Ma sve je uredno do tebe i tvojih članova komisije. Posmatrača ispred stranaka. Kod svih se slaže svaki listić po evidenciji. Način zbrajanja i pakovanje, potpisivanje praćenje i predaja glasačkih matrijala sve po ps. Samo kažem dok si ti bio na pola brojanja neki iz pobedničke stranke iznose podatak koji je u potpunosti tačan sa tvojim. Čak na nekim glasačkim mjestima, čim se završi glasanje znaju podatak iznijeti u javnost, koji je u 95% tačan.
Pa je. Reći ću ti i kako.
U 19h ja zaključam u mom slučaju ulaz u osnovnu školu.
Ostaju unutra upisani promatrači i birački odbor.
Otvore se kutije. 10 ljudi na brzinu poreda listiće po strankama. Promatrač to gleda i na brzinu izbroji glasove 98% točno. Javi u stranku i kaže doviđenja odo na feštu.
500 listića to ide na brzinu..
A onda ja moram ručno pregledati još jednom sve listiće. U 2 ruke još prebrojati. 2 ruke pregledati nevažeće i svima obrazložiti jasno i glasno po zakonu zašto su nevažeći. ispuniti 8 zapisnika. Da. 4 različita po 2 primjerka.
Svi mi se moraju potpisati da je to točno i da se slažu sa zapisnikom.
Onda sve to moram staviti u auto. Pregledati prostorije da se ništa nije pokidalo.
Odvesti se u općinu u dip. Stati u red. Čekati da dođem na red. Da prođemo sve nevažeće još jednom.
Onda se svi podaci unose u sustav.. Svi brojevi iz zapisnika. I kad županijsko izborno povjerenstvo kaže da je sve u redu.
ONDA SU TEK PODACI SLUŽBENI I ISPRAVNI... A to je jednom bilo u 4 ujutro...
Inače bude oko ponoći...
Jel sad vidiš zašto je tolika razlika?