• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

UGRADNJA KLIME

B

bduda

Guest
Imam IMT 5136 i razmišljam ugradit klimu (klimu bi izgradio iz starog auta) imate li kakvih iskustava sa ugradnjom klime u traktor?
 

vedrankc

Aktivni član
Tu od
10 Kol 2007
Poruka
1,195
Očito da nitko nema nikakvih iskustva, al ja mislim da to bez problema možeš graditi. Samo pripazi na filter i kompresor od klime, jer meni se jedan kombajn skoro zapalio jer je majstor zaboravio staviti ulje u kompresor :evil:
 

Momo

Član
Tu od
26 Lip 2007
Poruka
141
Moras paziti koje ulje stavljas jer se 134a plin (noviji uredjaji) ne mjesa sa starim uljem i obrnuto.
Stari uredjaji 416a su se ugradjivali do 1992g.prepoznaje se po prikljuccima za punjenje,416a ima navoj na oba prikljucka
a 134a ima brze spojnike i jedna je veca a jedna manja.Kad ugradjujes polovnu klimu moras promjeniti filter novi jer oni se trebaju mjenjati svake 2g.Kompresor moras prevrnuti da su prikljucci na dolje i polako okreces remenicu da se ulje izlije,kad sve ugradis ide oko 100ml novog ulja i naravno punjenje.Ako ti treba mogu ti poslati shemu za ugradnju i elektro shemu.Nebi trebalo biti komplicirano samo treba na par stvari paziti. ;)
 
B

bduda

Guest
izgleda jednostavno ali mislim da bi taj posao trebalo prepustiti stručnjaku psebno zbog različitih plinova i ulja. do sada nisam imao pojma da u klimu ide nekakvo ulje. Imam klimu u autu i nikad ju nisam servisirao a auto je star 5 godina i klima dobro radi.
 

Momo

Član
Tu od
26 Lip 2007
Poruka
141
ok,tako radi vecina klima ali problem je u tome kad stane tada je jako skupo.
U filteru se nalaze kuglice SILICA GEL koje izvlace vlagu iz plina i ulja,kada su kuglice pune vlage dolazi do smrzavanja i
odmrzavanja kuglica sa vremenom se pocnu raspadati i dolaze u kompresor i razbiju kompresor (zariba).Kada kompresor zariba mali komadi metala prodju kroz cjeli sistem tako da nije dovoljno samo promjeniti kompresor nego mora se ispuvati cjeli sistem to znaci sve spojeve rastaviti i sa dusikom ispuvati ne sa zrakom zbog vlage.Kompresori kostaju od 200€ do 800€ Filter 50€ do 200€ zavisi za koji auto,naveo sam cjene novih djelova u Njemackoj.

bduda prije nego sto se upustis u tu pustolovinu moras znati da ti creva sa ni jednog auta 90% nece pasati znaci trebas ugraditi kompresor,hladnjak,novi filter,Hladnjak u kabini pa onda po tim razmacima creva (creva moraju biti specijalna samo za klimu)Pa onda sve kod majstora koji ima masinu za klimu.Ovo ti sve govorim jer je klima jako osjetljiva,pricao sam sa ljudima koji su ugradjivali klime u kombajne,pa to ne funkcionira bas naj bolje.Traktori i kombajni imaju puno vece vibracije i rado pucaju nosaci.
 
M

mladen

Guest
momo ako moze posalji semu od klime posto planiram ugradit u kombajn neku polovnu iz auta.
unaprjed hvala
 

Momo

Član
Tu od
26 Lip 2007
Poruka
141
Saljem ti ovu shemu,nacrtao sam sad na brzinu,a mogu ti poslati jos original nacrt,samo iduci tjedan,jer sam na bolovanju,a u firmi su mi nacrti.Mislim da ce ti i ovo malo pomoci.Kada budes birao klimu od starog auta,trebas gledati da kompresor ima izlaze sa navojom,a ne samo rupe u kucistu,jer onda mozes lakse pripasavati.A filter,nemoj stavljati od nijednog auta,nego probaj nabaviti u Bosch servisu univerzalni filter za klimu,oni su 3 puta jeftiniji a ista je svrha.
Obrisan neispravan link.
 

Najnoviji postovi

Na vrh