• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Ukrasni grm , problem

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
oko kuče bude par ukrasnih grmova ,
izgledaju slično , gotovo isto kao na slici ( slika je posuđena s interneta)

lithtamwj96omgkizh.jpg


jako gusto , malih listića ...šiša se kao svaki ukrasni grm , s škarama
no ove godine ih je napala neka sila teška .
Izgledalo je kao jako gusta paučina ..to se zanemarilo ali ubrzo se ispod posušilo lišče .
mislim da su neki grmiči nepovratno izgubljeni, gotovo je 90% suhih listova
da li je to neka bolest , nametnik ili koji vrag .?
dali se ovih dana to može i mora tretirati i kako?
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Eh, njemu treba jedan dobar akaricid. Spominjao je pučinu - dakle,imamo crvenog pauka,iako je šimšir ove godine ugrožen od gusjenica nekakvog moljca - izvjetrilo mi kojega.
Dakle,može Laser za gusjenice,,ali bude to njemu preskupo, - možda da ide Affirmom koji će gusjenice mrknuti i Apolo ili Actelec za pauk.Zapravo @puknuti, vidi što ti otac ima za vinograd protiv crvenog pauka - mora imati nešto.

Ako su listovi izgriženi,pojedeni,onda nisam u pravu.Ali ako su posušeni,onda je pauk sto posto.
 

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Jedino rjesenje je motorka i trk u vrtni centar, mbm stupnik.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ma može se to iskontrolirati,ali bar dva tri uzastopna trermana.I sada zimsko,naravno.
Nema smisla sada to krčiti dok se na proljeće ne vidi što će se desiti dok krene vegetacija.Pušpan je vrijedan grm,jako sporo raste i šteta je,ako se može spasiti od njega sada odustati.
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
pa nisam siguran jel paučina , uglavnom gusto ispredeno kao paučina ..grmovi sad izgleda kao na slikama iz PDF-a

gdej su ti gadovi sad , ..brijem da ne misle zimiti na tako ogoljenom grmu?
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Gusjenice se pretvore u leptire i zimuju ,pauke i nemožeš vidjeti ako ih nema baš u ekstra velikoj populaciji,prezime ispod grma.
Ja sam se ove godine iznanadila koliko je crvenog bilo vani po grmlju,čak meni i sa vanjske strane na prozorskoj klupčici je sve mililo od njih.

Bile su te gusjenice i u tv reportaži - njih je lako primjetiti.
Šteta što mi nisi bliže - riješili bismo to,ovako ti je trošak dok kupiš što treba,ali opet,šteta je šimšir ostaviti da umre.
 

StricVujc

Član
Tu od
1 Tra 2010
Poruka
837
to se zove šimširov moljac i sve je o njemu opisanu u fajlu koji se stavil @rudamaca
I kod mene su oštetili jedan šimšir. Pitam se da li ima smisla prskati (i s čim) sad prek zime ili čekati proljeće? Znači zanima nas neki insekticid, jer nije to ništ drugo osim toga moljca

@johabica: kak leptiri zimuju!? :icon_rolleyes:
valjda su se već parili i pocrkali, ali gdje su položili jaja iz kojih se budu legle ličinke koje budu izrasle u gusjenice koje budu brstile šimšir, to je pitanje
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
A kaj da ti velim,nisam ti ja sveznajuča.Entomologija mi je pobjegla iako sam imala čistu peticu.Ja jednostavno neznam gdje zimuju i u kom obliku ,ali znam da su gusjenice nekih leptita - a, moljci su isto leptiri ,aktivne i u vrijeme prvih mrazeva - uvijek su me ljutile na kelju - led još ujutro na njemu,a one se fino migolje.Jajašca prezimljuju -zašto inače zimsko prskanje voćaka - tripsi zime u zemlji,sovice - to su isto gusjenice - žive u zemlji,a te šimširove - eh - baš neznam.
Ali je činjenica da štetu nanose samo gusjenice - leptiri ne,pa ako ih sada nema,onda nema smisla raditi zaštitu.
A pogledala sam malo Šubičevu preporuku - veli on da i taj šimširov moljac radi paučinastu svilu,i onda kukuljice,pa je to onda to što je puknuti vidio.
Veli Šubič opaliti ih Calypsom ili Runerom,ali ja bih njih Affirmom,jer on je za sve gusjenice zakon.Čim ih spaziš da ih ima. A sada ih,velite - nema.
 

rudamaca

Aktivni član
Tu od
6 Ruj 2007
Poruka
485
Sa susjedne wikipedije, prebačeno na latincu:

"Prezimljava u čahurama u stadiju gusjenice iz posljednjeg legla u godini među lišćem ili u pukotinama u blizini biljke domaćina. Čahure gusjenice prave slepljivanjem listova pomoću paučine koju luče. Spojevi listova su vrlo čvrsti i pružaju učinkovitu zaštitu."

Sad znamo gdje su

A sa engleske wiki otprilike znamo i čime

Sintetski insekticidi (cipermetrin, deltametrin) su učinkoviti ali moraju biti pažljivo naprašeni i unutar grma, a i pod lišćem. Slični prirodni piretroidni insekticidi, dobiveni iz buhača (Tanacetum cinerariifolium)i pomiješani s uljem uljane repice mogu se isto koristiti.
 

Najnoviji postovi

Na vrh