• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Sezonska radna snaga

vjeverica

Novi član
Tu od
17 Pro 2013
Poruka
14
Poštovani,
nova sam na forumu, pa ne znam da li sam dobro smjestila temu, ako nisam ispričavam se..
Bavim se proizvodnjom povrca, i naravno sa ljetom nam kreće sezona kada imamo posla od jutra do sutra i treba nam podosta radne snage.. zanima me gdje nalazite radnike voljne raditi u poljoprivredi i koliko ih plaćate? Žalosno je da ovdje kod nas kao prvo nitko ti neće reći (od ljudi koji se također bave poljoprivredom) koliko zapravo plaća radnike (želim plaćati neku prosječnu cijenu po satu, ne manje nego što je, ali ni više), a kao drugo nema ni ljudi koji bi radili, barem ne ozbiljnih!

Zato bi vas zamolila, tko god je voljan pomoći, da mi kaže koliko plaća radnike koji dolaze raditi sezonski? plaća li mu smještaj, ako dolazi iz nekog drugog kraja pa treba stan?prijevoz? I gdje ih nalazite, odnosno kako? razmišljala sam o oglasnicima, njuškalo i to..

Kod nas je dosad bilo 20kn/sat, plaćeno 30min pauze, osiguran prijevoz (i dosad nismo imali radnike kojima treba smještaj pa to ne znam). Također mogu si uzeti od svega povrća za sebe doma sto im treba. A ljepimo im i markice u ugovore za sezonski rad. Ali se sad počinju nešto buniti, pa me zanima kako je drugdje, da se pokušam ravnati po nečemu..

Hvala svima, i ugodan rad i uspješnu i rodnu godinu vam želim!

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Kod mene je 15/kn sat na crnjaka,ali to su žene u najboljim sedamdesetim godinama... Druge radne snage nema,bar ne one ozbiljne kojoj bi se platilo više. Koliko radnika imate?

vrsani123

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2016
Poruka
647
Slabo ko voli poljoprivredu....Pogotovo ovi blize gradu a bogam i po selima je slicno
Evo iz mog sela ide ih preko 50 u Prnjavor radit za 200 evra mjesecno samo da ne radi na polju...Po selu imaju dvoica koji oce radit al ih tesko dobit posto ih narod zove a imaju i svoje a idu po 20 evra....

Narod bjezi u grad samo ja pametan pa kucu zakljuco u gradu a doso vodat kravurne po selu

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,582
Kod mene je 19/sat. Slabo tko i voli markicu. Skupi ih se obicno pun auto pa se plati soferu za gorivo. A dolaze vecinom iz 30,40,50 km. udaljenih mjesta.
U selu ako nadjes 2-3 radnika mozes biti sretan. I to takve da im moras visit nad glavom.

klint1

Član
Tu od
17 Lip 2015
Poruka
57
Zivim u selu od oko 2000 stanovnika.Plaćam 15kn sat piće i nek nose kuć šta hoće.Dolaze mi radit jedino žene od 50 pa nadalje godina.Mlađe drze kondiciju na jogama i koje kakvim glupostima,muških ni za ljek(uglavnom u birtiji okrecu miliune preko jezika)i svi zajodno ćekaju da krenu javni radovi.Tamo nerade ništa i dobiju 2500-3000kn.Skupi se malo i socijale i bog te veseli.Zašto bi ko radi kad če mu država za iste novce omokućit da neradi i klati jaja po selu!

vjeverica

Novi član
Tu od
17 Pro 2013
Poruka
14
Vidim, svugdje je situacija slična ako ne i ista..

I kod nas se teško nađe,ovi što su tu blizu pa rade cijelu godinu po potrebi, ti se sada bune da je satnica premala,da drugdje je veća,da drugdje u ugovore pisu iznose veće od onog minimalnog (70 i neka kuna) pa da onda oni dobijaju manje povrata poreza,itd. Ugl počelo se izvoljevati..a nas nitko ne gleda, da nam je proizvodnja sve nesigurnija i zahtjeva sama po sebi,bez radne snage, sve veće troškove! A da ne govorimo o tržištu i načinu kako se prema domaćim proizvođačima ponašaju trgovački lanci! Ali s tim odoh ja u drugu tematiku

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
Ja imam isti problem ali u drugoj branši šumarstvu nemogu naći ljudi za rad iako nudim posao cjelu godinu,prijava,redovna plaća i osiguran prijevoz.Svi nešto mudruju imaju porodiljno od žene,doplatak,malo socijale i nakupi se 3000-3500kn i kaže neću za 5000 ići raditi ovako mi je bolje.

klint1

Član
Tu od
17 Lip 2015
Poruka
57
Živila socijalna država,još jednom.Još ak si rođen ko cigan,hrvatska obećana zemlja!!!

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Kod mene 12 kuna sat, imam ekipicu od 10 ljudi, prosjek im je nekih 30-ak godina. Radno vrijeme 08-18. sat odmora za gablec, topli obrok u većini slučajeva, ako ne onda sendvič, isplata subotom, osiguran posao 6 mjeseci svaki dan i to im je dosta bitno. Dosta ih ide i prije sezone, a i iza, uvijek se nađe posla za par ljudi. Uglavnom teško je naći kvalitetnu radnu snagu, ali sam sa svojima zadovoljan. Ne idem s njima u polje, no naprave uvijek traženo.

vjeverica

Novi član
Tu od
17 Pro 2013
Poruka
14
Kod mene 12 kuna sat, imam ekipicu od 10 ljudi, prosjek im je nekih 30-ak godina. Radno vrijeme 08-18. sat odmora za gablec, topli obrok u većini slučajeva, ako ne onda sendvič, isplata subotom, osiguran posao 6 mjeseci svaki dan i to im je dosta bitno. Dosta ih ide i prije sezone, a i iza, uvijek se nađe posla za par ljudi. Uglavnom teško je naći kvalitetnu radnu snagu, ali sam sa svojima zadovoljan. Ne idem s njima u polje, no naprave uvijek traženo.

To je odlično, kad možeš osigurati radniku svaki dan posao i to tijekom 6 mjeseci..kod nas je malo drugačije ali se isto radi..
A da li mi možeš preporučiti gdje mogu naći ljude voljne raditi? Postoji li kod vas neki oglasnik ili nešto da mogu dati oglas, da ljudi vide.?. ne znam.. jer kod nas je skoro nemoguće naći nekog!

Kulagic1509

Član
Tu od
3 Sij 2015
Poruka
113
Slican je problem u Hercegovini. Nedavno je drugar iz Bijeljine dao dobar komentar, ovdje omladina masta da ima 2KM dnevno,jednu za kafu a drugu za tiket u kladionici...
Tesko je biti zadovoljan radnikom a i radnik gazdom, vazda se nekom kriva...
Uglavnom je dnevnica 35KM, dok se satnica krece od 2,5-5KM, zavisno od posla...
Mada, ako radnik hoce da radi, prati posao, ne moze biti skup.

Posljednje uređivanje:

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Kod mene 12 kuna sat, .

Ja plaćam 20 kuna sat istina bez hrane bez markica bez ičega.
I opet nemogu nać radnike, a nedaj bože ostavit ih same.

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Problem je naći nekog pametnog u sezoni.
Koliko košta radni dan staža .

vjeverica

Novi član
Tu od
17 Pro 2013
Poruka
14
Teško je naći bilo koga i bilo kad za raditi..evo kako stvari stoje, mislim da ćemo morati platiti smještaj onima koji dođu raditi, a da nisu iz Pule.. i mislim da ćemo morat dignut satnicu na 22kn, ili možda i 25kn za muške, pošto oni rade fizički teže (imamo jako puno krcanja i iskrcavanja).. ako tako ne nađem ljude, ja stvarno ne znam..

Nudili smo jednom dečku koji je radio 2 sezone kod nas na markicu da ga sad prijavim i da mu povisim satnicu na 25 kn, ali neće, kaže da mu je bolje tamo di je sad (a to je neprijavljen rad u kafiću u bosni).. i šta reći? Očito je ljudima stvarno dovoljno da imaju par kuna za cigarete i piće, i jos koju kunu za kladionicu jer sigurno će njih opaliti neki ludi dobitak koji će im omogućiti život sa sve 4 u zraku!!! aha kako da ne.....

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Svi kukaju a nitko neće radit. Ja sam za okapanje voćnjaka prve godine jedva našao 3 žene, sat 30kn. Prvi dan je bio OK, dalje je rad već štekao, s tim da je od drugog dana bilo 4 sata ujutro a 4 sata navečer. Nakon što smo okopali sam popizdio i kupio stroj.

vrsani123

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2016
Poruka
647
Tesko je ono i radit za drugog .....Ja sam radio 15 godin gradevinu i u zadnjih 7 godin imo 6 marak satnicu....Kad sam rekao covjeku da vise necu radit nie mogo vjerovat....cak je ponudio i 7 marki po satu.....Nisam nastavio....jednostavno dosadi za drugog radit.
Sad daleko manje zaradim al nekako opusteno zivim tako da se uopste ne zamjerim ljudima kad nece da dodu radit na njivi

cobram ar

Novi član
Tu od
23 Svi 2013
Poruka
21
Kod nas dnevnica za mandarine zimi bude 200 kn+marenda ili 250 kn o svojoj hrani, za lubenice i skuplje. Za sadnju povrća, branje satnica 20-25 kn a većinom dolaze ljudi iz Hercegovine jer domaći nisu baš zainteresirani previše.

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Tesko je ono i radit za drugog .....Ja sam radio 15 godin gradevinu i u zadnjih 7 godin imo 6 marak satnicu....Kad sam rekao covjeku da vise necu radit nie mogo vjerovat....cak je ponudio i 7 marki po satu.....Nisam nastavio....jednostavno dosadi za drugog radit.
Sad daleko manje zaradim al nekako opusteno zivim tako da se uopste ne zamjerim ljudima kad nece da dodu radit na njivi

Ali ti zaradiš, ovi ljudi ne rade i kukaju. Meni je u državnoj firmi dnevnica 150kn, ovi ljudi ne rade, nemaju novaca, neki ni nikakve škole, odrasli i žive na selu, za 200kn neće radit a za 250kn se zajebavaju.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,586
Hele, ti poslodavca koštaš oko 320 kn po satu. Tvojih je samo 150 kn, a ostatak ode za mirovinsko, zdravstveno i rasipnu državu.

Najnoviji postovi

Na vrh