Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena.
Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga.
Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️
Zašto ne? Kolega ima Zetora 7340 i na njemu 13.6-36 gume i sve teške poslove radi sa tim gumama jer ima prskalicu od 1000 litara i sa Zetorom prska, a ostale poslove radi sa Rakovicom.
Zaboravljamo, samo sam htjeo ukazati da i uža guma može jednako dobro orati kao i šira za jedan ili dva broja.
A možda i traktor dobiva na snazi kad vrti takvu gumu koja je po promjeru manja.
Vjerujem da je orao istim brzinama i s uzom i sirom gumom jer su istog promjera. Na tvrđoj podlozi mislim da bolje ore sa sirim gumama a po mokrom bolje sa užima. Za ratarske poslove su bolje šire a za šumu uže gume. A što se tiče vanjskog promjera guma, tu ne treba kalkulirat što je bolje, već se treba držati propisanih dimenzija proizvođača traktora. Općenito veći promjer kotača daje i veću dodirnu površinu gume i podloge te s time i bolju trakciju. Isto tako utječe i širina gume. Dodao bih i da svaki traktor ima najoptimalniju dimenziju guma za najbolji učinak. Recimo da bi ursus 335 za šumu bio puno bolji sa 11.2 gumama, a bolje ore sa 12.4
Ja sam sa uskim poorao sami jedan mali komadić, mozda 400-500 kvadrata, ostalo sve sa širokim.
Ne mogu reći sa kojima se bolje ili lošije ore, jer sam orao različite dane, različitu zemlju i sa drugim plugom.
U mom slučaju to uopće nije neka velika razlika u unutarnjoj širini, tako da mislim da bi na ručki uspio riješiti tu razliku, bez pomicanja na osovini.
Jel zna netko odnos između veličine R guma na dupljaku?
Kako skuziti pri kupnji polovnog da gume odgovaraju na predmnjem kraju u odnosu na veličinu gunma na zadnjem kraju traktora?
Radi se o 1987godina lamborghini 874-90 koji ima naprad 14.9R24 i zadnje 16.9R34.?
Evo ovako molio bi pomoc oko traktorskih guma tj felgi,odnedavno sam postao vlasnik john deera 2040 4x4 pogon.Traktor je došao sa gumama prednje 11.2 28 a zadnje 16.9 34....uspio sam pronaći na netu da idu gume 11.2 28 i 13.6 38...e sad neznam zasto su kod mene spomenute dimenzije felgi 28 i 34 cola dali ce stimati tako jer su gume na traktoru skoro pa nove
Od te dvije alternativne dimenzije ja bih se rađe odlućil za 18,4 koje su malo (<3% veće) od sadašnjih. 16,9 su manje različite (oko 1,5% su manje). ali ja držim, da je bolje u praksi ako se zadnje putuju malo brže od prvih, a ne malo sporije. Kad zadnje, koje su brže, prokližu taman buju prve pomogle.
Vjerujem da ZJ ima više iskustva pa ga molim da me ispravi, ako sam u zabludi.