• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Susjedove pčele - velika smetnja

Tommi

Novi član
Tu od
5 Velj 2021
Poruka
22
Pozdrav,
Imam veliki problem već više godina sa susjedovim pčelima koje se nalaze neposredno uz među sa našim posjedom kojeg redovito obrađujemo i sijamo razno sezonsko povrće. Radi se o više od 50 košnica.

Problem nastaje sa početkom proljeća pa sve do jeseni kada pčele izlaze na pašu direktno iznad našeg posjeda i onemogućuju nam pristup posjedu većim dijelom dana jer napadaju sve što se kreće. Znači okrenuo je izletnu stranu prema otvorenom polju i prugi ali pčele ne izlaze u tom smjeru jer nema baš korisne ispaše. Stranu prema svojoj kući su ogradili ogromnim grmovima lješnjaka a stranu prema našem posjedu sa slabom i rijetkom živom ogradom a upravo tud pčele najviše izlaze jer je najkraći put do velikog voćnjaka koji se nalazi iza moje kuće. Ja ne mogu svoju oranicu obrađivati kao veći vrt jer ujutro od 9h do navečer 19h pčele napadaju konstantno.

Godinama se pokušavamo dogovoriti bez svađe da nam pčele smetaju i molimo da nešto poduzmu jer su više puta svjedočili da nas napadaju al nažalost bez uspjeha.
Možete mi dati kakav savjet kome prijaviti točno a da ima učinka jer lokalna općina ne poduzima ništa, naime taj susjed je već imao više prijava lokalnoj vlasti za neodržavanje vlastitog posjeda, ali bez ikakvog rezultata stoga molim savjet koji bude imao učinka.
Radi se o Krapinsko Zagorskoj županiji.
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,543
II. SMJEŠTAJ PČELINJAKA

Članak 3.

(Postavljanje stacionarnog pčelinjaka)​

(1) Pčelar je dužan postaviti pčelinjak tako da pčele ne smetaju susjedima, prolaznicima, domaćim životinjama i javnom prometu.
(2) Nije dopušteno postaviti pčelinjak na udaljenosti manjoj od 500 metara od proizvođačkih i prerađivačkih pogona i turističkih objekata tijekom turističke sezone.
(3) Nije dopušteno postaviti pčelinjak na udaljenosti manjoj od 100 metara od autoceste, željezničke pruge i aerodroma. Izletna strana pri smještaju pčelinjaka ne smije biti okrenuta prema autocesti, željezničkoj pruzi i aerodromu.
(4) Nije dopušteno postaviti pčelinjak na način da minimalna udaljenost između dva pčelinjaka bude manja od 500 metara međusobne udaljenosti.
(5) Udaljenost između najbližeg pčelinjaka i registrirane oplodne stanice ne smije biti manja od 2000 metara.
(6) Stacionarni pčelinjak do 20 pčelinjih zajednica kojem je izletna strana okrenuta prema tuđem zemljištu ili javnom putu mora biti udaljen od međe tuđeg zemljišta odnosno ruba puta najmanje 20 metara.
(7) Ako u stacionarnom pčelinjaku ima više od 20 pčelinjih zajednica udaljenost od izletne strane do ruba javnog puta mora biti najmanje 50 metara, a od međe tuđeg zemljišta najmanje 20 metara.
(8) Kada je udaljenost stacionarnog pčelinjaka u naseljenom mjestu manja od propisanih udaljenosti iz stavaka 6. i 7. ovoga članka pčelinjak mora biti ograđen zaštitnom ogradom (zid, puna ograda, gusta živica) višom od 2 metra. Ova ograda mora biti sa svih strana pčelinjaka 2 metra duža od dužine izletne strane pčelinjaka i postavljena najviše 10 metara od izletne strane.


najprije po zakonu...prijava državnom inspektoratu...
istovremeno upozoriti susjeda na možebitne posljedice uboda pčela za alergične osobe....
nakon toga dat si truda i svaki ubod pčele prijaviti svom liječniku...
posaditi krumpir i stalno pismeno upozoravati susjeda da je krumpir tretiran protiv zlatica (ili neka druga kultura koja se tretira)...ne kažem da je moraš tretirati, ali papir svašta podnosi
zatražiti od susjeda naknadu štete zbog nemogućnosti obavljanja radova na svom posjedu (odvjetnik + vještačenje)...
podignuti zaštitni zid od mreže ili najlona uz susjedovu među (mislim da bi 3 metra visine bilo dosta)...
konstantno prigovarati i ne odustajati...


pčela nije kriva, ne treba nju zato kažnjavati, ali susjeda se može svakako terorizirati...ako nede drugačije, napravi gnojnu jamu uz među,onak s tekućim dijelom gnojnice, pa kad počnu nosit gnoj u košnice, bit će mu med slađi...a pčelama neće smetati....
stari recept iz mog sela... 🤨
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,617


pčela nije kriva, ne treba nju zato kažnjavati, ali susjeda se može svakako terorizirati...ako nede drugačije, napravi gnojnu jamu uz među,onak s tekućim dijelom gnojnice, pa kad počnu nosit gnoj u košnice, bit će mu med slađi...a pčelama neće smetati....
stari recept iz mog sela... 🤨​
@DARIJUS , Opak si ti igrač... Hebate, kaj bi bilo da si premijer???

Edit:
Ma kaj na mjestu premijera...na Božinovićevom mjestu o_O
 
Posljednje uređivanje:
Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,292
Pa reci susedu da ti da flašicu dve meda i nek paseju pčelice, moraju one pasti. Da nema njih nebi ni nas bilo. Ak te tu i tam koja pikne vele da je to zdravo. 😉
 

Tommi

Novi član
Tu od
5 Velj 2021
Poruka
22
Ma nebi trošio pare sad na odvjetnika i slično, rijetko kad se opće riješi poznavajući naše sudove. Poslao sam prijavu državnom inspektoratu pa budem vidio što budu oni odgovorili.

Ne smetaju općenito meni pčele, nit da tu i tamo me koja upikne, al mi je žena alergična na ubode, a to mi onda smeta da bude neko drugi diktirao kad mi možemo u svoj vrt raditi. Ne napadaju jedamput u mjesecu, već svaki put kad te samo jedna nađe, dođu ostale napadati, a što je previše je previše.
 

Najnoviji postovi

Na vrh