• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Tomo Vinković za hobiste i vikendaše?

potok

Novi član
Tu od
14 Velj 2020
Poruka
2
Bok,

Pozdrav svima, novi sam na forumu :)

Samo kao malo pojašnjenje otvaranja nove teme - nisam htio pisati u temi "savjet oko kupovine" iz razloga što mislim da postoji dio nas koji spadamo u specifičnu skupinu potencijalnih vlasnika TV-a kojima on nije nužan za svakodnevni posao i koji nemamo praktičnih iskustava sa takvom mehanizacijom. Ne bih htio s početničkim pitanjima o samom traktoru kvariti temu ljudima koji znaju što im treba pa u onoj temi traže konkretne savjete.

Dakle, zanima me je li TV dobar traktor za nas vikendaše koji imaju neki grunt ali ne bave se poljoprivredom profesionalno?

Recimo, ja imam mali vinograd 500 trsova kojeg ručno obrađujem (kopanje, špricanje, košnja), na gruntu mi povremeno treba odvući koje deblo graba ili agacije kojeg si srušim za ogrjev, imam vrt, svako malo treba nešto prevesti lijevo desno po dvorištu (grede za konstrukcije razne, zemlju, šutu, itd.), pa možda prikolicom bačve do klijeti, i takve slične usputne stvari s kojima se sada patim ili ručno, tačkama, autom, žicam susjede, itd.

Bi li meni TV bio OK za takve aktivnosti?

Nemam neko veliko znanje o mehanizaciji, ne bih mogao sata i sate trošiti na popravke i servisiranje, ali opet, traktor bi radio vrlo malo i lagane poslove, pa uz neko razumno održavanje, nadam se da i ne bi bilo potrebe za stalnim popravcima.

Istraživanjem po ovom (odličnom) forumu nekako mi se čini da bi mi možda 420 bio OK izbor.

U svakom slučaju, volio bih čuti vaša razmišljanja i savjete.

Isprike ako sam postavio previše neodređenu temu, ali ne znam od kuda krenuti :)

Hvala :)
 

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,192
I jos da nadjes kakvog u imalo boljem stanju za pristojne pare .... savrseno.
Da posluzio bi TV za sve nabrojano ali i ponesto ozbiljnije stvari.
Dobro dosao na forum...pozdrav.
 

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
8,862
Imam ja 418, gume nisu nešto, služio većinom za po dvorištu prevesti sječkalicu, cirkular, prikolicu,
 

barac

Član
Tu od
13 Tra 2019
Poruka
90
Meštar uzmi tomicu nećeš fulat,samo trebat će ti i priključci jer i ja sam do godinu dana bio u istoj situaciji i otprilike imamo jednako vinograda,samo ja imam u dva komada i nešto zemlje i vočnjak a još ponešto fušarim susjedima,. Složio od strica 822 uložio 8 tisuća kuna i za sad radi ko vurica. Dečki koji imaju više iskustva će ti više reć koji je bolji ali ja mislim da ti ne treba vise od 20 konja jaci
 

vidanje

Aktivni član
Tu od
18 Pro 2016
Poruka
151
TV523 i TV420 su isti traktori po gabaritima(jedino je 523 malo jaci) te mozes gledati i njega da uzmes;vrlo su okretni traktorcici pogotovu gde treba ulaziti iz reda u red,dusu dali za malinjake,kupinjake,vocnjake,vinograde kao i za prevoz raznoraznih tereta,vrlo zahvalni na potrosnji;naspes rezervar goriva i drndas ga pet dana bez gasenja ako ne zapinje nesto tesko,glavne boljke sredina,treca brzina i kljuc menjaca a sredi se to za oko 200 evra i miran godinama uz razumno koriscenje
 

potok

Novi član
Tu od
14 Velj 2020
Poruka
2
Hvala vam svima na odgovorima, ponajviše što me potičete :) jer sam se baš jako zagrijao! :)

No, da zadržim dozu realnosti, htio bih se osvrnuti da dio oko održavanja. Čitajući po forumu skužio sam da sve vi ovdje više manje pravi meštri i da se ozbiljno kužite u mehaniku i strojarstvo. :)

Ja nisam baš truba za takve stvari ali nisam nikada imao neki stroj kompliciraniji od kosilice, trimera ili motorke, pa se malo brinem koliko će Tomica tražiti od mene raskapanja, slaganja, ad-hoc popravaka... to mi je grunt, nisam tamo doma, dođem odraditi što treba na vikend, nemam puno vremena za takve majstorije, nemam ni alat, nemam ni nekog tko bi mi baš mogao i pomoći, više manje sve radim sam.

Drugim riječima, zanima me jesu li prosječni TV 400 serije koji se nalaze po oglasnicima još uvijek dovoljno dobri da bi me neki održavani mogao služiti duže vrijeme bez da svakih par dana mijenjam neke dihtunge, crijeva, kopče, spojnice, zupčanike, itd.

Nemojte me krivo shvatiti, ja bih najradije da mogu tako pomalo i povremeno sam majstoriti, ali nemam ni najmanje vremena jer ne živim na gruntu pa ne mogu svaki dan sat dva nešto odraditi. Treba mi traktorčić koji neće raditi niti puno, niti teško, niti često ali da me onda služi kada ga zatrebam za to malo za što mi treba.

Eto, nadam se da sam pojasnio što me još muči :) hvala još jednom na savjetima i pomoći.
 

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
8,862
1. sam motor se može kupiti ili servisirati
2. najčešći kvar, makar se baš i ne može tako nazvati, je luft u centralnom dijelu. 2 kardana i 8 ležaja, eventualno i centralni ležaj oko osi.
Navedeni materijal nije problem nabaviti i osim centralnog ležeja, košta oko 1200-1300 kuna.
3. često se izglođe i kroner iz getribe komplet košta oko 400-500 kuna
 

barac

Član
Tu od
13 Tra 2019
Poruka
90
Gledaj,ako ceš razmisljat što ćeš sve morati mjenjati i što ce se sve pokvariti onda čovjek nikad ništa nebi riskirali. Svaki stroj treba neko održavanje da bi išao kako rucni strojevi koje si nabrojao tako i tomica,jasno je ko dan da ovisi u kojem ćeš stanju naći traktor a majstora ćeš uvijek nekog nac da se nešto sredi,hvala bogu još se dijelova nešto može nać i to je važno. A vremena nema nitko tako da nije to samo tvoj problem..😁
 

Pozitron

Član
Tu od
20 Lip 2011
Poruka
154
Pozdrav ekipa,

svi stalno pricaju o raznim modelima 4,5,7,8 ali slabo se spominje Tomo serije 3, ima li netko vise informacija o Tomeku iz serije 3, u kojem razdoblju se proizvodio, kakvi su traktori, koji motor itd.

Takodjer negdje sam jednom naletio na popis modela s pripadajucim teh, karakteristikama, da li netko ima tako nesto da se objavi ovdje na forumu

hvala unaprijed
 

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
8,862
Serija 300 ima hidrauličnu pumpu integriranu u spremniku ulja!
Serija 400 ima hidrauličnu "samostalnu" pumpu sa vanjske lijeve strane

Imali su (300) još jednu "mudrost". Ako si htio 4x4 onda uz uključivanje kardana za zadnji pogon, trebalo je sinhronizirati brzine u zadnjoj getribi - lijeva ručica ispod sica, ali to je ubrzo izbačeno!
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,032
Pe 15 i Pe 18 su očito ta serija 3 sa volanom na zupcanike ubiti motokultivator sa dodatno ugrađenim zadnjim dijelom
 

Pozitron

Član
Tu od
20 Lip 2011
Poruka
154
Pozdrav, jos jedno vjerujem lagano pitanje za vlasnike Tome Vinkovica :)

Model 523 , kupujem prikljucke malcer i frezu za njega, razmisljao sam nesto novo ali me zanima da li ima smisla kupovati ovako nesto za 523 odnosno da li bi on ovakvu frezu i malcer mogao gurati ? Ako netko ima iskustva sa terena :)

Freza :


Mlacer (mozda cak i manji, recimo 100 cm ako ga negdje uspijem naci):


ima i roto malcera od 100 cm koji su dizajnirani bas za Tomu i druge male traktore, vise me interesira za frezu da li bi to Tomo gurao, zemlja je poprilicno teska, glinaso-ilovasta

hvala svima na savjetima
 

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
8,862
"odnosno da li bi on ovakvu frezu i malcer mogao gurati"
Je l sam nešto krivo skopčao???:p
Pročitaj specifikacije koliko koji stroj traži (kW) onda odluči ima li traktor toliko konjova!:D
Izbjegavaj Auto Horvat - preskupi su prema ostalima (usporedi cijene)!
Kod Svornika u Johi (Dabaki) kupovali smo par strojeva!
 

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,032
Odgovor je ne, jer takve priključke gone veliki vinkovići serije 7-8 a serija 5 nema snage, možda bi i mogo ali pitanje je učinka i kvalitete tako da je upitna isplativost kupnje kada nećeš moć iskristit mašine
 

Pozitron

Član
Tu od
20 Lip 2011
Poruka
154
Odgovor je ne, jer takve priključke gone veliki vinkovići serije 7-8 a serija 5 nema snage, možda bi i mogo ali pitanje je učinka i kvalitete tako da je upitna isplativost kupnje kada nećeš moć iskristit mašine
znaci neki roto malcer do 100 cm bi bio ok, a kaj se tice freze samo original one stare za Tomu Vinkovic 95 cm zahvata ? nista drugo ne dolazi u obzir ?

ako netko tko ima seriju 5 moze potvrditi...
 

Najnoviji postovi

Na vrh