• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Tretiranje šimšira protiv gusjenice šimširova moljca

slvnc

Član
Tu od
20 Tra 2012
Poruka
34
Šimšire su nam napale male sitne gusjenice, po fotografijiama koje vidim na netu to su gujenice šimširova moljca. Već su učinile štetu na svakom od 15-ak šimšira, otprilike 20-25% površine lista šimšira je uništeno.

Istražio sam sve tekstove dostupne o navedenoj tematici iz naslova, pa me zanimaju iskustva ljudi iz prakse. Čime uništiti te gusjenice???

U poljoprivrednoj ljekarni preporučen nam je Rogor, i time ćemo prskati svakih 10 dana, kroz mjesec i pol.

Dali je taj insekticid zaista namjenjen suzbijanju gusjenice šimširova moljca?

Pročitao sam i za Calypso i Runner, njih sam i tražio u polj. ljekarni, pa mi je kao sličan preporučen taj Rogor.

Taj šimšir izuzetno sporo raste, star je preko 20 godina i doista bi bilo šteta da posve propadne. Šteta je već učinjena, ali ako bih sada uspjeli zaustaviti još bi to bilo i OK. Problem je što nema konkretnih informacija na koji način učinkovito zaustaviti to.

Također me još zanima kako gnojiti šimšire? Uspio sam samo pronaći informaciju da ih treba gnojiti sa šakom NPK 15-15-15 rasipanom oko korijena. Postoji li neko tekuće gnojivo za prehranu preko lista?

HVALA PUNO NA ODGOVORIMA!
 

karlo.bozic

Član
Tu od
27 Svi 2011
Poruka
703
Ja ga isto tretiram Rogorom i to stvarno dosta morko. Jer mora sredstvo doprijeti unutar grma. Ali sam dobio savjet da 2 ili 3 dana nakon tretiranja treba isprati simsir dali motornom prskalicom koja ima vjetar ili minivasem pa pod pritiskom ali lepezom da se ne osteti. I kod mene to funkcionira.

Poslano sa mog GT-N7100 koristeći Tapatalk
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
Navodno to glupo biče živi u zemlji preko dana ...pa treba prskati rano ujutro ili kasno navečer ..tako sam čuo od nestručnjaka .
 

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,750
Da on ljenčari preko dana nebi bio toliko učinkovit:icon_axe:
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ono što je Šubić preporučio treba koristiti, mislim da je to preporuka od prošle godine ako se ne varam. Prošle je godine taj prooblem eskalirao, a on si u takvim slučajevima uvijek da truda i , ako i nema vlastite prakse, u stranoj stručnoj literaturi nađe rješenje i da preporuku.
 

slvnc

Član
Tu od
20 Tra 2012
Poruka
34
Mislim da ću svakih 10 dana prskati Rogorom, nesmijem dopustiti da mi ti insketi nastave jesti listiće šimšira.

Vidim da je u Rogoru djelatna tvar dimetoat, koja je na listi preporučenih za tretiranje šimšira protiv štetnika.

Dali bi bilo možda učinkovito ubaciti još neki inskticid sa drugom djelatnom tvari pa prskati naizmjenično svakih 10 dana?
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ja bih probala sa Affirmom. Nije da je registriran za to, ali on ima veoma širok spektar djelovanja, , suzbija sve gusjenice. Manje je otrovan od Rogora.
 

slvnc

Član
Tu od
20 Tra 2012
Poruka
34
Ošišani, odrezane sve grančice koje su nastradale, tretirani Rogorom, danas još jednim sredstvom s drugom aktivnom tvari, usisani :D, zaliveni tekućim gnojivom.

Prskat ćemo svakih deset dana, tekućim gnojivom također zalijevati svakih deset dana.

Objavljen rat šimširovom moljcu :D
 

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Kod mene izgubljen rat sa šimširovim moljcem. Prošle godine su pali čempresi (crveni pauk navodno). Eto što je ekologija. Dvijestotinjak šimšira starih petnaest godina posađeni oko plastenika, nema prskanja insekticidom, a gadovi grizu, ma što grizu, melju, nestalo lišće u dva dana. Sad mi ostaje da kad ulovim vremena počupam i spalim ostatke. Za sad ne prelaze na kaline, imam živu ogradu stotinjak metara, počnu li grickati odričem se eko proizvodnje i branim svim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima.
 

Krmak

Novi član
Tu od
10 Svi 2015
Poruka
2
Ja isto imam ovaj problem i navodno da ima neka ekološka tvar koja ubija te crve:
"na bazi Bacillus-thuringiensis (npr. Dipel, XenTari). Bacillus, koji nije štetan za ljude, ptice i korisne insekte uništava mlade gusjenice već za nekoliko dana. Vodite računa o uputstvu za upotrebu. Biosprejevi od prirodnih ekstrakata indijskog drveta ne utiču na apetit gusjenica, efekt je ipak sporiji i manje selektivan. Iako se često preporučuje uklanjanje štetočina aparatom pod pritiskom, izbegavajte ga jer ćete na taj nacin uništiti i korisne insekte." izvor
No ne znam gdje bi se kod nas mogao kupiti taj XenTari ili Dipel
 

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Ja sam prošle godine u povrću koristila Neemazal od Proeka. Ekološki insekticid od drva Nemm. Djeluje na uši, navodno i na gusjenice - tako piše, ali hvala bogu gusjenice nisam imala. Ali ne mogu s tim špricat šimšire - preskupo je, litra cca 900 kn. A usput, počupala sam ih i spalila, ovaj dio kaj je još ostal neoštećen će vjerojatno stradati u drugom naletu. Samo da ne pređu na kaline, bit će rata svim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima. Zar nije čudno das se pojavljuju insekti koji uništavaju samo jednu vrstu biljke, prvo palme, sad šimširi, kaj bu slijedeće.
 

Krmak

Novi član
Tu od
10 Svi 2015
Poruka
2
Stvarno su čudni. Imam jedan šimšir u vrtu i u prvom naletu crvi su bili veliki tako da sam ih poskidao sa pincetom i razgazio. Šimšir se čak bio potpuno oporavio i pozelenio. Sad su se vratili crvi, no puno manji tako da ih ne mogu više čupkati van jer se teško vide, no već su ga opet cijelog požderali i sada ih špricam no to će tek djelovati na nove ličinke.
Čak su prešli i na bor koji stoji do šimšira.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Evo sam se ovaj čas prepeljala svojom ulicom i slučajno pogledala u jedno dvorište u kojem je špalir šimšira kojeg pamtim dvadesetak godina najmanje.Sav je osušen,lišče je sve na broju, barem sa vanjske strane, ali totalno osušeno.Malo dalje, kod druge kuće na pola osušeno, a nešto dalje već se vide suha mjesta.
Neki šimširi su u mojoj ulici bili i prije nego sam ja doselila ovamo, od pred više od tridesetak godina su dakle posađeni, i jedan za drugim gube bitku.

Treba kemiju uzeti u ruke, kada se vodi rat, sva su sredstva dopuštena.
 

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
I ja sam svog opiiii jucer sa rogorom,,,
reko sistemik je pa,,,,
danas vidim jako puno ih je palo na zemlju uz sam rub,,,
S moje strane jos super izgleda ali od susjeda ubi Boze pola lisca nema,,,
Stavio sam mu i malo uree pa se nadam da ce se oporaviti,,,
 

martin45

Novi član
Tu od
24 Stu 2015
Poruka
1
Poštovani, moje iskustvo s CHROMORELOM je vrlo pozitivno u borbi s šimširovim moljcem, tretirao sam u par navrata kad bih primjetio pojavu i napad moljca i imao sam izvrsne rezultate. Po preporuci stručnjaka u poljoapoteci jednom sam prskao i BOxER-om ali nije bilo nekih rezultata.
Nakon tri prskanja CHROMOREL-om nisam više primjetio da je moljac prisutan u mojim nasadima šimšira a imam ga poprilično.
 

Najnoviji postovi

Na vrh