Psi nisu baš najbolji lovci pogotovo kad su štakori u pitanju, veliki su, nezgrapni, nemogu se penjati i nemogu se svugdje zavući. Mačke su puno okretnije i što je još bitnije mogu jako dugo i strpljivo čekati dok se lovina ne pojavi.
Ma tko kaže da psi nisu lovci? Imam trenutno doma 4 psa i svi su "štakoraši", kraj moje zlatne retriverice Lune ne može se niti jedan štakor provući, a niti miševi nemaju šanse, baš jučer smo runđali kukuruz i u jednoj kanti sa štručkima našli hrpu miševa, stajala je kraj kante i lovila ih dok nije sve sredila. Irska seterica sredi sve što dođe u njezin djelokrug s obzirom da je silom prilika na lancu, a Westy terijerka se zavlači kamo velike ne mogu i sredi te. Kod mene svaki pas izgleda postane štakoraš. Do nedavno je na susjednoj parceli bila stara trula drvena kuća u kojoj se kotilo štakora valjda na stotine i onda su oni išli u "lov" po cijeloj ulici, znala sam naći i po deset štakora naslaganih po travnjaku jer ih psi samo stepu i ostave za "ukras". Čak se dogodilo da kako povremeno udomljujem napuštene pse koje ljubazni vlasnici ostave kod nas u okolici prije godišnjih i tražim im bolje vlasnike, da je jedan mladi retriver koji je bio kod nas 2 tjedna do udomljenja, također počeo loviti štakore.
Srećom kako nema više ove drvene kuće, nema ni toliko štakora pa je meni lakše, iako vidim da mi psima fali rekreacije i raduju se svakom mišu i štakoru kojega vide.
A da mačka ne lovi štakore, nije istina. Imala sam mačku koja je mogla izokretati štakora i duplo većeg od sebe, sve ovisi o mački i njezinim interesima. Jedino je danas teško naći mačku koja je zainteresirana za lov, ovi koji ih drže isključivo po stanovima bez izlaska u prirodu i njihove normalne zanimacije, su totalno iskvarili mačke i njihove prirodne nagone. Zimus su mi mačka ( perzijanka) i terijerka sredili desetak miševa u par dana iz smočnice, u kompi. Baš su me iznenadili.
Za zainteresirane, trenutno imam štence terijera, a očekujem i da se maca omaci ovih dana jer se fino zaokružila ( ali i dalje lovi na tavanu gdje držimo kukuruz, to joj je najdraže mjesto za boravak, bude toliko usredotočena na lov da ne čuje ni mene ni išta oko sebe).