• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Stablo vrbe

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Imam nesto stabala vrbe, starih tko zna koliko godina, a posto jos nisu rodile grozdjem ;) planiram ih rusiti. Osim za ogrijev i izradu kosara, a kazu da se i klinovi rade ;) dali postoji jos neki nacin upotrebe tog drveta? Razmisljanja, iskustva, dobrodosla :)
 
B

branko

Guest
ne da su dobre vec dapace odlicne jer su lagane ko topola a dosta kvalitetnije manje pucaju i ne vitopere se tak, a ako je crvena vrba (drvo je crvenkaste boje) onda je odlicna i za namjestaj. a ako imas kojeg cigica u blizini mozda ti napravi i koje korito :lol: :lol:
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Daske moraju na suho.... ne razumijem, moraju se dugo susiti ili se ne mogu upotrijebiti za nesto sto vlazi (npr. lastavice staglja)? Glede susenja, negdje me naucilo da se hrast mora susiti minimalno onoliko godina koliko je daska u centimetrima debela. Kako to izgleda za vrbu?

Ovo za korito nisam znao :) da se korito od vrbe radi? (sve sto sam uspio izguglati je da se vrba (kora) koristi za nekakve cajeve i za akvarijske ukrase, a cice-mace za lijepo ukrasvanje prostora :lol: )
 
Posljednje uređivanje od moderatora:
B

branko

Guest
isto ti je i sa susenjem vrbe a mozes ih kao i sve koristiti odmah za neko obijanje supe i sl. samo ih onda na vise mjesta pribij cavlom i nema problema, ja imam daske vani slozene s(iskaslovane) samo su prekrivene da ne moze kisa direktno na njih padati i obicno ih slazem tako da su mi vrbove daske na dnu a neke druge jos gore na njih da ih sto vise opteretim i sprijecim vitoperenje , a sto se tice korita sto mislis zbog cega ima najvise cigica u mom i medjimurskom kraju? zbog vrba koje rastu uz dravu BTW ti koji zive u mom kraju su koritari, to bi bila kao neka njihova kasta ima ih vise bajaši (pravo ime za koritare) , lovari (trgovci konjima i sl), , kalderasi (kotlari) , sinti (cirkusanti) , khakari (kokosari), šijaki (metlari) itd.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Svasta ovdje covjek nauci. Ponekad se pitam kako su ljudi sve sto znaju naucili kroz povijest, a nisu imali internet :) Fala na poduci iz drvne tehnologije i kulture ;)
 

puki22

Član
Tu od
27 Ruj 2007
Poruka
890
vrba je i dobra napr.za kola(kak bi mirekli gumenjak)za gnoj!Lagana je i odporna moze stajat vani i to.Ili staviš dasku vrbe (cca30cm suhu naravno!)u pecnicu,zagriješ ju na 70-80 stupnjeva i sjednes na nju.Veli moj susjed da je to najbolji ljek za hemeroide :lol:
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,574
Usput dobiš i kuhana jajca :lol: :lol: :lol:
 
Posljednje uređivanje od moderatora:
B

bduda

Guest
Stabla Vrbe spremna za prodaju [attachment=0:1eq8zs2s]Fotografija-0005.jpg[/attachment:1eq8zs2s]
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Kolika bi bila ocekivana cijena? (moze i na PM, naravno)
 
Posljednje uređivanje od moderatora:
B

bduda

Guest
Vrbu sam prodao po 300 kuna kubik, imam još johu (jalsu) po 250 kn
 
B

brundalo

Guest
Znate decki mi u Dalmaciji imamo cesminu-dalmatinski hrast. Kod susenja jako je podlozna pucanju. Znate kako se to u nas rjesava. Ispilana se stavlja mocit u more par mjeseci(inace sama po sebi tone) i to u deblima ili oblicama sa korom, a onda se vadi i reze i susi bez problema i pucanja. Sva rebra na drvenim barkama se rade od toga.
Znate kako se rjesava crvotocina. Utopi se u septicku jamu par miseci a onda u more da izadje miris. Nema borera koji ce nakon takvog tretmana uspit probusit to drvo :D
 
B

brundalo

Guest
Decki sumari imam Par pitanja za vas
1. Ima li netko pilanu ili zivi blizu nje? Trebaju mi jelovi i smrekini okorci.
2. Trebalo bi mi jedno 20-ak dasaka colarice ali od jasena ili graba.
Jelovi i smrekovi okorci duzine od metra navise. Zanima me cijena, Pakovanje i dimenzije okoraka, Dimenzije najvise sirina i debljina. U obzir bi dosao kraj lika i gorski kotar, radi blizine prevoza. Pozdrav
 
B

bduda

Guest
Smiljan kaže:
Vidim da si iz Širokog Sela. Gdje je to?
Široko Selo je smješteno između tri grada Koprivnice,Križevaca i Bjelovara a Općina je Sokolovac
 

zoranbircic

Član
Tu od
3 Sij 2017
Poruka
178
Daska crvene vrbe bogom dana za izradu čamaca , ali mora biti bez kvrga.Osobno bih kupio 1m3 ako je dužina 5 m. i bez kvrga.
 

Najnoviji postovi

Na vrh