• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Traktor za lakse radove?

B

Beshla

Guest
U narednih 3-4 meseca se moram opredeliti za solidan polovan traktor (a mozda i nov). Trenutno podizem plantazu aronije na 2ha na potpuno ravnom placu. Zemljiste je nesto tezeg sastava. Od operacija koje bi odradjivao je plitko kultiviranje (opruzni kultivator od 2-2.2m) i nesto dublja obrada do 20-ak cm na jesen sa cizel plugom. Posle 4-5 godina bi koristio samo mulcer. Naravno, vukao bi prikolicu, mozda i cisternu zbog zalivanja i sl. Nisam siguran da IMT 539 ima dovoljno snage za cizel, ili gresim? Nemam iskustva sa traktorima, pa molim predloge u vezi potrebne snage, pogon-dupla vuca, proizvodjac...?
 

danek

Aktivni član
Tu od
18 Pro 2008
Poruka
1,000
ako je čista ravnica nemaš potrebe za prvim pogonom,od rabljenih možda da uzmeš imt 542,štore 402 ili univerzala 445,jeftini za održavanje,nisu preskupi(osim štore),a poslužit če za ovo kaj si naveo.
 
B

Beshla

Guest
Otprilike, najvaznije bi bilo da ima snage da vuce cizel plug kroz nesto tezu zemlju, a opet da je lak, da bi je sto manje sabijao. E sad, mogao bi da dodje u obzir i novi traktorcic. Vidim po forumima da mnogi hvale Tafe 42di. A ovo na snimku je ono sto bi i meni trebalo!

http://www.youtube.com/watch?v=zrmVSlkSeMI

Znaci ili polovnjak koji ste preporucili iz '80-90-ih za nekih 3000-4000 evra ili nesto novo kao sto je ovaj Tafe?!
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

Ranko

Dobro znana faca
Tu od
28 Lip 2008
Poruka
1,239
Onako okvirno treba ti traktor 45+KS, sa duplim pogonom, i da ima sto je vise moguce zatvorenu kabinu zbog prskanja. To bi bile neke smjernice, ali opet sve diktiraju financije :roll:
Koliko bi okvirno ulozio u traktor?
 
B

Beshla

Guest
...i da ima sto je vise moguce zatvorenu kabinu zbog prskanja.

Kod aronije nema prskanja, tako da ne bih ni uzimao kabinu. E sad, uzeo bih polovan do 5000E, a mozda i nov za 10-12k (IMT, Tafe i sl. jeftiniji).
 

Ranko

Dobro znana faca
Tu od
28 Lip 2008
Poruka
1,239
Kod aronije nema prskanja, tako da ne bih ni uzimao kabinu. E sad, uzeo bih polovan do 5000E, a mozda i nov za 10-12k (IMT, Tafe i sl. jeftiniji).

A ha, ali opet nije od zgorega imati kabinu, znas kisa, vjetar i to :D
Preporucio bih ti da u svakom slucaju kupis traktor sa duplom vucom i ne ispod 45KS narocito zbog rada sa mulcerom.
 
B

Beshla

Guest
...Preporucio bih ti da u svakom slucaju kupis traktor sa duplom vucom i ne ispod 45KS narocito zbog rada sa mulcerom.

Pregledao sam dosta sajtova firmi koje nude manje cizel plugove od 2-2.5m i imaju 5, 7, 9 i vise radnih tela. Uglavnom je preporucena snaga traktora 80-100ks!?
 

markotk

Član
Tu od
30 Stu 2010
Poruka
128
gledajuci ovaj video, za taj posao ti bi trebala prva vuca jer ti bi bilo lakše i nebi bilo tolko proklizavanja.a kabinu ti bi svakak preporucio.ipak je veci komfor. mislim kaj se tice vjetra kise...
 

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
dobro promisli da nebi poslje bilo nisi znao ,čuješ zvuk ovog Tafea i on ti sam kaže da mu fali snage jer da je pijesak još bi i igralo a majstor ga tera sa 1 direktnom i zato mu je teško,a i ne kažu ti ovi bez veze koliko ti je potrebno snage za tu širinu stroja,jer večina misli da tome treba samo malkice ali ako hočeš pravi posao onda bude nešto crklo a prije bude traktor pustio dušu nego taj stroj puko po pola,ja sam ljetos gledao smješnu situaciju kad je čovac rigolao strnište sa mf od 115 ks sa jednim klinom i radio posao da bi nakon njega drugi stavio pod taj stroj zetora od 80 ks,e sad si zamislite kako je bilo zekanu sa njim:weedman:
 
Na vrh