• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Tele ne može na noge!

A

akac80

Guest
pozdrav svima imam tele od 2mjeseca staosti i 20 dana ali ne moze na noge da ustaje na pocetku je ustajao dok je bio manjiu i nekako ali sad nikako ja ga dizem po 5-6minuta i pomazem mu.kad ustane ono se ljuljuska u zadnjem kraju a prednje noge rasiri kao da su ukjocene i tako 10-ak minuta .veterinar je bio prije tri dana i dao mu kalcij i jos neke vitamine u injekcijama ali nista,meni su dali kapi promotor da mu dajem u vodi i nista.ako neko ima iskustva sa ovim problemom molim za pomoc veterinar kaze da mozda zakoljem da nije se slucajno rascavrljio(rascehno)molim savjet.
 

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,940
Re: ne moze tele na noge

Teško ti je to ovako dijagnosticirati... Ako je tako od poroda, vjerojatno se radi o nekom urođenom poremećaju živčanog sustava.

A pošto je već 2 mjeseca prešlo, prodaj ga mesarima i problem je rješen.
 

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,133
Re: ne moze tele na noge

Isti slucaj smo mi imali pred par godina, tele nije moglo ustati, tj sa zadnjim nogama je ustao, ali na prvima je klecao.. Stari ga je dizao dva i pol mjeseca i onda smo ga prodali mesarima.. Ali narastao je preko 150 kg..
 

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,431
Re: ne moze tele na noge

Kod mene su bila dva takva slučaja do sad, prvo sam hranio oko mjesec i po dana i onda ga prodao, odnosno, bolje reći poklonio mesaru. A drugo sam nakon 10-tak dana starosti dao komšiji, on ga je hranio jedno vrijeme i na kraju zaklao za zamrzivač (škrinju).
 

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,133
Re: ne moze tele na noge

Pred par dana je krava otelila blizance, musko i zensko..
E sad ovo zensko ne moze lijepo stajati na prvim nogama, nego ih drzi savijene


Jel se to bude s vremenom ispravilo ili da zovem veterinara nek pogleda?
 

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,133
Dok mu se daje mlijeko, onda ga uvijek netko drzi kaj "stoji" na papcima..
Inace je jako zivo i ponekad zna stajati malo duze normalno, al onda poklekne na koljena i ne moze ustati..
A jel ima kakvog kalcija koji bi se mijesao u mliijeko ili samo injekcije?
 

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,415
Ima u mlijeku dovoljno kalcija. Isti slučaj sam imao pedprošle godine, kod mene su bile obe ženske i oteljene u razmaku od 10 sati. Eno sad je visoko stelna, samo ju hrani normalno i to je to, vidjet ćeš da će pomalo sve bolje stajati.
 

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,133
Blizanke oteljene u razmaku od 10 sati?
Ja sam cul da se od blizanaca ne isplati ostavljati ni zensko za kravu, a ni musko za tov, sad ne znam , zensko budemo prodali dok bude oko 150 kg, a muske ostavljamo, al ovaj je bas sicusan i bojim ga se ostaviti za daljnji tov, mozda nece dobro napredovati..
 

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,415
Jutrom dok smo bili u štali telila se i otelili i to je to, kad posljepodne išli u štalu već pola posla napravili kad ona se teli. A nije nam se činila da ima dvoje.

Ja sam čuo kad su muško i žensko blizanci da ne valja. Imao sam blizanke i bilo sve u redu.
 

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,272
Tačno je to bad su telad blizanci, muško i žensko, tad nisu za daljnju reprodukciju,
jer hormoni se pomješaju, kod mene se obliznila prije nekih 66 dana, muško i žensko. Muški ima četiri sisice, a ženska isto ima neku promjenu.
Mene to nebrine, bitno je da jedu, pa poslije zna se.
 

Najnoviji postovi

Na vrh