• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Ugradnja klinastog remena na kosilicu

doktor

Novi član
Tu od
9 Kol 2014
Poruka
9
Poštovanje, pozdrav svima!

Radi se o samohodnoj kosilici na kojoj je neki dan tijekom košnje puknuo remen noža. Nabavio sam novi, no treba mi savjet kako ga ugraditi a da ništa ne oštetim.

Ono što sam ja mislio (prema slikama):
- skinem kočnicu pa remen mogu neometano nabaciti na remenicu noža
- problem mi je kako nabaciti remen iza, na pogonsku remenicu. Jer, to je dupla remenica pa moram najprije skinuti donji remen (remen od pogona) da bih na gornju mogao nabaciti remen noža (to je dio koji me muči).
- ili možda trebam odšarafiti i prema gore izvući remenicu pogona (nalazi se na zadnjem dijelu stroja, iznad reduktora). Samo ne znam hoću li to uspjeti jer je remen pogona poprilično našpanat.

Kažem, ne bih htio ništa probavati sam na silu; sigurno ima sistem kako se to jednostavno radi, bez da se rastavi pola stroja.

Remenica noža i kočnica:

Pogonska remenica (dupla) i remenica noža:

Remenica pogona i reduktor:

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Kocnicu naravno skines, a motor otpustis na ona 4 vijka, prije tog markiraj polozaj motora na 2 nasuprotna mjesta. Motor malo pomaknes nazad i okretanjem radilce skines remen pogona. Zatim motor pomaknes prema naprijed, i navuces remen noza. Kad si to napravil motor maksimalno nazad i onda opet okretanjem radilice navrtis remen pogona. Nakon toga namjesti motor prema oznakama i to je to...

doktor

Novi član
Tu od
9 Kol 2014
Poruka
9
Hvala na odgovoru, ideja je odlična!

No, možeš li malo pojasniti označavanje položaja motora? Na što se to konkretno odnosi i zašto se to treba raditi? Mislim, budem ga nazad zašarafio tamo gdje sam ga i skinuo.. Ili si možda mislio na položaj radilice?

A radilicu ću najlakše okrenuti ključem na šarafu od remenice pogona (iza)?

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Zakirnas ili markerom oznacis polozaj gdje je bio motor. Potrebno je zakretati remenicu koja ide sa motora, e sad jel ti lakse rukom okretat remenicu ili pomocu startera za paljenje, na tebi je da odlucis. Naravno pri cijelom zahvatu i noz i pogon neka budu iskljuceni.
Btw, koji motor je gore?

doktor

Novi član
Tu od
9 Kol 2014
Poruka
9
Aha sada mi je jasno: ti misliš na ove šarafe označene crvenom bojom? A ja sam mislio na ove označene plavom pa mi nije bilo jasno zašto išta označavati jer rupa mora sjesti na rupu i ne može nigdje drugdje. :)

OK sada kužim, hvala još jednom!
Inače, gore je Kohler 9.5 benzinac

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Pa lakse ti je preko ovih "crvenih" vijaka. Samo ih otpustis, ne moras ih vaditi.
mislio sam da je Subaru Robin.....kak si zadovoljan sa Kohlerom?

doktor

Novi član
Tu od
9 Kol 2014
Poruka
9
Cijela priča je još nova pa ne mogu puno reći, ali ono što sam do sada zaključio je da je motor odličan, ima dosta i snage i momenta. Pri punom gasu troši oko 2 litre goriva na sat.

Što se cijele kosilice tiče, generalno sam zadovoljan. Pogon je super složen, čupa ko' lud, ne vuče u stranu, remen ne proklizava. Nikada nije zakazao.
Ali nož je druga priča. To jest, remen noža. Prvi (originalni, novi iz tvornice) je valjda bio prevelik i/ili rastegnut pa uopće nije bilo prijenosa. Nailaskom na malo veću travu (15ak cm) bi se samo zaustavio. Ovaj drugi (Borovo) je radio dobro ali je puknuo nakon 10ak sati rada. Sada sam kupio malo kvalitetniji (Optibelt) pa ću ga sutra montirati kako si mi objasnio.
Druga "zamjerka" je težina kosilice - ima oko 90 kila pa ako je teren vlažniji i mekši zadnji kotači znaju orati.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Doktor,kaj pise na optibeltu madarska (hungary) ili njemacka.
Ovi madarski nevaljaju nis nakon par sati se pocnu raspadat.
Potrazi good year,mitsubishi,ili savu al ako imaju nazubljenu i trebali bi puno duze trajati.

doktor

Novi član
Tu od
9 Kol 2014
Poruka
9
Made in Romania :)

Za GY sam čuo nakon što sam već ovoga kupio.. Tako da, ajmo najprije vidjeti koliko će ovaj držati...

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Kod mene u 4 godine relativno intenzivnog koristenja, ako ne racunam tvornicki, imam 3. Remen. Skf(england) nije izdrzao niti pola sezone, Borovo oko 3, i sad relativno friski Optibelt(germany). Nekak si mislim da na toj kosilici nebude niti jedan jako dugo trajal. Kod mene niti jedan nije klizil, dapace mogao je ugusiti motor, doduse kod mene je motor 5.5ks. Mozda je upravo i to jedan od razloga zakaj klizi.
To je kosilica za nogometne terene kositi, ili za losije uvjete, ako nemas velike zahtjeve za izgled travnjaka:icon_fU:. Doduse tvoja je nesto sporija pa je lakse kontrolirati.

Posljednje uređivanje:

doktor

Novi član
Tu od
9 Kol 2014
Poruka
9
Vidiš, tebe je Borovo fino poslužio..
A meni je radio OK do sat i pol kontinuirane košnje. Nakon toga bi nož gubio moment pa ga je usporavala i obična trava. Onda bih isključio pogon, dignuo kosilicu na zadnje kotače i pričekao da se nož opet zalaufa pa onda tek dalje. I tako svakih par minuta.
E sad, je li to zbog toga što se remen zagrije (a grijao se jako!) i lagano rastegne ili mu španer ne ulazi dovoljno duboko ili mu jednostavno fali trakcije s remenicama pa kliže - nisam siguran.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Doktor tebi je mozda labav previse zbog necega,mozda osim spanera pomicanjem motora mozes dotegnut remen.
Posto ti je bio prelabav klizil je pa se skurio i raspal,odnosno pogonska remenica je vrtila a remen stal kod opterecenja.

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Caka je sto pomicanjem motora zatezes jedan remen, a otpustas drugi. Drugo, remeni su relativno kratki, koje pregiba spaner, a to po pravilu struke ne bi smjelo.Trece, u svakom uputstvu koje mi palo u ruke, druga dimenzija remena. Kod tebe je remenica kretanja dosta veca od moje, tak da i to moze zezati konfiguraciju dodatno. Smatram da je u mojoj situaciji najbolji deal remen Borovo
kosta 13 kn, i 15 min posla za zamjenu. Bito mi je da ga imam u rezervi.

Probaj malo pomaknuti motor unazad, pa promatraj, ako to vec u tvornici nisu napravili:icon_anal:

doktor

Novi član
Tu od
9 Kol 2014
Poruka
9
Evo da javim što sam danas napravio.

Remen noža (13x8x710 Li) sam stavio bez problema, kako je hodor objasnio. Motor sam vratio onako kako je bio i prije. Nisam ga htio pomicati unatrag jer bi onda remen pogona mogao olabaviti čime bih možda izgubio pogon. A taj remen nema španera, iako ga je originalni dizajn imao.

E onda sam preko mazalica sve skupa podmazao. Tako sam napunio i iza one dvije čahure di su spojke. Nakon toga pogon nije radio.. :) Remenica se vrti, vratilo što ide iz reduktora isto, a kotači stoje na mjestu. Pa sam pomislio da je previše masti unutra i da se kuplung neće uzubiti? Par puta s ručicom pogona naprijed-nazad i višak masti je izašao tamo di su federi. Nakon toga je pogon proradio.
Probam kosilicu, trava još nije dovoljno visoka za pravi test, a ovu sada (10ak cm) kosi fino. Kosilica ide fino, ne vuče u stranu. Kada trava malo poraste, javim update :)
E onda ide zanimljivo: isključim pogon, isključim nož, uključim samo pogon (da je ne guram do garaže) i onda mi počne povlačiti u lijevo. Oba kotača s vrte, ali očito desni čupa bolje. Moram sutra vidjeti što je s tim.

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Nije nist osim kaj si previse masti natiskal u spojke. To se podmazuje minimalno. Bolje je jednom na sezonu rastaviti kotace, oprati u nafti i lagano namazati. Rastavlja se jako jednostavno, jedino treba paziti, ne mjesati lijevu i desnu stranu dijelove. Posto je prijenos otvoren u nutove se nakupi nepotrebna mast na koju se ljepi prljavstina, te onda zna cvikat spojka.

Kaj fakat na na remenu kotaca ne dolazi nikakav spaner???

Posljednje uređivanje:

doktor

Novi član
Tu od
9 Kol 2014
Poruka
9
Nema španera..

S ove slike se ne vidi baš najbolje, ali jedino što od pogona imaš je ta velika remenica iza i naprijed dupla remenica koja ide s motora. Dakle, čim upališ kosilicu, te remenice i vratilo se počnu vrtjeti. A ti onda ručicom pogona samo spregneš te okrete na kotače (preko kuplunga). Vidiš sa slike kamo ide sajla pogona - samo do "djelila" koji je vezan s čahurama.

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Stvarno nema...:icon_rolleyes:
Znaci svi trzaji kod ukljucivanja spojke prenose oni mali zupci. :icon_cry:

doktor

Novi član
Tu od
9 Kol 2014
Poruka
9
To da, poprilično trzne pri uključivanju pogona! Tako da i prednji kraj malo poskoči.. :)

Najnoviji postovi

Na vrh