• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Staroštajerska kokoš-štajerka

uskok

Član
Tu od
13 Sij 2013
Poruka
116
Razmišljam o kupnji Štajerki, ima li uzgajaća i kakva su vaša iskustva sa ovom pasminom?
 
U

uzgajivachpk

Guest
ja također bih volio kupiti jaja za nasad o ove kokoši! kažu da dosta dobro sjedi na jajima!!!
 

zibba

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
365
Malo sam proguglala da vidim o čemu se govori i moram priznati da je kokica zanimljiva, pogotovo s obzirom da je otporna, neosjetljiva na hladnoću i time prikladna za naša podneblja, nesivost mi se čini ok ako ima 150-180 jaja godišnje, znam nesivost opada sa godinama, težina mi se čini OK za juhicu kasnije, ili riješiti višak kokotičaka u paprikašu ili pečnikci, a slove kao dobre kvočke.
Gledala sam slike i pilići su zgodnički onako šareni
Picture1397.jpg


nekako su mi neskladni u " pubertetskoj dobi, nemaju onaj oblik po kojem se vidi da je to KOKOŠ , jednostavno im nešto fali u toj dobi u obliku


ali su mi zato kao zrele, formirane kokice zaista prekrasne u ovoj smeđoj divljoj boji
altsteirerzh4.jpg


satrostajerska%20kokos.jpg


Ima i u bijeloj boji:
images


Meni osobno je ova smeđa lijepša i zanimljivija, pokušavam si nači neke dobre kokice za dvorište, da imam jaja za sebe i obitelj, nešto pilića povremeno, da nisu osjetljive i da ne nesu samo godinu-dvije.
Nekako sam se poprilično razočarala u ove "komercijalne " kokoši koje se mogu naručiti i kupiti po prodavaonicama stočne hrane, nesilice su više toliko osjetljive i nikakve, da one nesu tako reći svaki dan cca godinu dana, iako evo mojih koje su cijelu zimu u štali na recimo toplom, hrane se mješavinom koncentrata za nesilice+domaće i ne nesu nikako, par dana nađem 5-6 jaja od 7 kokica, a onda po tjedan dva jedni možda dva jaja. Proljetos sam ih uzela 10 komada i 3 su uginule, jedna odmah drugi dan, ostale s vremenom. Nekako mi se taj prosjek ne sviđa više, a nema za nabaviti nekih drugih. Grahaste isto hoće nesti ali se usale pa i nesivost drastično pada.
Tako da pretražujem malo naokolo iskustva drugih sa reznim vrstama da vidim što nabaviti.

Slike su preuzete sa neta, ono što gugle izbaci na temu.
 
Posljednje uređivanje od moderatora:
H

Hrvach

Guest
Zibba štajerke si mogla vidjeti na izložbi u V. Gorici. Inače su jako dobre nesilice, same izvode piliće ali su poznate po tome da su poludivje kokoši, lete ko fazani i treba biti dobra ograda ako ih želite zadržati u nekom prostoru. Ima relativno dosta uzgajivača,a mislim da je najpoznatiji Biličić iz Bjelovara. Ako ih mislite izlagati dosta je zahtjevna kokoš jer ima sitnice koje znaju zeznuti stvar :) Neznam zašto niko ne piše o Posavskim kukmastim kokoši,a nesu jednako ko i štajerke isto su otporne, imaju kukmicu :D i same izvode piliće,a k tome najvažnije to je naša autohtona pasmina. Ljudi, prvo pogledajte šta imate u svojem dvorištu,a onda tražite u tuđem. Očekujemo brda i doline,a niti sami neznamo koje se pasmine stoljećima hrane u našim dvorištima. Tražimo neznam kakve hibridne guske,a naša dravska guska je najotpornija guska u europi, još k tome traži najskromniju ishranu, dalje hrvatica najbolja nesilica u bivšoj jugoslaviji,a navodno i jedna od najboljih i najotpornija nesilica u europi,a možda i svijetu, ima još toga.. Posavska kokoš, konji posavci i Hr. hladnokrvnjaci itd itd... Sve je to godinama stvarano u svakakvim surovim uvijetima i zato su samo najbolji primjerci ostali na kojima su kasnije osnovane neke druge pasmine
 

Voicee

Član
Tu od
27 Lis 2010
Poruka
163
Hrvach.. Štajerke i nisu baš toliko strana vrsta.Trenutno im je porijeklo trokut Austrija,Slovenija i Italija ali tih kokoški ima dosta i u Zagorju i Međimurju i tamo se stolječima drži kao domaća kokoš.Kad se obnavljala pomalo već izgubljena pasmina, u Zagorju u zabačenim selima je pronađen dio izvorne pasmine i sa njom je pasmina obnovljena i poznata ko današnja Štajerska kokoš.

Inače, ja imam tri koke i jednog pjevca starih tri godine od Dražena Biličića iz Bjelovara.Imao sam ih i više, ali sam dosta podijelio zainteresiranim ljudima iz svoje okolice.Za njih mogu reči da su uz sa tvoje strane spomenute Posavke i Hrvatice, najprilagođenija vrsta za uzgoj u sjeverozapadnim (hladnijim) krajevima Hrvatske jer su izuzetno otporne.Kao što si rekao, to su poludivlje kokoši što podrazumijeva da nisu baš voljne nočiti u zatvorenim prostorima (kokošinjcima), nego obićno noće pod strehama pa čak i na granama obližnjeg drveća.Osim zatvorenog kaveza, nikakva ograda im nije problem pa uzgajivač mora biti spreman da neće imati kokoš koja je podređena uzgajivaču nego obrnuto iako nema sa njima nekog problema nego im se samo dozvoli da se ponašaju kako one žele.To znači da neće sa njima biti problema jer su uvijek na imanju gdje dobivaju hranu ali nesmiju biti sputavane.To što borave vani i po zimi uglavnom nije nikakav problem jer se izuzetno znaju brinuti o sebi, možda i najbolje od svih kokoši.Lisice i sokolovi im ne predstavljaju problem i nikad na takav način nisam izgubio niti jednu Štajerku dok sam sa ostalim pasminama imao dosta gubitaka.
Kao što je već rečeno, solidna je nesilica i izuzetna kvočka.Jaja su bijele boje i manja nego u klasičnih nesilica (oko 50 grama) dok su u nesilica 60-70 grama.
 

zibba

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
365
Hrvach- ma ja nemam interesa za izložbe, tražim kokice za dvorište, da imam jaja, piliće da znaju izvaliti kako bi se obnavljalo jato, i da ih kada se iznesu mogu iskoristiti za juhicu. Ove klasične nesilice nisu baš za juhe, daju miris, ali juhica nije lijepo žuta i domaća kako treba. Je da nesu, ali ne kvocaju ( ima iznimaka, imala sam jednu turu pilića pod nesilicom, ali sam jedva našla jaja za nasaditi). Tako da bi htjela imati svoje prave kokice koje trče po dvorištu, imaju kokota i tako dalje.

Također su mi se svidjele ove Rhod irlend što ima kolega tu s foruma jer se koriste i kao nesilice i kao tovljenici. Pa je zgodno ako imaš piliće, kokotičke hraniti za u pečnicu, paprikaš i slično jer ipak imaju neku kilažu što standardne nesilice nemaju. Također mi se sviđa njihova boja, znam da to nije važno, ali opet estetski ih je zgodno vidjeti.
Posavske kukmaste sam vidjela nedavno u VG na izložbi, simpa kokice, moram potražiti više info o njima da vidim da li je to ono što bi mi se svidjelo.
 

ninci

Član
Tu od
31 Svi 2012
Poruka
206
Zibba, ja ti imam kokice koje trče po dvorištu i pošto niti ja ne planiram uzgajati, već želim isto što i ti, da imam jaja za sebe, da kad ostare imam juhicu, da bude i pokoja kvočka, da se također jato obnavlja a isto tako i da mi lijepo izgledaju... i ja sam si napravila- čušpajz!!! :D
Znači...imam jednu grahorastu, jednu bramu, jednu štajerku, četiri nesilice jednu posavsku kukmastu i pjetla, te jednu domaću... izgleda slično onoj talijanskoj kokoši...
nose mi evo čitavu zimu... (četiri nesilice i ta domaća, jer ostale su premlade),imam za sebe a čak i za prodati 10 jaja jednom tjedno.
hranim ih samo sa kuruzom, šrotom, zobi i kruhom... te im dam što ostane "iz kuhinje"... a ostalo si same traže po dvorištu.
i moram priznati da jedva čekam da neka prokvoca da vidim kaj će mi se izleći od tog čušpajza!! :D

i da... nezaobilazne su mi biserke... super koke!! i njih ti preporučam jer iako znaju spavati i na orahu i lete po svuda... fino mi upozoravaju na škanjce i ostalo...a i sama znaš da živim maltene u šumi...
osim toga dobre su kvočke (nasadila lani pola njenih jaja -pola kokošjih pod nju), a da ne kažem da je nosila jaja sve do 10-tog mjeseca...iako su njena jaja manja- bila su mi super kad sam trebala spohati samo jednu šniclu ili kada mi je falilo još samo malo jaja i sl....
 
H

Hrvach

Guest
Ninci jel su to biserke iz naše izložbe? One su se pošteno nagalamile mamicu im......
 

ninci

Član
Tu od
31 Svi 2012
Poruka
206
Ninci jel su to biserke iz naše izložbe? One su se pošteno nagalamile mamicu im......

ha ha ha! nisu! to su biserke od Filipa, i moram priznati da kad pričate ovako loše o njima-da ne znam o čemu govorite! :)
Dobila sam fine i pristojne biserke koje se deru vrlo vrlo rijetko- odnosno samo na opasnost poput škanjaca i sl. ma milina!
čak ni susjedi ne mogu vjerovati da ih ne čuju... (he he, jer inače imaju iskustva)

jedino kaj lete... baš ko prave ptičurine!! više mužijak...
ali samo da ne idem previše u off topic- leti skupa s njim i štajerka!!!
i istina je da su i one poludivlje, jer osim što leti, ne voli me baš previše...
ostale koke mi se vesele kad me vide...a ona bježiiii....
 
H

Hrvach

Guest
Meni je onaj kokot na izložbi pojeo prste kad sam ga vadio van iz kaveza :D Fakat su lude kokoši
 

uskok

Član
Tu od
13 Sij 2013
Poruka
116
Jel itko bio na izložbi u S.Brodu i jesu li izlagane Štajerke?

Napokon, izlegoše se prvi pilići iz jednog jata od pijetla iz Njemačke.
Sad za koji dan očekujem da se izlegu iz drugog jata od pijetla Austrijanca. Moja upornost ima ploda:))
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

uskok

Član
Tu od
13 Sij 2013
Poruka
116
Mlado jato od 2 mjeseca starosti...
Na žalost, ima više pjetlića...
 

Prilozi

  • P1015309.jpg
    P1015309.jpg
    81.7 KB · Pregleda: 810
  • P1015315.jpg
    P1015315.jpg
    81.9 KB · Pregleda: 803
  • P1015316.jpg
    P1015316.jpg
    82 KB · Pregleda: 870
  • P1015318.jpg
    P1015318.jpg
    82.7 KB · Pregleda: 1,001

uskok

Član
Tu od
13 Sij 2013
Poruka
116
još 3 slike...
 

Prilozi

  • P1015324.jpg
    P1015324.jpg
    82.3 KB · Pregleda: 808
  • P1015325.jpg
    P1015325.jpg
    83 KB · Pregleda: 726
  • P1015326.jpg
    P1015326.jpg
    81.8 KB · Pregleda: 810

uskok

Član
Tu od
13 Sij 2013
Poruka
116
Filipe po prićanju uzgajaća ove godine je dosta bilo neplodnih jaja. Pa i kodmene se desilo isto prvo jato je izvaljano 35% i od tog 80% pijetlića, druga jaja sam stavio pod kvočke i izvaljano je oko 55%pilića nešta od njih još vode kvoćke danas im je 32dana starosti jako ljepo izgledaju, vidi se da ima nešta više kokica al za 20ak dana ću ih prstenovat i znat toćnije.
 

uskok

Član
Tu od
13 Sij 2013
Poruka
116
Poslje stručnog predavanja, od strane predsjednika Krešimira Safundžića, malo poziranje s najljepšim parom mladih štajerki...
 

Prilozi

  • 1.jpg
    1.jpg
    47 KB · Pregleda: 1,212
  • 2.jpg
    2.jpg
    81.9 KB · Pregleda: 1,151
  • 3.jpg
    3.jpg
    77 KB · Pregleda: 1,245
  • 4.jpg
    4.jpg
    82.1 KB · Pregleda: 1,139
Na vrh