• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Umjetna gnojiva

ZKL

Član
Tu od
17 Ožu 2022
Poruka
111
Pozdrav svima, imam pitanje u svezi umjetnog gnojiva. Zanima me što mislite o ovom gnojivu za povrće
[URLunfurl="true"]https://www.bauhaus.hr/bio-gnojivo/bio-univerzalno-gnojivo-za-vrt-glisnjak/p/25316117[/URL]

Da li to valja po vašem iskustvu šta?
Do sada sam uvijek kod sadnje povrća stavljao Kan ili 3 15 umjetno gnojivo.Piše na pakovanju ovog glisnjaka da ne smeta ako se stavi sa sjemenom ili direktno sa flancima.Svaki savjet je dobrodošao hvala svima unaprijed. 😉

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
291
5 % humusa jako upada u oči, dapače bode. o_O

Posljednje uređivanje od moderatora:

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,649
Zasto bode? Pa to je jos super humus...moj kraj ima 1.5-2... ja imam stajsko gnoj pa odrzavam na 2.8 i vjerojatno usio nesto dignuti u zadnje vrijeme...

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
291
sa 2 % tvoje zemljište je još duplo bolje od mojeg. Zato mi 5 % izgleda kao provokacija, i onda još pita kako to popraviti....

Posljednje uređivanje od moderatora:

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,649
Oprosti, nisam shvatio sarkazam 🫣
A i ph mu idealan..ja imam 3.8 😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
291
Godinama koristim GEO2 (zapravo tada se to zvalo drugačije) i mogu reći da je to dobar proizvod. Treba biti uporan u početku, jer rezultati (obično) nisu vidljivi odmah, nego nakon par godina korištenja. Možda je najbolje odrediti parcele na kojima će se koristiti i nakon par godina usporediti sa parcelama na kojima se ne koristi (ako imate vremena čekati na rezultate pokusa). Kod mene receptura je slijedeća (izraženo po Ha): 200 kg Geo2 širom (u jesen po strništu - sada je to već odrađeno), 250-300 kg uree širom u proljeće nakon grubera, oko 100 kg nekog fosofora (ili NPK sa izraženim fosforom) u sijačicu (jer je kod mene fosfor inače nizak u tlu) i 200 kg KANa u prihrani.
Teorija GEO2 bazira se na činjenici da se tek mali dio apliciranih gnojiva usvoji biljkama. Veći dio hranjiva se blokira u tlu (P), ili se jednostavno ispere/otputuje u dublje slojeve (N). GEO2 je zapravo hrana za mikroorganizme koji bujaju, ali funkcija tih mikroorganizama je da pretvore ona vezana vezana hranjiva (koja su u tom obliku biljkama nepristupačna) u pristupačne oblike za biljke. Mikroorganizmi nepristupačne oblike gnojiva pretvaraju na način da ih ugrađuju u sebe i kada mikroorganizmi odumiru - oni sami postaju hrana za biljke (kao i njihovi metaboliti). Tla u kojima bujaju mikroorganizmi daleko su plodnija od onih tala gdje je niska razina mikroorganizama. Onda je tu bitna i funkcija mikroorganizama na samu mehaniku tla jer tla dobivaju više mrvičastu strukturu, pa imaju daleko bolji vodozračni režim što opet pogoduje i biljkama ali i daljem razvoju mikroorganizama. Naravno u cijeloj priči bitni su i biljni ostaci (gospodarenje njima), kao i kiselost tla (GEO 2 popravlja kiselost - ali to ide sporo, pa je dobro dodatno smanjiti kiselost tla, pa će rezultati puno brže doći).

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,988
Gdje si nabavio GO2?
Kod Nociara. Vidio zet 4 jumbo vreće pa sam ušićario 2 za žito.
Cijena 0.72/ kg. Toliko je bio i prije par godina kad sam prvi put sa njim radio za probu. I tada mi se svidio prinos jedino što mora ići urea sa njim.

Najnoviji postovi

Na vrh