hranio bivsi gazda jer ako si im naglo smanjio unos na sto su navikli isto je sok za njih. Moras racunat da ima nekih koje nece prije sest mjeseci starosti pocet. Ja imam jednu hrvaticu staru godinu dana koju nisam nikad vidio na gnjezdu a masno sam ju platio.

Ante23

Aktivni član
Tu od
9 Lip 2018
Poruka
703
Baš sam kontaktirao farmu s koje sam ih kupio, rekli su mi da bi bilo dobro davat im cistu smjesu jer su na to navikle a da je to sad sok.. isto sta i ti kazes i da kod njih vec nesu te starosti na farmi, kazu da leghorn je inace otporan i zato nese a lohmann brown kao vise pada pod utjecaj stresa i promjene okoline..

Ante23

Aktivni član
Tu od
9 Lip 2018
Poruka
703
Je li za koke bolja smjesa vise zitarica ili cisti kukuruz, sada imam smjesu jecma psenice i kukuruza, mljevenu. Isto pitanje jel bolje mljevene žitarice ili ne mljevene..?

ivanhecimovic

Aktivni član
Tu od
11 Ruj 2014
Poruka
688
Što više žitarica to bolje, u nedostatku može i čisti kukuruz, mljeveno bolje jedu bar moje al može i ne mljeveno ako nemate mlin mada onda dosta probiru tritikal,jecam i to a biraju kukuruz

Ante23

Aktivni član
Tu od
9 Lip 2018
Poruka
703
Što više žitarica to bolje, u nedostatku može i čisti kukuruz, mljeveno bolje jedu bar moje al može i ne mljeveno ako nemate mlin mada onda dosta probiru tritikal,jecam i to a biraju kukuruz
Ma kupujem tako da mi je svejedni

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,933
Ako kupujes kao i ja probaj si napravit kalkulaciju isplativosti. Izracunaj koliko ti pojedu onoga sto kupujes kroz tjedan dana ili koliko ti recimo traje vreca 50 kg necega i koliko si uprihodio sa jajima. Cijenu zita i jaja znas bez obzira dal si ih prodo , podijelio ili sam pojeo. Kod mene je stvar da usparam na starom kruhu kojeg dobijem besplatno da ga ne mogu ni koke pojesti. Stvar je u tome sto ja jos uz kokosi hranim i kunice i bijele piceke a kod njih broj stalno varira. Kod kokosi je zahvalno to sto recimo uvijek koljem starije za juhu pa se i to racuna. Kod kunica je isto tako, kila mesa je 50 kn bilo da ga prodam ili sam pojedem, to je cijena koju odbijem od kupnje hrane s tim da svoj rad ne racunam. Zato treba pojacati davati travu , otpad od povrca iz vrta , suhi kruh, otpad iz kuhinje, jer automatski smanjujes potrosnju onoga sto kupujes. Meni isto nekad dodje da kupim smjesu za nesilica da podignem nesivost ali to je skupa igra za mene.

Lignjun

Član
Tu od
27 Pro 2020
Poruka
30
inače da kažem svoj primjer, dok nisam imao kokoši kupovao sam domaća jaja na placu i znam da su bila slankastog okusa (meko kuhana jaja), vrlo vjerojatno su koristili nekakve koncentrate u ishrani, kada sam krenuo sa svojim kokicama tu slanost jaja više ne osjetim iako u kruh,u kojeg im dajem ima i soli
Naši stari kad bi kuhali živini,prasadi,kozama....(otribine su to zvali,od krumpira,kupusa....ostaci..)svaki put
bi stavili,recimo zavisno o količini,šaku soli u to.Ne znam zašto,ali po pričama znam da je to bilo normalno.
Možda je to razlog slanosti,jer se davalo i kokama ta hrana,pomješalo bi se sa pajama (mekinjama).

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,933
Cuo sam da je dobro davati zdrobljene ljusme od školjaka. Gdje toga ima za kupit?

Ante23

Aktivni član
Tu od
9 Lip 2018
Poruka
703
Sol se daje kozama i ovcama jer im trebaju minerali budući da jedu samo zelenje.. Ali za perad sol nije dobra

Lignjun

Član
Tu od
27 Pro 2020
Poruka
30
Ja sam cuo da od soli i slane hrane bude mekana ljuska.
Kod mene i sad kad kokama žena sprema od ostataka,malo prokuha,doda soli,
zamješa u to paje(mekinje) da posupaju višak tekućine i to je to.
Jaja nisu slana,a ljuska je (y),ćesto su vani,a i ja kad sam oko njih dok pasu,
skupim onih praznih kučica od spuževa,što one isprpaju.
To ispred njihovih vrata zgazim nogom,i kad to ugledaju,potuku se za pojesti.

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,933
A ja pokupim sve kosti sto psi raznesu po dvoristu i cekicem ih stuckam. Kokosi sve pojedu do mrvice.

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,933
Imao sam jedno 30 kila suhog kruha i evo sam im sve sa velikim cekicem usitnio kao prezle za pohanje. Namoceni kruh nece a od ovoga se ne odvajaju. Stalno prebiru po kopanji i sve pojedu.

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,933
Ja u principu dajem razmoceni kruh samo jednom tjedno. Ovo sam im za probu stavio da imaju stalno po zelji. Vidim da nisu odusevljene jer stalno prebiru a slabo jedu. Imam jednu kojoj je perje otraga sve sljepljeno od proljeva, nikak da se ocisti. Inace normalno nese i jede.

Na vrh